Plastové palety: atraktivní alternativa ke dřevu

Created by Monika Sojka | |   Paletování
Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Palety jsou typem obalu, který se běžně používá při skladování a přepravě. Technicky se jedná o ploché nosné konstrukce, které stabilně podpírají zboží při zvedání pomocí strojů - vysokozdvižných vozíků, výtahů nebo jeřábů. Mezi nimi jsou stále oblíbenější plastové palety. Vzhledem k jejich vysokému standardu čistoty a snadné hygieně jim dávají přednost výrobci potravin a léčiv, ačkoli jejich výhody si stále více uvědomují i zákazníci z jiných průmyslových odvětví. Výrazný nárůst cen dřevěných palet zaznamenaný v posledních měsících, který souvisí s geopolitickou situací a rostoucí poptávkou po této surovině v zemích, jako jsou USA a Čína, činí jejich nákup ještě oprávněnějším.

Čím nahradit dřevo? Alternativou jsou plastové palety

Široká dostupnost přírodní suroviny, jakou je dřevo, jeho snadné zpracování a nízká cena zajistily, že dřevěné palety dominovaly v logistickém sektoru po mnoho let. To se však mění. Stále více uživatelů se přesvědčuje o výhodách plastových palet, které jsou k dispozici ve většině požadovaných rozměrů a v tolika designových variantách, že je dnes najdeme prakticky v každém odvětví. Díky nízké poruchovosti jsou plastové palety ideální jak pro přepravu, tak pro distribuční centra a automatizované sklady.

Seznam výhod plastových palet je dlouhý. Patří mezi ně trvanlivost pro velmi dlouhou životnost, odolnost vůči chemikáliím, mechanickému poškození a dalším faktorům, jako je vlhkost a extrémní teploty. Jsou lehké a praktičtější než dřevěné palety a mnohem snadněji se čistí než dřevo. A konečně již zmíněná cena: i když náklady na nákup plastových palet zůstávají vyšší než u jejich dřevěných protějšků, rozhodně se při zpětném pohledu více vyplatí. Bez pravidelné údržby, oprav a bezpečnostního ošetření se dřevěné palety rychle opotřebovávají; uživatelé plastových palet naproti tomu takovým výdajům vystaveni nejsou. Další výhodou je, že je lze personalizovat zvoleným barevným schématem nebo dokonce firemním logem. Mnoho lidí také ocení skutečnost, že plast je 100% recyklovatelný a znovu použitelný, takže z použitých nebo poškozených palet lze vytvořit nové, plně funkční.

Jsou plastové palety vhodné pro přepravu těžkého zboží?

Na trhu existuje několik typů plastových palet, které svými rozměry a konstrukcí odpovídají rozměrům dřevěných palet typu 1,2 a 3. Nejoblíbenější jsou palety 1200x800 mm (typ Euro), které jsou k dispozici v lehkém, středním a těžkém provedení od předních dodavatelů - včetně společnosti bekuplast. První z nich jsou stabilní a lehké konstrukce, které se používají především v mezinárodní dopravě jako jednorázové palety pro nízkoobjemové náklady (jejich statická nosnost - na zemi - je maximálně 2500 kg a dynamická nosnost - za pohybu, např. na vysokozdvižném vozíku - je 1200 kg). Střední palety - s pevnou nebo otevřenou horní částí - se používají pro středně těžké až těžké náklady nebo pro skladování zboží na vysokých paletových regálech (jejich statická nosnost je až 5000 kg a dynamická nosnost až 1500 kg). A konečně zesílené palety pro těžká břemena jsou robustní konstrukce určené pro těžká břemena a přepravu těžkých nákladů; jsou k dispozici v provedení z perforovaného nebo plného plastu. Jejich statická nosnost přesahuje 5 000 kg a dynamická nosnost 1 500 kg. Jsou určeny především pro použití ve výškových regálech. Z hlediska nosnosti nejsou horší než dřevěné palety.

Jsou plastové palety náročné na údržbu?

V porovnání s dřevěnými paletami se jejich plastové protějšky mnohem snadněji čistí (a tedy i udržují v čistotě), stejně jako odstraňují mikroby a bakterie. Lze je bez překážek mýt - dokonce i v automatických myčkách - a dezinfikovat, čímž se účinně eliminuje riziko vzniku plísní. To je důležité zejména pro podniky v potravinářském průmyslu, které jsou povinny přísně dodržovat hygienické požadavky. Pro toto odvětví se doporučují zejména hygienické palety se zcela uzavřeným povrchem, bez vnějšího žebrování a schválené pro přímý styk s potravinami. Zatímco rozbalenou plastovou paletu stačí pouze důkladně umýt, aby byla vhodná k opětovnému použití, v případě dřevěných palet je nutná dodatečná tepelná nebo chemická úprava, která - přirozeně - znamená další náklady. Je to však nezbytné, protože používání kontaminovaných palet může mít nepříjemné epidemiologické následky.

Odvětví, která by měla využívat plastové palety

Téměř ve všech podnicích zpracovatelského průmyslu jsou palety nezbytnou součástí zásobovací a distribuční sítě; bez nadsázky lze říci, že jsou z hlediska logistiky pro oběh zboží stejně důležité jako vozidla pro dopravní průmysl.

Plastové palety jsou ideální pro průmyslová odvětví, kde je čistota a hygiena prvořadá - tedy především pro potravinářský a farmaceutický průmysl. Požadavky těchto průmyslových odvětví na odpovídající hygienu vedly k zavedení přísných předpisů pro přepravu výrobků, aby se snížila pravděpodobnost kontaminace. Zde je výhodou plastových palet (zejména HDPE neboli vysokohustotního polyethylenu) to, že jsou vhodné k dezinfekci, což usnadňuje likvidaci případných bakterií a mikroorganismů a minimalizuje riziko vzniku plísní.

Jejich trvanlivost, nosnost a pohodlné používání z nich však činí atraktivní volbu prakticky pro každou průmyslovou nebo přepravní společnost. V potravinářském a nápojovém průmyslu, chemickém průmyslu, zahradnictví nebo automobilovém průmyslu se plastové palety opakovaně osvědčily jako bezpečné, spolehlivé a výborně chránící zboží. Výrobci plastových palet nabízejí exportní palety, recyklované plastové palety, ESD plastové palety (vyrobené z vodivého plastu pro skladování a přepravu specifických elektronických součástek) a již zmíněné hygienické palety. Pokud provoz vyžaduje speciální řešení, nabízejí profesionální výrobci palety na míru, např. pro přepravu sudů.

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista