Jak dobře vybavit sklad? Organizace a skladování.

Created by Monika Sojka | |   Logistika

Přiměřená organizace a skladování různých předmětů, zejména ve velkých budovách, jsou navzdory obrovskému prostoru poměrně obtížné. Jak optimálně využít prostor? Jak zpřístupnit různé předměty na úložných policích, aby byly vždy po ruce a na svém místě? Zde je několik tipů, jak udržet pořádek ve skladovacích regálech. Podívejte se na ně!

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Chcete co nejlépe využít úložný prostor vaší firmy? Zjistěte, jak dobře vybavit svůj sklad. Skladování a organizace mohou být snadné!

Rozhodněte se pro skladovací regály na míru

Moderní systémy, které jsou určeny pro volné a organizované skladování, mají často s klasickými skladovými regály jen málo společného. Nejčastěji se rozlišují pojízdné, dynamické a automatické regály. Hlavní dělení těchto výrobků se však týká jejich výšky. Pro optimální využití skladového prostoru je vhodné přizpůsobit výšku těchto zařízení přesně výšce stěn nebo celkové výšce místnosti. Je všeobecně známo, že každá firma má své specifické pracovní a funkční vlastnosti. Vhodně zvolené skladovací regály a ideální vzdálenost mezi jednotlivými regály jsou však v tomto případě rozhodující. Pokud chcete, aby byl váš sklad vhodný pro skladování všech typů výrobků a navíc aby jej vaši zaměstnanci mohli volně využívat, pak se rozhodněte pro moderní řešení v podobě plastových boxů nebo kontejnerů. Proč se vyplatí je mít? O tom se dočtete za chvíli.

Plast jako nejlepší skladovací materiál

Výrobní technologie pokročily natolik, že je dnes možné z plastu vyrobit jakýkoli tvar nádoby. Díky dokonale složeným směsím se křehké a choulostivé nádoby, jejichž použití bylo značně omezené, staly minulostí. Dnes jsou pevné a odolné plastové boxy a skladovací kontejnery k dispozici dopravním a logistickým společnostem i těm, které ve své činnosti využívají skladování. Díky možnosti zadávat individuální objednávky lze velikost a tvar kontejnerů snadno přizpůsobit potřebám společnosti působící v daném odvětví. Přizpůsobivost užitečných přepážek nebo funkce stohování jsou faktory, které výrazně usnadňují skladování výrobků ve skladech. K nesporným výhodám plastových kontejnerů navíc patří jejich hmotnost. Snadno se také čistí a mohou plnit řadu funkcí.

Skladování v regálech

Skladování v regálech se stalo velmi snadným, protože jednotlivé nádoby mohou mít různé velikosti, různé barvy nebo mohou být označeny. Kromě toho má třídění drobných předmětů pozitivní vliv na organizaci práce zaměstnanců. Dobře naplánované skladování s využitím úložných regálů jistě zkracuje čas potřebný k provedení jednotlivých činností.

#1 Skladovací police

Součástí skladovacích regálů je také vybavení policemi. Zajímá vás, zda se tato forma bude hodit i pro vaši firmu? Ne každé odvětví může skladovat jednotlivé šarže výrobků na paletách. Pro většinu firem jsou police v regálech nezbytné a navíc se vyplatí použít menší kontejnery, které pomohou udržet pořádek a roztřídit výrobky.

#2 Skladovací zásobníky

Skvělým řešením pro drobné zboží jsou skladovací zásobníky. Tento typ plastových nádob najde své využití téměř v každém odvětví. Vyznačují se třemi uzavřenými stranami a uzavřeným dnem. Jejich přední část je však otevřená, takže obsah je dobře viditelný. Kromě toho je velkou výhodou úložných vaniček to, že jsou stohovatelné. Díky tomu je skladování drobných předmětů snadné a zabírají podstatně méně místa.

Optimalizace skladových operací

Ve velkých skladech, ale i v těch mnohem menších, se vyplatí zohlednit vnitřní číslování regálů a rozlišovací názvy, které odrážejí jejich obsah. To výrazně usnadní práci a vyhledání i drobných položek zabere méně času. Efektivita se promítá do produktivity, a proto je důležité přijímat promyšlená rozhodnutí a zajistit snadnou obsluhu bez ohledu na senioritu firmy.

Logistické procesy a nakládání

Velmi dobře organizovaný sklad, vybavený regály s policemi a zásobníky nebo plastovými kontejnery, zajišťuje hladký průběh logistických procesů při nakládce. Během realizace prodejních plánů nesmí práce skladu zdržovat expedici výrobků. Aby nakládka a vykládka byly co nejkratší, je třeba je vhodně naplánovat. A realizovaná řešení jsou vždy zaměřena na zvýšení produktivity a zajištění bezpečnosti zaměstnanců. Správné uložení výrobků ve skladových regálech snižuje riziko nehod, například v důsledku přetížení skladových regálů nebo nevhodného stohování po sobě jdoucích balení na sebe. Použití vhodných kontejnerů v logistických, průmyslových nebo potravinářských skladech rovněž zajišťuje bezpečnou přepravu těchto výrobků přímo na uvedenou adresu. Práce ve skladech by měla být dobře organizována od nejmenších detailů až po nakládku. To má velký vliv na vytváření optimálního zisku.


Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová specialistka