Co je automatizace skladu? Definice a proč se vyplatí.

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Automatizace

Větší bezpečnost, žádné prostoje ani problémy s personálem a možnost pracovat 24/7. Navíc stejná činnost, ale provedená desetkrát rychleji a bez chyb. To je jen několik prvků, o kterých sní všichni, kdo spravují tradiční sklady, ale které snadno nabízejí ty založené na provozu moderních technologií.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

V tomto článku se zabýváme problematikou tzv. automatizovaných skladů. Co to je, co to je a jak jejich automatizace funguje? Jaké jsou jejich úrovně? A konečně - jaké jsou jejich hlavní výhody? To vše se dozvíte v následující části.

Co je to automatizovaný sklad?

Automatizovaný sklad je zařízení, ve kterém je většina logistických procesů plně automatizována. (Jak, to se dozvíte v příspěvku Automatizované skladovací procesy: kdy se vyplatí uvažovat o jejich zavedení?)Tedy s minimálním nebo žádným zásahem člověka. Patří sem operace, jako je příjem zboží zvenčí, jeho přeprava a skladování (uskladnění) uvnitř, stejně jako jeho komplementace a předávání k další expedici. Celou tuto oblast mají na starosti specializované stroje a zařízení, včetně regálů, výtahů, dopravních linek a softwaru. Úloha lidí pracujících v tomto typu skladu ustupuje daleko do "pozadí". Ve většině případů se obvykle omezuje na dohled nad prací strojů a vykonávání povinností, které stroje nezvládnou.

Výhody automatizace skladu. Proč se vyplatí?

Mezi klíčové oblasti, které ukazují výhody automatizovaných skladů, patří aspekty jako např:

  • Zvýšení kvality a rychlosti provozu skladu

Stroje se neunaví, pracují rychleji, mohou pracovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a stejně tak eliminují problém s nedostatkem personálu. Významnou výhodou tohoto typu technologie je vysoká úroveň přesnosti a opakovatelnosti. Automatizace skladu umožňuje eliminovat chyby způsobené lidským faktorem.

  • Výrazně se zvyšuje bezpečnost a komfort lidí pracujících ve skladu.

Výše uvedené - vyšší přesnost a opakovatelnost - mají vliv i na další oblasti automatizovaných skladových operací. Včetně tak důležitých otázek, jako je ergonomie a bezpečné pracovní podmínky. Řada společností, které již investovaly do automatizace skladů, uvádí, že nové technologie přispěly k výraznému snížení počtu nehod a dalších nežádoucích událostí.

  • Optimální využití veškerého dostupného prostoru

Dalším prvkem, který stojí za zvážení (zejména v dnešní době rostoucích cen za každý metr čtvereční), je reálná úspora skladových prostor. Automatizace skladů eliminuje potřebu velkých prázdných prostor (dříve vyhrazených pro vysokozdvižné vozíky). Tím se výrazně zvětšuje skladovací prostor, což se projevuje ve zvýšené ziskovosti celých skladů.

A když už mluvíme o financích...

  • Snížení nákladů a zvýšení zisku

To se nedá popřít. Jedním ze základních důvodů ve prospěch automatizace skladů jsou samozřejmě peníze. Každá z výše uvedených výhod reálně snižuje náklady a zároveň zvyšuje ziskovost tohoto typu zařízení.

Jaké jsou úrovně automatizace skladu?

V odborné intralogistické nomenklatuře existují 3 základní stupně automatizace, na kterých se sklady mohou nacházet.

  • Nízký stupeň automatizace spočívá ve využívání tradičních metod skladování nebo přepravy zboží. Většina prací je svěřena najatým specialistům, kteří pro své úkoly používají odpovídající vybavení. Celý provozní a rozhodovací proces však stále spočívá "na bedrech" lidí.
  • Střední úroveň automatizace je charakterizována zavedením systému WMS do skladu a tím, že část povinností (dříve vyhrazených lidem) přebírají stroje.
  • Vysoká úroveň automatizace - té jsme věnovali velkou část tohoto článku - znamená, že většina operací probíhajících ve skladech je prováděna pomocí strojů, zařízení a softwaru.

Jaké kontejnery se vyplatí použít pro automatizovaný sklad?

Automatizované sklady, a tedy moderní sklady, vyžadují použití vhodných kontejnerů pro přepravu i skladování zboží. Přepravní kontejnery Bekuplast jsou pro tuto roli ideální. V naší nabídce najdete 4 řady kontejnerů, které jsou k dispozici v nejoblíbenějších rozměrech. Každý z nich se vyznačuje vysokou odolností a také robustní konstrukcí umožňující přepravu zboží o hmotnosti až 50 kilogramů.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista