Jak bezpečně zajistit náklad během přepravy?

Created by Monika Sojka | |   Rady od bekuplast

Bezpečná přeprava výrobků k příjemcům je obtížným úkolem, zejména při přepravě volně loženého zboží na dlouhé vzdálenosti. Rostoucí globalizace způsobila, že mnoho místně vyrobeného zboží je přepravováno k příjemcům vzdáleným stovky nebo dokonce tisíce kilometrů. To vyvolává řadu otázek, které je třeba řešit, aby se zajistila bezpečná přeprava zboží bez poškození. Správné balení/balení a zabezpečení nákladu, stejně jako výběr správného obalu, jsou jen některé z faktorů, které je třeba vzít v úvahu, má-li být minimalizováno riziko poškození zboží na cestě (stejně jako ve vzduchu a na vodě).

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Předvídejte nepředvídatelné

Chceme-li, aby se zboží dostalo k příjemci v perfektním stavu, musíme pečlivě naplánovat každý krok přepravního postupu. Je nezbytné vzít v úvahu všechny faktory, které mohou ovlivnit podmínky přepravy a ohrozit výrobky, a také vlastnosti samotného nákladu (z hlediska přepravovaného nákladu): množství/počet zboží, stav jeho agregace a citlivost na vnější faktory a zejména jeho rozměry. To má zásadní význam pro návrh způsobu balení a uložení výrobků, protože volně ložené nebo kusové zboží, trvanlivé nebo křehké, malé nebo velké předměty se přepravují různě. Tyto znalosti umožní výběr vhodného dopravního prostředku a zvážení optimální trasy (za určitých okolností je vhodné vyhnout se horším cestám, i když šetří čas a náklady). Nedostatečná znalost přepravovaného nákladu nebo jeho velikosti zvyšuje riziko, že zvolíme nesprávný způsob jeho zajištění a upevnění. Nemáme tak jistotu, že se náklad během přepravy neuvolní nebo nerozsype.

Materiály přepravované ve volně loženém stavu - od surovin, jako jsou rudy, uhlí a písek, až po potraviny, jako jsou obiloviny, cukr, sůl a krmiva - by měly být v nákladovém prostoru rovnoměrně rozloženy. Pokud hrozí nebezpečí, že materiál odnese vítr, je nutné jej zakrýt plachtou. Dobrým řešením je také pytlování sypkých materiálů.

Řešení na míru

V případě pevného zboží zabraňuje správné zajištění nákladu také jeho poškození během přepravy. To platí zejména pro výrobky, které se obvykle přepravují v zabezpečených balících, ať už jednotlivě, nebo volně ložené. Při přepravě křehkého zboží je nutná větší opatrnost a dodržování doporučení výrobce, například jeho správné uložení. Pokud chceme zabránit kolizím mezi jednotkami zboží a náhodnému pohybu uvnitř vozidla, měly by být mezi krabicemi/paletami se zbožím ponechány mezery; v takovém případě by měly být prázdné prostory vyplněny například běžnými paletami umístěnými bokem nebo pytli. V závislosti na druhu zboží, jeho hmotnosti a způsobu uložení můžeme náklad dodatečně zajistit klíny nebo svázat popruhy.

Někdy je třeba zboží zajistit řetězy, vázacími pásky, ocelovými popruhy nebo drátem. V takovém případě je vhodné jej svázat napříč i podélně, a to nejméně dvakrát v každém směru. Měli byste také zkontrolovat, zda jsou úvazy správně napnuté.

Správné balení je nezbytné

Výběr správného obalu je pro zajištění bezpečné přepravy zboží zásadní. Typ obalového materiálu závisí na individuálních potřebách a musí být přizpůsoben typu přepravovaného výrobku. U lehkého a nenáročného zboží to mohou být plastové nebo kartonové obaly, v určitých situacích se používají i dřevěná nebo kovová řešení. Mimořádně univerzálním řešením jsou bedny z odolných plastů, které výrazně snižují riziko poškození výrobků během přepravy.

Vyplatí se dbát na to, aby přepravní obaly měly podobnou velikost jako přepravované zboží. Tím se sníží nebezpečí pohybu zboží v prázdném prostoru obalu.

Bezpečnost v bedně a na paletě

Jak balení balíků, tak příprava většího zboží k přepravě vyžadují promyšlené umístění uvnitř obalu a také opatření ke snížení rizika a tlumení případných otřesů a nárazů. Někdy postačí použití jednoduchých výplní, jako jsou fóliové polštářky nafouknuté vzduchem nebo běžná bublinková fólie. Volný prostor lze také zmenšit použitím malých pěnových prvků. Poněkud složitější je však situace u větších obalů - např. plastových beden. V takovém případě lze zboží zajistit speciálními popruhy, kterými se zboží připevní k bedně. To je důležité zejména při letecké přepravě.

Při přepravě se zboží ve volně loženém stavu nebo v bednách často ukládá na palety. K zajištění takového nákladu se obvykle používají strečové fólie, upínací pásky, ochranné sítě, kartonové přepážky a rohy, pěny a vzduchové polštáře. Je důležité správně zvolit množství a typ zajišťovacích materiálů v závislosti na velikosti a povaze zboží. Zásadní je také rovnoměrné rozložení zboží na paletě, aby se náklad během přepravy nekroutil nebo neposouval. U nákladu, který nemá stejnoměrný tvar nebo je nepravidelný, je třeba použít další stabilizační prvky, například kartonové bočnice, aby se zabránilo posunu nákladu během přepravy.

Označování citlivého zboží

Všechna výše uvedená opatření nemusí být zdaleka dostatečná, pokud chybí jasné označení, které by dopravce informovalo o druhu daného zboží. To je důležité zejména v případě citlivých výrobků; bude to signál pro přepravní společnost, aby při nakládce a vykládce dbala zvýšené opatrnosti. Nalepování speciálních označení na krabice/ bedny/krabice, která poskytují jasné pokyny pro přepravní společnosti, se však neomezuje pouze na zásilky křehkých materiálů (např. skla), ale také na jakékoli neobvyklé látky, elektronická zařízení atd. zejména v případě námořní přepravy a ještě více v případě letecké přepravy.

Shrnutí

Správné zajištění nákladu pro přepravu do značné míry závisí na jeho specifikaci. Nejdůležitější je vždy zajistit, aby neobsahoval žádné volné části, aby byl stabilní, aby obal nebyl poškozen a aby dopravce znal všechny podrobnosti potřebné pro správnou organizaci přepravy. Přestože nikdo nemůže zaručit, že přeprava dorazí k příjemci v pořádku - už jen z důvodu výskytu neočekávaných dopravních nehod, jako jsou například havárie - dodržování výše uvedených pravidel snižuje riziko na přijatelné minimum.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista