Jak vybrat přepravní palety? Plastové a dřevěné palety

Created by Monika Sojka | |   Paletování

V dnešní době jsou palety standardem v dopravě a skladování. Zajišťují zboží a usnadňují manipulaci a vykládku. A přestože je většina z nich standardizovaná, ne všechny palety jsou stejné. Přečtěte si, jak vybírat přepravní palety a jaké jsou rozdíly mezi nejběžnějšími typy.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Co byste měli vědět před nákupem přepravních palet?

Začněme tím, co je to paleta. Je to plochá plošina specifické velikosti, která se používá ke skladování nebo přepravě zboží. Díky uplatnění přísných norem při návrhu a výrobě palet jsou vhodné pro zvedání a přepravu vysokozdvižnými vozíky. Kromě usnadnění přepravy je lze použít také k zajištění nákladu. Musí být stabilní, pevná a schopná odolat vysokému zatížení (vždy si ověřte specifikace výrobce, které udávají jejich maximální hodnotu). Na druhou stranu se pro zefektivnění dodavatelského řetězce a optimalizaci procesů při skladování používají v Evropě standardní rozměry, o kterých budeme psát později. Zajímavé je, že výrobci plastových přepravek přizpůsobují jejich rozměry plastovým paletám, čímž usnadňují přepravu. Před výběrem optimálního typu palet zvažte, k jakému účelu budou určeny (to je důležité zejména v potravinářském průmyslu, kde se všechny položky musí snadno čistit a dezinfikovat), v jakých podmínkách budou skladovány (zda se v nich například vyskytuje vlhkost) a zda by měly být vhodné pro vysoké skladovací regály (v takovém případě musí být vyztužené).

EURO palety - jaké jsou jejich rozměry?

V zájmu univerzálnosti se nejčastěji používají standardní rozměry plastových palet. Zároveň je to jedno z kritérií, které dělí konstrukce na různé typy. Nejběžnější rozměry europalet jsou:

  • EUR 1 - 800 mm x 1200 mm
  • EUR 2 - 1200 mm x 1000 mm
  • EUR 3 - 1000 mm x 1200 mm

Zároveň je striktně definována i výška europalety, a to v závislosti na konkrétním typu.

Palety - jaké typy jsou na trhu k dispozici?

Existují dvě hlavní kritéria pro rozdělení palet - jsou to materiál, ze kterého jsou vyrobeny, a rozměry, o kterých jsme již hovořili. Podle materiálu jsou k dispozici následující typy palet:

Kromě toho lze každou paletu rozdělit na několik různých podtypů. Dřevěné palety mohou být otevřené konstrukce (to jsou oblíbené europalety) nebo uzavřené konstrukce. Kromě toho se rozlišují palety Stringer se čtyřmi vstupy a uzavřeným dnem a palety Baerer s dvěma vstupy a blokovou konstrukcí. Pokud jde o plastové palety, jsou k dispozici mimo jiné exportní, ESD a také hygienické verze. Exportní palety není třeba chemicky předupravovat a používají se především pro mezinárodní přepravu. ESD palety se používají pro přepravu elektrických zařízení, protože zabraňují elektrostatickým výbojům. Hygienické palety se naopak používají tam, kde platí přísné hygienické požadavky, např. v potravinářském průmyslu. Zajímavostí jsou však palety z recyklovaného plastu, které se používají v uzavřených systémech zpětného odběru a jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů. Nejméně rozšířené jsou kovové palety. Díky své odolnosti se používají především v ocelářském a automobilovém průmyslu.

Plastové versus dřevěné palety - jaké jsou hlavní rozdíly?

Pokud přemýšlíte, jak vybrat přepravní palety, pravděpodobně zvažujete dvě možnosti: dřevěné palety a plastové palety. Která přepravní paleta bude lepší volbou? Donedávna převažovaly v dopravě a logistice dřevěné palety. Jsou levné a zároveň odolné. Pokud se poškodí, můžete je sami opravit. Navíc jsou vyrobeny ze 100% ekologického materiálu a nezřídka se stává, že paletám, které již nejsou vhodné pro skladování a přepravu, je vdechnut "druhý život" jako originálnímu nábytku. Tím však jejich výhody končí, zatímco nevýhod je mnohem více. Dřevěné palety jsou těžké a nesplňují hygienické normy. Co to znamená? Obtížně se udržují v čistotě a nemusí být vhodné pro potravinářský průmysl. Nejsou odolné vůči vlhkosti a jejich používání není bezpečné; není těžké se pořezat o třísku.

Proto si stále více firem uvědomuje potenciál plastových palet. Začněme tím, že jsou stejně odolné, ne-li odolnější než dřevěné. Přestože je nelze opravit, mají často životnost až 10 let. Díky tomu jsou, ačkoli jejich cena je vyšší, z dlouhodobého hlediska nákladově efektivnější. Právě zde se často objevují námitky proti recyklaci. A přestože plast není přírodní materiál, lze jej recyklovat, jak dokazuje výrobce Bekuplast se svými plastovými paletami. Mezi další výhody plastových palet patří lehkost, již zmíněná dlouhá životnost a odolnost vůči různým chemikáliím. Lze je snadno omývat, a to i dezinfekčními kapalinami, takže jsou hygienické. V případě potravinářského průmyslu je nutné používat pouze plastové palety, které jsou schváleny pro styk s potravinami. Z těchto důvodů je volba pro mnohé jednoduchá - plastové palety jsou investicí do optimalizace přepravy.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista