Plastové palety: síla v jednoduchosti

Created by Monika Sojka | |   Paletování

Palety, které jsou nepostradatelnou součástí vybavení každé výrobní, skladovací a přepravní společnosti, se používají jako pevné podložky, které slouží jako nosiče pro menší zboží a zjednodušují logistiku a přepravu. Dlouhá léta dominovaly trhu dřevěné palety, ale s rozšířením technologie vstřikování se plastové palety staly jejich důstojným konkurentem.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Odolné, bezpečné, šetrné k životnímu prostředí

Plastové palety mají oproti svým dřevěným protějškům několik výhod. Jsou odolné vůči UV záření a povětrnostním vlivům, a proto je nepoškozuje vlhkost, extrémní teploty, a dokonce ani hlodavci. Kromě toho jsou hmotnostně neutrální, protože při skladování venku neabsorbují vodu. Lze je bez překážek mýt a dezinfikovat, což usnadňuje jejich udržování v čistotě a zabraňuje růstu mikroorganismů, bakterií nebo plísní (to má velký význam zejména v potravinářském průmyslu). Navzdory své nízké hmotnosti - přibližně dvojnásobné oproti dřevu - jsou odolné a neztrácejí hřebíky ani třísky, takže jsou ideální pro stále oblíbenější automatizované sklady a distribuční centra. Skutečnost, že nemusí procházet chemickou předběžnou úpravou, výrazně zjednodušuje procesy vnitřní logistiky dopravy a snižuje její náklady. Plastové palety také nemusí být opatřeny celními doklady, takže jsou vhodné pro mezinárodní přepravu. Při správném zacházení vydrží bez problémů až 10-15 let používání. Jsou také šetrné k životnímu prostředí: plastová paleta je 100% recyklovatelná a takto získaná surovina může být použita k výrobě dalších palet nebo jiných plastových výrobků.

Palety pro všechny případy

Na trhu existuje několik typů plastových palet, které svými rozměry a konstrukcí odpovídají rozměrům dřevěných palet typu 1, 2 a 3. Nejoblíbenějším typem je plastová paleta o rozměrech 1200x800 mm. Společnost bekuplast nabízí všechny základní modely svých palet v lehké, střední a těžké verzi v tomto rozměru. Plastové exportní palety se vyznačují optimální pevností, nízkou hmotností a relativně jednoduchým výrobním procesem. Lehké palety jsou lehké a stabilní konstrukce, které se v mezinárodním exportu používají nejčastěji jako jednorázové palety pro přepravu nízkoobjemových nákladů, se statickou nosností do 2500 kg a dynamickou nosností do 1200 kg (statická nosnost je zatížení palety, když stojí na zemi, a statické zatížení je zatížení palety při pohybu, např. při přepravě vysokozdvižným vozíkem). Střední palety (model VarioPallet) jsou určeny pro středně těžké a těžké náklady a pro vysokozdvižné paletové regály. Jsou k dispozici s plnou nebo ažurovou horní částí a jsou určeny pro potravinářský i nepotravinářský sektor. Jejich univerzálnost zvyšuje možnost volby uzavřené nebo otevřené horní části a základny přizpůsobené vidlicím paletových vozíků. Statická nosnost tohoto typu palet je až 5 000 kg a dynamická nosnost až 1 500 kg. Vyztužené palety pro velké zatíženíjsou stabilní konstrukce určené pro těžká břemena, které jsou k dispozici v perforovaném nebo plném plastu, se statickou nosností nad 5 000 kg a dynamickou nosností nad 1 500 kg. Jsou určeny především pro použití ve vysokoregálových regálech. Všechny výše uvedené palety lze objednat v různých barvách a v provedení s individuálním označením.

Specializovaná řešení

Euro palety jsou k dispozici v několika verzích: "basic" jsou standardní palety vyrobené ze směsi polyolefinů; označení "basic plus" nesou palety vyrobené z osvědčených recyklovaných druhotných surovin, které zaručují dlouhou životnost i při velkém zatížení; palety ESD jsou vyrobeny z materiálů schopných vést statickou elektřinu, takže jsou vhodné pro skladování např. elektronických Společnost Bekuplast nabízí také specializovaná řešení pro přepravu a skladování netradičních nákladů, např. model Bottleguard pro skladování galonů a lahví používaných v automatech na vodu. Další využití je pro tzv. výstavní palety (600x400 mm): robustní a odolné řešení používané při přepravě, skladování a v obchodech pro prezentaci výrobků. Jejich vnořená konstrukce umožňuje stohování prázdných palet, takže je lze přepravovat tam a zpět s velkou úsporou místa a nákladů.

Palety pro každého

Plastové palety lze použít ve firmách všech velikostí: od maloobchodních podniků až po velké automatizované sklady nebo výrobní systémy. Vyrábějí se pod vysokým tlakem v leštěných formách, díky čemuž mají stejné rozměry a hmotnost: tato vlastnost je důležitá zejména pro automatizované skladovací a přepravní systémy. Jejich používáním firmy šetří náklady a nepříjemnosti spojené s odstávkami strojů a zvyšují produktivitu. Přirozeným spotřebitelem plastových palet je potravinářský a nápojový průmysl (zejména při přepravě čerstvých produktů, jako je maso, ryby a mléčné výrobky), protože se snadno udržují v čistotě, jsou odolné vůči bakteriím, chemikáliím a rozpouštědlům a mnohem méně než dřevo podléhají růstu plísní a hub. Tento typ řešení však není výhodný pouze pro potravinářský a nápojový průmysl. Stále více jej oceňuje také farmaceutický, chemický a dokonce i automobilový průmysl. Palety využívají také velké logistické společnosti a individuální přepravní firmy. Plastové palety se osvědčují také při poolingu, tedy oběhu palet. Služba poolingu spočívá v organizaci oběhu palet mezi subjektem, který palety uvádí do oběhu, distribučním centrem a koncovým zákazníkem. Při intenzivním oběhu jsou pro něj plastové palety ideálním řešením.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista