Plasty - strategie, která se vyplatí

Created by Monika Sojka | |   Znalosti o Bekuplastu

Při své každodenní práci je manažer společnosti zodpovědný za dohled nad dodavatelským řetězcem a analýzu nákladů. Jeho hlavním nástrojem je paleta, kterou používá při skladování a přepravě zboží.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

O jakou strategii se však jedná?

Klíčové slovo - plast. Na evropském trhu se plastové palety používají standardně, a to již od 80. let minulého století. Vzhledem k velmi přísným fytosanitárním předpisům jsou skutečným konkurentem dřevěných palet. A to v praxi znamená, že pro splnění normy umožňující přímý styk s potravinami stačí paletu omýt studenou vodou a získat certifikát PZH. Převedeno do čísel je věc ještě zřejmější. Výsledky bakteriologických testů jsou jednoznačné: po umytí se na plastových plochách udrží čtyřikrát méně bakterií, než stanoví výše zmíněná norma, a až 80krát méně ve srovnání s dřevěnými plochami. To nejen zaručuje čistotu, ale také šetří čas, což se projevuje v tom, že nedochází k přerušení zásobování. Kromě toho tento nosič nevyžaduje další ošetření a přípravu na zvýšenou fytosanitární normu.

Co když nepodnikám v potravinářství?

Při rozhodování o nákupu dřevěné palety je důležité seznámit se s předpisy ISMP 15(Mezinárodní standard pro fytosanitární opatření), které informují o obalovém materiálu v mezinárodním obchodě. Tyto předpisy upravují normy pro výskyt škůdců, kvalitu a suchost dřeva. Cílem těchto norem je eliminovat riziko šíření plísní, hub a škůdců, kteří představují reálné riziko pro životní prostředí v zemích, do kterých budou vstupovat nebo budou přepravovány. Příloha 1 ISPM 15 specifikuje ošetření dřeva, které by mělo být provedeno, aby se toto riziko minimalizovalo:

HT - tepelné ošetření - obalový materiál - ošetřený při 56 °C po dobu 30 min.

MB - chemické ošetření methylbromidem, jinak známé jako fumigace dřeva(pozn. od roku 2010 je tato chemická látka v Evropě zakázána) [1].

DH - objemový ohřev

Tyto postupy nejsou v žádném případě použitelné pro plast. Za zmínku stojí, že tento materiál je odolný:

  • plísním, houbám
  • chemikáliím, tj. kyselinám a zásadám.

Použití polyethylenu, suroviny, která se vyznačuje:

  • vysokou pružností při teplotách od -30 °C do +40 °C (v krátkých intervalech až do +90 °C).
  • odolností vůči UV záření

Plast se dobře chová ve všech klimatických podmínkách a lze jej bez problémů skladovat venku. Tyto vlastnosti mají přímý vliv na prodloužení životnosti samotného nosiče a tím i na snížení nákladů, což z něj činí výhodnou dlouhodobou investici. Hmotnost plastové palety má také vliv na snížení nákladů na přepravu - plast váží v průměru o 30 % méně než dřevěná paleta a neabsorbuje vlhkost. Její další výhodou je konstantní tára. finanční hledisko není jediným argumentem ve prospěch plastových palet. Za zmínku stojí také otázka bezpečnosti:

  • absence hřebíků a třísek
  • menší náchylnost zboží k mechanickému poškození

a funkčnosti:

  • vysokozdvižné vozíky mohou s paletami manipulovat ze všech stran.
  • možnost stohovat palety na nohy, čímž se šetří skladovací prostor.
  • polyethylen je 100% recyklovatelný.

Dnešní růst dopravy a skladování je neoddělitelně spojen se snižováním provozních nákladů. Plastová paleta je nyní klíčovým nástrojem pro podporu řídicích procesů v logistice. Plastová paleta se používá mimo jiné v potravinářském, farmaceutickém, automobilovém a zahradnickém průmyslu. Stojí za to podívat se ke konkurenci, kde se investice vyplatila již v prvním roce používání. Víme, že naše palety se vyznačují vysokou stabilitou, odolností vůči atmosférickým vlivům, snadnou údržbou a nízkou hmotností. Tento nosič je klíčem k vašemu úspěchu. Proto pokud máte jakékoli dotazy, pochybnosti nebo si chcete ověřit nejlepší řešení pro vaši společnost, kontaktujte nás prostřednictvím záložky kontakt v horním menu nebo nám zavolejte.

 

Poznámky pod čarou:

[1] http://blog.grupacarsekt.pl/zakaz-stosowania-bromku-metylu

Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista