Automatizace procesů skladování: kdy se vyplatí uvažovat o implementaci?

Created by Monika Sojka | |   Automatizace

Automatizace skladování se skládá z řady opatření zaměřených na zvýšení efektivity, účinnosti, rychlosti a bezpečnosti skladových operací. Cílem je nahradit práci lidských rukou a různých zařízení, přístrojů a vozidel, které ovládají, stroji.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Automatizované skladování je také změnou stávajících úkolů samotných zaměstnanců. Snaží se je totiž přesunout z role "manuálních operátorů" na pozice spojené s každodenní kontrolou a řízením intralogistických procesů. Celý proces rozhodně napomáhá zavádění automatizace skladovacích procesů.

Jaké jsou hlavní výhody automatizovaného skladovacího procesu?

Automatizace skladu, a tedy i automatizace skladovacích procesů, zahrnuje celou řadu výhod, ale také oblastí, které stojí za zvážení před konečným rozhodnutím o realizaci investice. Zjistěte , kdy se vyplatí zavést automatizaci skladovacích procesů ve vašem skladu, a také zjistěte, jaké výhody přináší investice do automatizace skladu. Níže naleznete všechny potřebné informace.

Automatizované skladování zvyšuje efektivitu a zrychluje skladové procesy

Zavedení automatických skladovacích systémů je vynikajícím receptem na zvýšení obratu zboží, a tedy i na potřebu zvýšit efektivitu skladových procesů. Aby však byl tento druh investice ekonomicky ospravedlnitelný - stojí za to ji pečlivě analyzovat. Nejlépe pečlivým prozkoumáním současné i budoucí poptávky. Pokud prognózy naznačují, že poptávka zůstane na současné úrovni, kterou současné procesy zvládnou, nemusí být nejlepší nápad sklad automatizovat. Pokud naopak analýzy naznačují, že poptávka v čase poroste - pak může být automatizace skladovacích procesů jedinou možností, jak splnit očekávání zákazníků a také jak konkurovat konkurenci.

Automatizace zvyšuje bezpečnost a zabezpečení

Technologie automatizovaných skladovacích procesů je založena na přesnosti a opakovatelnosti. Stejně tak je důležité, že výrazně omezuje lidský faktor, čímž se pracovní prostředí stává bezpečnějším. Pokud při používání tradičních skladovacích procesů dochází k mnoha (více či méně závažným) nehodám - je to znamení, že je čas investovat do nové technologie. Totéž platí pro otázky týkající se poškození zboží. Automatizace umožňuje jejich ochranu v mnohem větší míře. Pokud se tedy pravidelně setkáváte se ztrátami z tohoto důvodu - určitě stojí za to zvážit automatizaci skladu. [Co je to automatizace skladu, se dozvíte v příspěvku "Co je to automatizace skladu? Definice a proč se vyplatí].

Zavedení automatizovaného skladu přináší rychlou návratnost investice

S ohledem na všechny výše uvedené faktory je důležité zdůraznit, že rozhodnutí pro tento typ podniku by se mělo řídit také ekonomickými hledisky. Každý z výše uvedených aspektů vede ke zvýšení produktivity a snížení nákladů, a proto významně přispívá k ziskovosti celého skladu.

Jaké jsou nejlepší kontejnery pro automatizovaný sklad?

Je třeba si uvědomit, že sklad není jen zařízení správné velikosti, vybavené moderní technologií a podporované zkušenými odborníky. Aby práce v něm probíhala hladce, bezpečně a bez přerušení - potřebujete průmyslové kontejnery a skladovací boxySilverline. V sortimentu bekuplast na vás čeká široká nabídka produktů, které usnadňují přepravu a skladování a zároveň dokonale chrání obsah uvnitř.

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová specialistka