Ergonomie skladu a pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Jak na ně dbát?

Created by Monika Sojka | |   Znalosti o Bekuplastu

Bolesti zad, rukou a nohou, neustálý pocit únavy, postupně se zhoršující zdravotní stav a snížená produktivita v práci. To je realita mnoha pracovníků ve skladech.

Výkon jejich každodenních povinností v nevhodných podmínkách je rozhodně jedním z hlavních problémů, který ovlivňuje jednak zdraví samotných zaměstnanců, ale také je významným faktorem zhoršování výkonnosti celých firem.

 

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Na co je třeba dbát a jaké podmínky je třeba splnit, aby práce ve skladu byla bezpečná a zaměstnanci zůstali nejen produktivní, ale také spokojení? Čtěte dále a seznamte se s hlavními zásadami bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a ergonomie, které se vyplatí zavést i ve vašem skladu!

Ergonomie a bezpečnost a ochrana zdraví ve skladech. Proč jsou tak důležité?

Jedním z důležitých faktorů je samozřejmě legislativa, podle které jsou vedoucí skladů povinni zajistit vhodné pracovní podmínky. Mezi takové předpisy patří např:

  • normy pro zvedání, tj. maximální hmotnosti, které mohou pracovníci nosit.

Pro muže jsou to 50 kilogramů (pro příležitostnou práci), resp. 30 kilogramů (pro stálou práci). Předměty o hmotnosti nad 30 kilogramů se u nich nesmějí přenášet dále než do vzdálenosti 25 metrů a do výšky 4 metrů. Ženy naproti tomu mohou zvedat závaží o hmotnosti: 12 kg (stálá práce) a 20 kg (příležitostná práce) - při přenášení předmětů na rovném povrchu. Naproti tomu jejich nošení do kopce omezuje hmotnosti na: 8 kg (stálá práce) a 15 kg (příležitostná práce).

  • Správně navržené a vybavené pracoviště

Zde již nejsou předpisy jednoznačné a ponechávají mnohem větší prostor pro výklad. Je to dáno tím, že jednotlivá pracoviště se mohou lišit způsobem provádění úkolů, používáním specifického vybavení nebo nástrojů, nebo dokonce nutností setrvávat v určité poloze (vsedě, vestoje atd.). Proto je vhodné řídit se doporučeními, která uvádějí, že pracoviště by mělo být uspořádáno tak, aby bylo možné úkoly vykonávat bezpečně a ergonomicky.

  • Vhodné celkové prostředí

Důležitou roli hrají i další aspekty související s plněním úkolů. Zde je třeba zmínit faktory, jako jsou např.

  • Maximální hladina hluku - v případě osmihodinového pracovního režimu je limit 85 dB. V této situaci je však třeba dodržovat přiměřený počet přestávek. V případě hluku do 100 dB - pracovní doba je maximálně 100 minut, zatímco u 110 dB je to maximálně 10 minut denně.
  • Přiměřená intenzita světla - pro práci ve skladu by se průměrná intenzita světla měla pohybovat mezi 100 a 200 luxy.
  • Teplota a další faktory - minimální teplota je 14 stupňů Celsia. Je třeba mít na paměti také vhodnou vlhkost a zajistit správné větrání.

Nutnost zajistit ergonomii a dodržování pravidel bezpečnosti a ochrany zdraví při práci by však neměla být jen otázkou dodržování právních předpisů. Klíčovými aspekty, které je třeba vzít v úvahu, jsou bezpečnost, zdraví a pohoda zaměstnanců.

Vytvoření správných podmínek minimalizuje únavu a další nepohodlí a také snižuje, ne-li zcela eliminuje, riziko úrazu. Výsledkem je, že skladníci pracují lépe a efektivněji, což se promítá jak do jejich spokojenosti, tak do výkonnosti a úspěchu celé společnosti.

Jak zajistit ergonomii a bezpečnost práce ve skladu?

Je třeba mít na paměti, že tento typ opatření se nemusí omezovat na splnění konkrétních norem, ale může jít mnohem dál. Výborným způsobem, jak současně zvýšit pohodlí a bezpečnost lidí pracujících ve skladech, jsou vhodně zvolené plastové přepravní boxy. Mezi vlastnosti, kterým stojí za to věnovat zvláštní pozornost, patří např:

  • přizpůsobený design (včetně vhodných tvarů, velikostí a úchytů), díky němuž jejich používání výrazně zlepšuje ergonomii při provádění každodenních úkolů.
  • Vybrané suroviny, z nichž jsou vyrobeny, rovněž omezují úroveň produkovaného hluku.

Co se může stát, pokud se tato pravidla nedodrží?

Jedním z důsledků jsou samozřejmě finanční postihy. Nedodržení zákonem stanovených norem může znamenat vysoké pokuty (ze strany oprávněných institucí). Tím však výčet negativních důsledků špatné ergonomie a bezpečnosti a ochrany zdraví ve skladu nekončí. Je třeba si uvědomit, že nevhodné podmínky zasahují především samotné zaměstnance a jejich zdraví. To ve svém důsledku může znamenat zhoršení kvality jejich práce (např. riziko chyb, pomalé tempo apod.) a také způsobit onemocnění, která vedou ke krátkodobé nebo dlouhodobé absenci v práci. A odtud je již "přímá cesta" k nedostatečnému "ručnímu" výkonu práce, organizačním problémům ve skladu a následně k neplnění dohod s obchodními partnery.

Kontejnery pro zlepšení bezpečnosti a ergonomie práce ve skladu

Pokud hledáte řešení, jak učinit práci ve vašem skladu ještě bezpečnější a zároveň rozhodně efektivnější - sortiment výrobků bekuplast je pro vás nutností. Na našich webových stránkách na vás čeká široká nabídka produktů, které můžete snadno přizpůsobit svému skladu. A to jak konkrétnímu sortimentu, který chcete skladovat, tak i způsobu vaší práce. Pokud máte další otázky nebo potřebujete podporu - přejděte na stránku s kontakty a obraťte se na naše poradce. Rádi vám poskytneme tu nejoptimálnější nabídku.

Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista