Plastové nebo dřevěné bedny, palety? Co je hygieničtější?

Created by Monika Sojka | |   Paletování

V dnešní realitě si lze jen těžko představit život bez opakovaně použitelných plastových nádob. Stále častěji se denně vzdáváme obalů z přírodních surovin ve prospěch plastových krabic, které jsou po použití recyklovatelné. Také v mnoha firmách vyžadují nové průmyslové předpisy čisté, někdy až sterilní metody přepravy a skladování zboží. Plastové nebo dřevěné bedny a palety? Co je hygieničtější?

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Plastové nebo dřevěné bedny a palety - co si vybrat?

Dlouhá léta byly dřevěné palety a bedny jediným nosičem nákladu na trhu. Dřevěné palety si postupně získaly oblibu, pronikly do našich domovů a zahrad a staly se trvalou součástí originálního interiérového kánonu. A přestože jsou dřevěné bedny a palety praktické a přirozené, v mnoha odvětvích vzrostla poptávka po plastových bednách a plastových paletách. Dnes plastové přepravky na přepravu a skladování zboží a plastové palety dominují v mnoha průmyslových odvětvích.

Tržní trendy, v jejichž rámci podniky opouštějí přírodní suroviny ve prospěch plastů, jsou pro mnohé v rozporu se zájmy ochrany životního prostředí. Je však důležité si uvědomit, že mnoho výrobců plastových přepravek je vyrábí z recyklovaných materiálů, což je pro životní prostředí příznivé. Konstrukční řešeníplastových palet, polypropylenových beden je činí mnohem odolnějšími, pevnějšími a stabilnějšími než jejich dřevěné protějšky, a poskytují tak optimální ochranu zboží. Jejich životnost někdy přesahuje i 20 let, což z dlouhodobého hlediska generuje značné úspory. Plastové palety a bedny jsou výrazně lehčí, což snižuje náklady na přepravu. Nízká poruchovost plastových palet a beden usnadňuje bezkolizní a plynulý provoz přepravních linek.

Plastové nebo dřevěné palety - co je hygieničtější?

Zejména dnes, v realitě pandemie koronavirů, všichni věnujeme velkou pozornost hygienickým zásadám. V každé oblasti života musíme pamatovat na eliminaci rizika nákazy nebezpečným patogenem. V tomto ohledu jsou plastové palety mnohem lepší než nosiče z přírodních materiálů. Velkou výhodou plastových palet vyrobených z kvalitních surovin je, že se mnohem snadněji čistí. Na rozdíl od dřeva nemusí plasty procházet velkoobjemovým chemickým a tepelným ošetřením. Plastové palety se snadno podrobují dezinfekčním procesům, které zabraňují množení a přenosu nebezpečných virů a bakterií.

Protože plast neabsorbuje vlhkost, nejsou tyto palety napadány houbami a plísněmi. Hladký povrch plastových palet zefektivňuje procesy čištění, což šetří mnoho času a peněz. Za zmínku stojí také fakt, že dřevo je materiál, který zvyšuje riziko poškození zboží a zranění pracovníků manipulujících s ním v procesu přepravy a skladování. V plastových paletách nenajdete vyčnívající hřebíky, třísky a odštěpky dřeva.

Proč investovat do plastových palet a přepravek?

Plastovépalety a plastové přepravky jsou investicí určenou pro potřeby široké škály průmyslových odvětví a jsou přizpůsobeny různým logistickým požadavkům. Moderní výrobky splňují pokročilé potřeby dnešního trhu. Různé polypropylenové přepravky se používají v mnoha průmyslových odvětvích, od potravinářství až po automobilový průmysl. Mnohé přepravky se vyznačují všestranným využitím, přičemž některé řady se vyrábějí pro specifické služby, jako je přeprava a skladování ovoce a zeleniny nebo pekárenský průmysl. Plastové palety se vyrábějí v mnoha variantách v závislosti na jejich použití. Výrobci plastových palet nabízejí exportní palety, recyklované plastové palety, ESD plastové palety nebo hygienické palety. Pokud vaše podnikání vyžaduje speciální řešení, profesionální výrobci nabízejí palety na míru, např. pro přepravu sudů.

Kam patří hygienické palety?

Plastové palety jsou vhodné zejména pro použití v hygienicky citlivých oblastech. Takové výrobky musí mít speciální atesty, které potvrzují, že splňují řadu norem a platných předpisů. Hygienické palety jsou palety používané v potravinářském a farmaceutickém průmyslu, kde je třeba dodržovat vysoké standardy kvality a čistoty. V realitě, kde platí přísná pravidla pro skladování potravin nebo léků, se jedná o rozumné řešení, které podporuje ochranu příjemce před kontaminovaným produktem.

 

Autor příspěvku: MUDr:

Monika Sojka - marketingová specialistka