Co lze skladovat v otevřeném skladu?

Created by Monika Sojka |

Koncept otevřeného skladu zahrnuje skladování zboží na volném prostranství, tj. pod pověstným "mrakem". V praxi má zpravidla podobu skladovacího dvora nebo kontejnerového terminálu bez stěn a zastřešení, ale se zpevněným betonovým nebo asfaltovým povrchem a oplocením, které snižuje riziko krádeže.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Je na investorovi, aby se rozhodl, zda výhody zřízení takového skladu - mezi něž patří zejména nízké investiční náklady - převáží nad jeho možnými nevýhodami, jako je omezená funkčnost kvůli možnosti nepříznivých povětrnostních podmínek.

Omezená funkčnost, nižší náklady

Otevřený sklad je ideální pro skladování těžkých komponent, které se vyznačují zvýšenou odolností a necitlivostí na vnější podmínky, jako je mráz, vlhkost nebo sluneční záření. Není divu, že se otevřené sklady často nacházejí vedle továren vyrábějících např. dlažební kostky, minerální nebo keramické výrobky, cihly, plastové nebo skleněné komponenty, nebo dokonce hutní výrobky, které byly vhodně chráněny. Jsou vhodné i pro použití ve skladech kovového šrotu a dřeva (po zakrytí zboží plachtami) a dokonce i pro skladování automobilů (autosalony). Ve srovnání s tradičními sklady je investice do otevřeného skladu nižší, protože nezahrnuje náklady na přípravu pozemku pro sklad, náklady na materiál a stavební práce. Protože je však celá infrastruktura - zahrnující různé typy konstrukcí, jako jsou skladové regály, podpěry, paletové stojany atd. usnadňující a zefektivňující procesy skladování zboží - vystavena spalujícím slunečním paprskům nebo mrazu, dešti či sněhu, vyžaduje vyšší náklady na údržbu. K vybavení skladu patří také zařízení určená k přemísťování zboží, jako jsou vysokozdvižné vozíky.

Regály pod mrakem

Organizace práce v otevřeném skladu by měla být založena na dodržování bezpečnostních pravidel a pravidel, která zajišťují efektivitu. Prvním nezbytným krokem bude pořízení robustních regálů, na které lze ukládat zboží různých velikostí a hmotností - i když některé zboží lze skladovat přímo na zemi nebo na paletách. U otevřených skladů je také problémem ochrana regálů před korozí. K ochraně kovových profilů je třeba použít specializované prostředky, aby se zabránilo vzniku koroze a trvalému poškození konstrukce. Za druhé je třeba usilovat o odborné označení celého otevřeného skladu, aby byla zajištěna bezpečnost pracovníků. Značení by mělo být trvanlivé a nepodléhat měnícím se povětrnostním podmínkám (vodotěsné) a reflexní. Plocha by také měla být vybavena osvětlovacím systémem, aby bylo možné provádět práce bez ohledu na povětrnostní podmínky a délku dne.

Nezbytný je také správný výběr manipulačních prostředků. Povaha nákladu uloženého v otevřeném skladu vyžaduje použití výkonných vysokozdvižných vozíků, protože zboží, které má být přemístěno, bude mít velmi vysokou hmotnost. Pro manipulaci s tímto typem výrobků se doporučují vysokozdvižné vozíky se spalovacími motory a pohonem všech kol. Elektrické vysokozdvižné vozíky používané v tradičních skladech nemusí stačit na manipulaci s masivním nákladem a jejich baterie se musí dobíjet v místnosti chráněné před deštěm.

Výhody a nevýhody otevřených skladů

Mezi výhody otevřených skladů patří nízké počáteční náklady a náklady na údržbu, možnost levné, rychlé a pohodlné manipulace se zbožím odolným vůči extrémním povětrnostním podmínkám, snadné přemístění nebo rozšíření skladu v případě potřeby a jednoduchost manévrování s nákladem díky absenci fyzických stěn a dalších konstrukčních prvků. Hlavními nevýhodami jsou již zmíněné riziko poškození zboží nepříznivými povětrnostními podmínkami, ale také obtížný přístup k inženýrským sítím, jako je elektřina a voda, obtížné zajištění odpovídajících hygienických a sociálních podmínek pro zaměstnance (zejména v nehostinných povětrnostních podmínkách, jako je zima) a nutnost neustále pečovat o antikorozní ochranu zařízení a infrastruktury otevřeného skladu.

Shrnutí

Otevřené sklady se vyskytují v průmyslových podnicích vyrábějících jednoduché komponenty z robustních surovin, které nezmění svou kvalitu, jakmile jsou vystaveny dešti nebo sněhu. Před rozhodnutím, který sklad zvolit: otevřený nebo polootevřený, však bude nutné nejprve analyzovat vlastnosti všech dostupných řešení a potřeby skladování konkrétního zboží. Pak si můžeme být jisti, že naše rozhodnutí je informované a založené na konkrétních úvahách.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista