Zlepšení procesů a efektivity: výhody automatizace skladu

Created by Monika Sojka | |   Automatizace

Automatizace skladu je snaha, která přináší mnoho výhod v podobě finančních úspor, zlepšení procesních operací nebo zvýšení celkové efektivity celé společnosti.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Je však třeba mít na paměti, že se také jedná o obrovskou investici, která může dosáhnout desítek nebo dokonce stovek milionů zlotých. Před konečným rozhodnutím je proto vhodné vzít v úvahu všechny faktory ovlivňující oprávněnost takového výdaje. V tomto článku proto představíme klíčové výhody, které taková investice přináší. Vyplatí se automatizovat sklad a proč? Zjistěte to přečtením tohoto příspěvku až do konce!

Co je to automatizovaný sklad?

Automatizovaný sklad je zařízení, jehož provoz je založen na procesech prováděných koordinovaně, plánovaně a, jak název napovídá, automaticky. V závislosti na konkrétní úrovni automatizace může být provoz takového skladu prováděn s vysokým, středním nebo zcela minimálním podílem člověka. Více informací o samotných skladech a jejich úrovních automatizace najdete v našem předchozím článku Co je to automatizace skladu?

Automatizace skladu - jaké jsou výhody investice do rozvoje technologií?

Existuje přinejmenším několik důvodů, proč byste měli svůj sklad automatizovat. Mezi ty hlavní patří např:

Automatizovaný sklad snižuje náklady na údržbu

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které hovoří ve prospěch tohoto typu řešení, jsou bezpochyby finance. Je to hned z několika důvodů:

  • Za prvé - automatizace umožňuje snížit nebo zcela eliminovat mnoho nákladů spojených s "živými" zaměstnanci. Odpadají výdaje spojené se školením, vybavením pracoviště, odvody a daně a řada dalších prvků typických pro tradiční formy zaměstnávání.
  • Za druhé, automatizované sklady znamenají mnohem více prostoru, který lze věnovat obchodním aktivitám. Využití moderních technologií umožňuje mnohem efektivnější využití dostupných prostor.
  • Zatřetí, stroje snižují počet nehod a kolizí (o tom více za chvíli), a tím přispívají ke snížení výdajů spojených s opravami nebo nutností nákupu nového zboží či zařízení.

Automatizovaný sklad - vyplatí se to?

Ačkoli se může zdát, že automatizace logistických procesů znamená výdaje, které se vrátí až za mnoho let, četné studie ukazují, že prognózy jsou mnohem optimističtější. Podle společnosti Deloitte lze první výsledky, a tedy výrazné snížení nákladů, očekávat již 3 roky po zavedení technologie automatizace skladu.

Automatizace skladu zvyšuje efektivitu práce

Jak lze snadno odhadnout, práce automatizovaných robotů pracujících ve skladech může probíhat nepřetržitě, pouze s drobnými přestávkami na servis, opravy, konfiguraci a dobíjení. Odpadá tak problém běžné lidské únavy, propouštění a dovolených, zvýšené fluktuace zaměstnanců a následně i nutnosti pravidelného školení.

Automatizované sklady zvyšují úroveň bezpečnosti

Je třeba pamatovat i na tak důležitou věc, jako je bezpečnost lidí a strojů pracujících uvnitř zařízení. Vzhledem k tomu, že činnosti prováděné roboty jsou opakované a velmi přesné, dochází v automatizovaných skladech k mnohem menšímu počtu kolizí a nehod.

Kontejnery jako nepostradatelná součást každého automatizovaného skladu

Automatizované sklady se neobejdou bez elektřiny, nejmodernějších technologií a zařízení nezbytných k zajištění toho, aby všechny procesy probíhaly podle plánu. K posledně jmenovanému patří například skladovací kontejnery bekuplast, které jsou zodpovědné za plynulou přepravu a účinnou ochranu každého nákladu.

V naší nabídce na vás čekají až čtyři řady specializovaných produktů. Všechny jsou k dispozici ve velikostech vhodných pro většinu přepravních systémů. Kromě všestrannosti a kompatibility nabízejí také vynikající odolnost, díky níž pohodlně pojmou a zabezpečí náklad o hmotnosti až 50 kg.

Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista