Jak správně zabalit elektroniku, aby byla při přepravě chráněna?

Created by Monika Sojka | |   Rady od bekuplast

Elektronická zařízení vyžadují při přepravě zvláštní zacházení, aby se po příjezdu na místo určení nestala bezcenným harampádím. Nestačí jej chránit před nežádoucími vibracemi a mechanickým poškozením: stejně důležité je zajistit, aby nepřišlo do styku s vlhkostí nebo elektrostatickými výboji.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Zasílatelství vyžaduje od zákazníka značnou důvěru v přepravní společnost. Nikdo neví, jak bylo s jeho výrobky během přepravy zacházeno, dokud zásilku neotevře a nepřesvědčí se, že je v perfektním stavu. Elektronická zařízení nejsou šrouby odolné vůči povětrnostním vlivům, textil nebo knihy; mají blíže ke skleněným lahvím, pro které každý posun obalu/krabice v nákladovém prostoru vozidla, každý náraz na nerovný povrch, každý pád i z malé výšky znamená riziko vážného poškození.

Budování důvěry díky správným výrobkům

Přeprava elektroniky v prodejních (výstavních) obalech bez dodatečné ochrany v podobě ochranného přepravního obalu si koleduje o potíže. Ty nemusí být vizuálně přitažlivé: mohou to být buď jednoduché krabice nebo bedny vycpané zevnitř tlumicími vložkami, např. polystyrenovými kuličkami, plastovými polštáři nafouknutými vzduchem nebo plastovými vložkami tvarovanými na míru výrobku. Kartonové vložky nejsou nejlepším nápadem, protože jsou zdrojem prachových částic, které, pokud proniknou do elektronických součástek, mohou narušit jejich následnou funkci.

Vložka by měla být umístěna na každé straně výrobku. Smyslem je zajistit, aby uvnitř nebyl volný prostor a aby se zboží nepohybovalo setrvačností, zejména při náhlých manévrech na silnici, například při brzdění, a zároveň aby bylo odolné proti obrácení naruby. Elektroniku je také dobré zabalit do voděodolného obalu, aby se snížilo riziko vniknutí vlhkosti. K tomuto účelu poslouží smršťovací fólie na obalu nebo na samotném výrobku a také bublinková fólie, která má mimochodem tlumicí funkci. Na druhou stranu menší zařízení a elektronické součástky nemusí být nutně umístěny v krabici; ideální náhradou jsou například bublinkové obálky.

ESD, tichý zabiják elektroniky - co to je?

Absence vnějších známek špatného zacházení na obalu nebo mechanického poškození přepravované elektroniky ještě neznamená, že zařízení, které dorazilo, je v pořádku. Mohlo se stát obětí ESD (Electro-Static-Discharge), tj. náhlého a krátkodobého průtoku elektrického proudu mezi dvěma objekty s různými elektrickými potenciály. Všichni známe nepříjemný pocit "elektrického kopance" v konečcích prstů, když se dotkneme třeba kliky dveří auta. Ke vzniku elektrického náboje přispívá mimo jiné chůze po syntetické podlaze, tření syntetických částí oděvu, přemisťování plastových nádob, odvíjení lepicí pásky atd. V případě vysokého rozdílu potenciálů jsou události ESD pozorovány i tehdy, když se předměty vzájemně nedotýkají, ale jsou dostatečně blízko sebe.

Zatímco pro člověka se nepříjemné pocity objevují při napětí vyšším než 3000 V, v případě elektroniky - integrovaných obvodů, desek plošných spojů, procesorů nebo světelných diod - jsou nebezpečná napětí již od 35 V, tedy pod naším prahem vnímání! Elektrostatické výboje mohou v nejhorším případě vést dokonce ke vznícení nebo výbuchu. Ale i bez takto drastických událostí jsou image a finanční ztráty spojené s reklamacemi, opravami a výměnami velmi nákladné. Mnohem více než řešení, která mají zabránit ESD.

Zajistěte odpovídající přípravu a spolehněte se na specializované kontejnery

Nákladní vozidla specializovaná na přepravu elektroniky mají často polstrovanou podlahu s antistatickými podložkami. Pokud je však elektronika pouze jednou z mnoha přepravovaných položek, nemusí být zařízení dostatečně chráněno proti výbojům. Proto je dobré chránit zásilky s elektronikou například antistatickou bublinkovou fólií. Výborným řešením je také použití vhodných přepravních obalů. Ty má ve své nabídce také společnost bekuplast. Speciální konstrukce chrání cenný náklad před rizikem poškození ESD. Jsou vyrobeny z plastu, takzvaného PP-ESD, tedy polypropylenu se zvýšenou elektrostatickou vodivostí.

Patří mezi ně i specializované kontejnery VDA-R-KLT ESD pro přepravu elektroniky, které ji chrání před poškozením, znečištěním a elektrostatickým výbojem a které mají stabilní kompozitní (vyztužené) dno a diagonální výztuhy pro mimořádnou pevnost. Konstrukce stohovacích drážek zajišťuje mnohostrannou stabilitu a umožňuje stohování kontejnerů bez dodatečného zajištění nákladu. Tyto kontejnery jsou ideální pro stohování v různých kombinacích. Díky ergonomickým rukojetím je lze ovládat automaticky nebo ručně. Verze VDA-RL-KLT ESD má mírně odlišnou konstrukci s hladkým dnem s odtokovými otvory pro snížení hmotnosti. Vyznačují se také robustností, které je dosaženo použitím žeber. Stejně jako verze VDA-R-KLT jsou vhodné pro automatické skladování, ale díky ergonomickým rukojetím jsou pohodlné i pro ruční manipulaci.

Za zmínku stojí, že kontejnery ESD jsou doplněny odpovídajícími víky s antistatickými vlastnostmi a také paletami ESD. Ty jsou vhodné pro přepravu elektronických součástek za účelem ochrany citlivého zboží před výboji a vyznačují se vysokou stabilitou, odolností a nosností.

Shrnutí

Zohlednění rizika elektrostatických výbojů při přepravě a skladování elektronických zařízení může být těmi, kdo nejsou s těmito riziky obeznámeni, považováno za nadměrné a časově i finančně náročné. Zanedbání tohoto aspektu však může vést k vážným problémům s kvalitou, které se projeví až několik dní, týdnů nebo dokonce měsíců po prodeji.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista