K čemu lze použít plastové přepravní kontejnery?

Created by Monika Sojka | |   Logistika
Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Univerzálnost plastových nádob znamená, že otázka položená v názvu tohoto textu by mohla znít: "k čemu se nedají použít". - autor by pak měl mnohem snazší úkol a obsah by mohl být shrnut do několika vět. Plasty jsou totiž materiály s tak univerzálními vlastnostmi, že se hodí pro přepravu téměř všech typů výrobků: od potravin přes chemikálie až po elektroniku - a většinou všeho, co vás napadne.

Vyberte si optimálně

Od přepravních boxů se očekává, že zajistí správné přepravní podmínky, aby výrobky dorazily v plném rozsahu na určené místo. Proto musí být trvanlivé, robustní a odolné proti mechanickému poškození. Plastové přepravní boxy se obvykle vyrábějí z polypropylenu (PP) nebo vysokohustotního polyethylenu (HDPE); jde o vhodné materiály, které vykazují vysokou chemickou odolnost, zejména při pokojové teplotě, kdy jsou téměř zcela odolné vůči kyselinám, louhům a solím i organickým rozpouštědlům. Jsou také vodotěsné; to znamená, že pokud se během přepravy ušpiní nebo zaplaví, lze je jednoduše vymýt, aby se daly znovu použít.

Uživatelé ocení také pohodlí při přepravě zboží. Kontejnery by měly mít pravidelný tvar, aby je bylo možné přepravovat ve stabilních hromadách na přepravních návěsech. Velkou výhodou je také možnost skládání nebo hnízdění prázdných boxů, což šetří místo při přepravě i skladování. Je skvělé, když jsou k dispozici v široké škále tvarů a velikostí, aby vyhovovaly individuálním potřebám a typu přepravovaných výrobků. Důležité je také to, že přepravky, které jsou schváleny pro přímý styk s potravinami, jsou nejen ergonomické, ale také šetrné k životnímu prostředí a 100% recyklovatelné. Plastové přepravní kontejnery splňují všechna tato očekávání.

Udržujte své výrobky během přepravy čerstvé

Přeprava potravin podléhá přísným předpisům a je vyloučeno, aby zákonodárci souhlasili s takovými podmínkami přepravy, které by mohly negativně ovlivnit kvalitu nebo čerstvost výrobků. Kromě zajištění správných přepravních podmínek uvnitř nákladového prostoru - tj. především správné teploty a vlhkosti - hrají v tomto procesu důležitou roli přepravní boxy. Podle mnoha uživatelů jsou nejlepší volbou plastové přepravky schválené pro přímý styk s potravinami a potravinářskými výrobky, protože jsou lepší než dřevěné přepravky z hlediska odolnosti vůči vnějším vlivům (vlhkost, teplota), pohodlnosti používání (např. díky nižší hmotnosti) a odolnosti vůči poškození a deformaci. Jejich výhodou je také to, že se snadno udržují v čistotě a že je možné upravit strukturu stěn a dna (plná nebo perforovaná) a zajistit tak dostatečnou cirkulaci vzduchu.

To jsou výhody přepravek pro všechny potraviny: díky snadnému čištění a cirkulaci vzduchu jsou ideální pro pekařské a cukrářské výrobky, chemická inertnost přepravek znamená, že plast nereaguje se syrovým masem, a pohodlný design a ergonomické rukojeti usnadňují manipulaci s čerstvým ovocem a zeleninou.

Přepravujte své produkty bezpečně

Jakékoli nesprávně přepravované zboží je náchylné k poškození, ať už se jedná o potraviny, automobilové nebo elektronické výrobky. Pokud při přepravě použijete nesprávný typ skladovací nádoby, můžete snadno poškodit celý náklad a v důsledku toho utrpět značné finanční ztráty. Již jsme se zmínili o vysoké odolnosti plastových kontejnerů proti deformaci. To se osvědčuje například u stohovacích a hnízdových boxů, které přinášejí úspory v nákladech na obrat a skladování. Jsou konstruovány tak, že je lze stohovat (stohovatelné), když jsou naplněny zbožím, nebo vnořovat (vnořitelné), když jsou přepravovány prázdné. Na rozdíl od skládacích kontejnerů, jejichž boční stěny se mohou při zatížení samostatně sklápět, jsou stohovací a vnořovací kontejnery pevné kontejnery, které zajišťují bezpečnost přepravovaného zboží.

V předchozích odstavcích byla zmíněna bezpečnost potravin při přepravě v plastových kontejnerech. Nelze zde opomenout další kategorii výrobků, které jim vděčí za svou bezpečnost: elektronické součástky. Ty jsou během přepravy náchylné k poškození a kontaminaci a především k elektrostatickým výbojům (ESD), které jsou sice pro člověka nepostřehnutelné, ale představují pro ně skutečné nebezpečí. Aby se tomu zabránilo, nabízejí výrobci plastových přepravních kontejnerů - jako například bekuplast - svým zákazníkům řešení se speciální konstrukcí, vyrobené z antistatického elektricky vodivého plastu a vybavené stabilním, lepeným (zesíleným) dnem a diagonálními výztuhami pro mimořádnou pevnost.

Přizpůsobte svou distribuční síť plastovým kontejnerům podle svého výběru

Plastové kontejnery pro distribuci zboží jsou klíčovou součástí dodavatelského řetězce. Nejenže jsou pohodlnější než jejich konvenčnější konkurenti (kartonové, kovové nebo dřevěné obaly), ale díky své trvanlivosti a schopnosti plné recyklace jsou stále více považovány za udržitelné. Tváří v tvář změnám klimatu a ubývajícím přírodním zdrojům se spotřebitelé více než kdy jindy snaží omezit množství odpadu přechodem na opakovaně použitelné, recyklovatelné a opakovaně použitelné obaly.

Přepracování dodavatelských řetězců, investice do nových obalů pro distribuci výrobků a vytvoření nákladově efektivních procesů zpětného odběru mohou být z logistického hlediska zpočátku náročné. Časem však přizpůsobení vlastní distribuční sítě z hlediska používaných plastových obalů prospěje nejen životnímu prostředí, ale i každému uživateli.

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová specialistka