Ustanovení o skladovacích zařízeních, která zvyšují bezpečnost

Created by Monika Sojka | |   Firemní procesy

Ve velkoskladech - ale nejen v nich, protože toto pravidlo platí pro všechny prostory určené ke skladování zboží - je mimořádně důležité dodržovat předpisy týkající se skladovacího zařízení. Je také nezbytné pamatovat na výběr správného vybavení. V tomto článku uvádíme několik tipů týkajících se výběru a používání vybavení, které pomohou uspořádat a vybavit skladovací prostory.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Co jsou to skladovací prostory?

Na začátek trochu teorie. Podle definice je skladovací zařízení konstrukční řešení pro stohování, podepření nebo zavěšení skladovaného zboží ve skladu. Nejběžnějším typem takového zařízení jsou regály, tj. zařízení s víceúrovňovou prostorovou strukturou, která jsou určena k ukládání zboží přímo na jejich konstrukční prvky nebo s využitím dalších pomocných zařízení (např. polic). Existuje mnoho typů regálů: regály; paletové regály (regály bez polic, kdy se zboží skladuje přímo na konstrukčních prvcích regálu); konzolové regály (jejich konstrukce se vyznačuje systémem opakujících se sloupů nebo rámů s konzolami nebo podpěrami, zpravidla určené pro výrobky neobvyklých rozměrů); vjezdové a průjezdové regály (konstruované s policemi tvořícími uličky, v nichž se skladuje zboží na paletách); průtočné regály (gravitační nebo poháněné a částečně nucené); pojízdné (obvykle se používají pro skladování velkého zboží v relativně malém množství); konzolové (samonosné, které plní funkci skladování zboží a zároveň poskytují nosnou konstrukci pro střechu a/nebo stěny skladu).

Dalšími skladovacími zařízeními jsou regály (pevná prostorová zařízení určená ke skladování zboží, která spočívají přímo na konstrukčních prvcích, jako jsou sloupové; štěrbinové; hnízdové; hranolové atd.); věšáky (prostorová zařízení určená ke skladování, která slouží k přímému nebo nepřímému zavěšení předmětů na upravené konstrukční prvky, jako jsou jednostranně nebo oboustranně stojící; nástěnné; závěsné); pražce (dřevěná, kovová atd. zařízení, které umožňují skladování zboží uvnitř i vně objektu při zachování určité vzdálenosti od země); rošty (prostorová zařízení připevněná k podlaze uvnitř nebo vně budovy skladu, určená pro skladování sypkých materiálů).

Předpisy zvyšují bezpečnost

Kromě správného výběru skladovacího zařízení pro funkci, kterou má ve skladu plnit, je nutné dodržovat nezbytné právní požadavky a zajistit bezpečnost pracovního prostředí v okolí zařízení. Mějte na paměti, že odpovědnost za bezpečnost a zajištění souladu s právními předpisy nese jak uživatel skladovacích systémů, tak jejich dodavatel/projektant/konstruktér. Pokud však vzniklé anomálie souvisejí s nesprávnou obsluhou, nese odpovědnost pouze uživatel. Zásadní je navrhovat a konstruovat skladovací zařízení tak, aby byla zajištěna bezpečnost nejen skladovaných výrobků, ale i zaměstnanců, kteří sklad obsluhují. V případě regálových zařízení je nezbytné věnovat pozornost: přípustnému zatížení regálů a podlahy; zajištění stability zařízení; správné organizaci nakládacích operací, zejména při použití mechanizovaných (motorových) dopravních prostředků.

Volně stojící regály by měly být opatřeny štítkem s informacemi identifikujícími výrobce, přípustné zatížení a pokyny pro přepravu, montáž a používání regálů. U regálových jednotek povolených k používání by měl jejich výrobce navíc vydat certifikát obsahující údaje o výrobci, název a označení regálové jednotky, rok výroby s číslem výrobce a rozsah provedených zkoušek a jejich výsledky, jakož i prohlášení o shodě s polskými normami.

Polské normy vs. předpisy

Kromě požadavku na zajištění dostatečné pevnosti a stability regálové konstrukce a jejího zabezpečení proti převrácení neexistují žádné další předpisy týkající se zařízení pro skladování materiálu. Projektanti a zaměstnavatelé používající skladovací zařízení by se proto měli řídit požadavky polských norem, zejména následujícími:

  • PN-M-78321:1988 - Volně stojící skladovací regály. Požadavky a zkoušky.
  • PN-88/M78320 - Skladovací zařízení. Skladovací regály. Názvy, termíny, rozdělení a značky.
  • PN-88/M78321 - Volně stojící skladovací regály. Požadavky a zkoušky.
  • PN-88/M78322 - Skladovací zařízení. Skladovací regály. Základní parametry.
  • PN-M-78325:1988P - Skladovací zařízení pro skladování. Hranolové skladovací regály. Požadavky a zkoušky.

Kromě uvedených norem existují ještě následující normy, které musí konstruktér zohlednit:

  • PN-EN 15620:2010P - Ocelové statické skladovací systémy - Paletové regály s proměnnou konfigurací - Tolerance, deformace a manipulační vůle.
  • PN-EN 15629:2010P - Ocelové statické skladovací systémy - Specifikace pro skladovací zařízení.
  • PN-EN 15635:2010/Ap1:2011 - Ocelové statické skladovací systémy. Použití a údržba skladovacích zařízení.
  • PN-EN 15512:2011P - Ocelové statické skladovací systémy. Paletové regály s proměnlivou konfigurací. Zásady konstrukčního řešení.
  • PN-EN 15095+A1:2012P - Pojízdné paletové a policové regály, otočné a kruhové a se zdvihacím zařízením, poháněné. Bezpečnostní požadavky.
  • PN-EN 528:2012P - Stohovací jeřáby. Bezpečnostní požadavky.

Před nákupem konkrétních regálových jednotek je dobré se ujistit, že splňují konkrétní požadavky uvedené ve výše uvedených normách.

Pravidla a zdravý rozum

Kromě kontroly, zda výrobek odpovídá platným normám, je stejně důležité dodržovat zákazy týkající se používání regálových jednotek: jejich přetěžování; oprava poškozených prvků nebo změna jejich konfigurace (např. změna rozteče konstrukčních prvků); umisťování výrobků v poškozených obalech, paletách nebo kontejnerech na regálové jednotky; přetěžování dopravních prostředků používaných pro skladovací práce a provádění jakýchkoli prací bez ohraničení pracovního prostoru. Všechna zařízení určená ke skladování materiálů (včetně: regálů, stojanů, palet), jakož i stropy a podlahy, na kterých jsou materiály skladovány, by měly mít stanovené maximální přípustné zatížení, aby bylo zajištěno, že skladování je bezpečné a že nedojde k poškození nebo převrácení regálů. Při určování pevnosti regálů rozestavěných v konkrétní místnosti je třeba zohlednit také pevnost stropu a podlahy, na nichž jsou rozestavěny. Tímto způsobem je možné předejít situaci, kdy regálová jednotka unese zatížení, ale dojde k prasknutí upevnění, což způsobí zřícení konstrukce. Kromě splnění specifických požadavků ve fázi konstrukce skladovacího zařízení je důležité, aby bylo pravidelně kontrolováno kompetentními osobami s potřebnou kvalifikací. Tímto způsobem lze výrazně prodloužit bezpečnou životnost regálů a předejít nehodám.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista