Automatizace skladu - 5 kroků, jak se připravit na její zavedení

Created by Monika Sojka | |   Automatizace

Investice do automatizace skladu je obrovský podnik, který vyžaduje čas, peníze, správný plán a zapojení desítek či stovek odborníků z různých oblastí. Jaké kroky je třeba podniknout, abyste se připravili na její bezproblémovou realizaci?

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Podívejte se na našeho krátkého, ale obsáhlého průvodce. Najdete v něm až 5 klíčových kroků, bez kterých se podle našeho názoru neobejde žádný podnik tohoto druhu. Příjemné čtení!

Krok číslo 1: analyzujte a spočítejte si, zda se vám to všechno vyplatí

Na začátku velmi pečlivě identifikujte své potřeby (současné i budoucí). V této oblasti můžete určit konkrétní cíle a ukazatele, kterých chcete dosáhnout. Zamyslete se také nad svými finančními možnostmi, tj. kolik si můžete dovolit na tento typ akce vynaložit. Na tomto základě proveďte kalkulaci, abyste zjistili, zda bude plánovaný podnik ziskový. Tato fáze vám také umožní zjistit odpověď na otázku, jak dlouho bude celá investice trvat."po jak dlouhé době se celá investice bude moci vrátit?".

Krok číslo 2: výběr správného řešení automatizace skladu

Rozhodněte se, jaký systém automatizace skladu ve své firmě nainstalujete. Během tohoto kroku zvažte jeho cenu, flexibilitu a případné možnosti dalšího rozšíření. Jeho cena není vždy nejdůležitějším faktorem. Nezapomeňte se blíže podívat např:

  • Funkčnost, která musí být přizpůsobena konkrétnímu zboží a surovinám.
  • Záruční a pozáruční servis, který omezí případné problémy v budoucnu.
  • Další faktory, jako jsou: snadnost použití, kvalita jednotlivých komponent, možnost úprav atd.

Krok číslo 3: příprava potřebného prostoru

Má být automatizace instalována ve stávajícím objektu? Nebo pro ni připravujete zcela nové místo? V obou případech se ujistěte, že samotná budova je na instalaci připravena. Zajistěte dostatečný prostor a přístup k potřebným inženýrským sítím a v případě potřeby i další podporu ze strany lidí a strojů.

Krok číslo 4: ujistěte se, že jsou vaši zaměstnanci řádně proškoleni

I ta nejmodernější a nejpokročilejší skladová technologie je k ničemu, pokud ji nikdo neumí ovládat. Proto by po analýzách, výběru systému a přípravě infrastruktury měla následovat opatření pro vzdělávání vašich zaměstnanců. Pozor! Přechod z manuálního na poloautomatický nebo plně automatický provoz může v některých lidech vyvolat obavy a dokonce strach ze ztráty zaměstnání. Proto také zajistěte účinnou komunikaci, která rozptýlí všechny pochybnosti a "uklidní" zaměstnance pracující ve skladu.

Krok č. 5: nezapomeňte na veškeré potřebné vybavení

Plně funkční automatizace skladu znamená stroje a zařízení, software a procesy, dobře vyškolenou obsluhu a také přepravní boxy. V nabídce společnosti Bekuplast na vás čeká široká škála řešení dostupných až ve 4 produktových řadách. Díky tomu je snadno přizpůsobíte specifikům přepravovaných a skladovaných produktů i potřebám svého podniku. P.S. Mějte na paměti, že celý proces zavádění automatizace skladu může trvat měsíce nebo i roky. Během této doby se jistě neobejdete bez prostojů, chyb i drobných i poměrně velkých "přešlapů". Buďte proto trpěliví a dříve či později - celá věc se vám stoprocentně podaří!

Hledáte osvědčené kontejnery pro svůj automatizovaný sklad?

Pokud je vaše odpověď "ANO!" - nečekejte. Kontaktujte konzultanty společnosti bekuplast již nyní. Rádi si vyslechneme vaše potřeby, abychom vám na jejich základě umožnili učinit ten nejvhodnější výběr.

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová specialistka