Epal - co to je? Definice a seznámení s pojmem paleta.

Created by Monika Sojka | |   Paletování
Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Epal je standardní dřevěná paleta používaná v logistice a při přepravě zboží. Je nedílnou součástí dodavatelského řetězce a umožňuje efektivní a bezpečnou organizaci a přepravu výrobků. V následujícím článku se blíže podíváme na pojem paleta epal, její vlastnosti a význam v globálním obchodním toku.

Co znamená epal na paletě?

"Epal" je zkratka Evropské asociace pro palety. Jedná se o neziskovou organizaci, jejímž cílem je standardizace, rozvoj a propagace dřevěných palet v Evropě i ve světě.

Sdružení stanovilo normy a pokyny pro konstrukci, výrobu a manipulaci s dřevěnými paletami, aby zajistilo konzistentnost a kvalitu v celém paletovém průmyslu. Tyto palety splňují specifické požadavky na pevnost a kvalitu, aby byla zajištěna bezpečná přeprava zboží v Evropě i mimo ni. Označení na paletě ukazuje, že paleta splňuje určité normy, které mimo jiné zahrnují velikost, pevnost, materiál a identifikační označení.

Kolik stojí europaleta?

Cena palety se může lišit v závislosti na řadě faktorů, jako je zeměpisná poloha, aktuální nabídka a poptávka na trhu, kvalita palety, stav použití a aktuální ceny dřeva. V současné době se cena nové palety pohybuje v závislosti na regionu a dodavateli od přibližně 20 do 50 liber za kus. Palety z druhé ruky mohou být levnější, ale cena závisí také na stavu a kvalitě palety.

Jaký je rozdíl mezi europaletou a epaletou?

"Euro" a "epal" paleta jsou běžně používané termíny označující stejný typ dřevěné palety, i když někdy existují jemné rozdíly, pokud jde o jejich specifikace.

Zde jsou uvedeny hlavní rozdíly:

  • Název. Termín "europaleta" označuje standardní dřevěné palety, které se běžně používají v Evropě. Naproti tomu "epal" znamená "European Pallet Association", organizaci, která dohlíží na standardy dřevěných palet v Evropě.
  • Kvalita a normy. Palety s označením "epal" nebo "europaleta" jsou obvykle vyráběny podle specifických norem, které zahrnují rozměry, konstrukci, materiály a pevnost. Tyto palety splňují požadavky, které zajišťují jejich pevnost, trvanlivost a soulad s evropskými normami.
  • Označení. Palety s označením "epal" mají specifické označení, které označuje, že splňují normy stanovené Evropskou paletovou asociací. Tato označení mohou zahrnovat logo a jedinečné identifikační číslo.
  • Kontrola kvality. Evropská asociace palet dohlíží na výrobu a kontrolu kvality palet v souladu s normami. Palety s tímto označením procházejí certifikačním procesem.

V praxi se vyrábí mnoho palet s označením "euro", které tyto normy splňují.

Jak získat certifikát epal?

Abyste získali certifikát dřevěné palety, musíte dodržovat normy a pokyny Evropské asociace výrobců palet tím, že paletu vyrobíte podle jejich požadavků, podepíšete smlouvu, použijete příslušné označení, projdete kontrolou kvality, získáte certifikát a budete pokračovat v udržování kvality, abyste si certifikát udrželi. Proces certifikace se může lišit v závislosti na regionu a místních předpisech. Doporučujeme proto kontaktovat místní pobočku a získat přesné informace o tomto certifikačním procesu.

Plastové palety z řady bekuplast

Plastové palety z řady bekuplast je velmi široký. Mimo jiné v našem sortimentu najdete: plastovou paletu dostupnou ve dvou rozměrech 1200x800 mm a 1200x1000 mm, poloviční paletu o rozměru 600x400 mm a další. Pro přepravu, která vyžaduje speciální logistiku - nekuplast nabízí individuální řešení s plastovými paletami v hlavní roli.

Shrnutí: Proč vsadit na palety euro-epal?

Tyto palety jsou díky svým četným výhodám hojně využívány v dopravě. Zajišťují snadnou a efektivní nakládku a vykládku zboží, usnadňují skladování ve skladech a na dopravních prostředcích. Umožňují jednotný rozměr a standard, což usnadňuje automatizaci logistických procesů. Kromě toho představují ekonomické a ekologické řešení pro dopravní průmysl.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista