Vybavení skladu s vysokými regály

Created by Monika Sojka | |   Skladování

Pokud provozujete podnik a máte velký sklad, je nezbytné zjistit, co je to vybavení skladu s vysokými regály. Jak nejlépe využijete prostor, který máte k dispozici, a co všechno v něm můžete skladovat?

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Co je vybavení skladu s vysokými regály? Definice.

Vysokoregálový sklad je zařízení, které je určeno pro skladování zboží, se strojním zařízením pro podporu regálových konstrukcí a samotnými regály v různých formách. Mohou to být paletové regály a regály s pevnou konstrukcí. V případě posledně jmenovaných je nutné vybavit objekt speciálními skladovacími kontejnery různých velikostí a různých specifikací. Důležité je, že v případě výškových skladů hraje důležitou roli výška objektu. V tomto případě se regálové systémy pohybují v rozmezí od 7,2 až do výšky 45 metrů. Díky speciálním regálovým systémům je pak optimálně využita nejen skladová plocha, ale také její objem, což má pozitivní vliv na potenciál celého objektu. Regály lze obsluhovat dvěma způsoby: pomocí vhodných strojů nebo v automatizovaném provedení.

Jak funguje vybavení vysokoregálových skladů?

Vybavení vysokoregálového skladu se skládá především z regálů, které umožňují skladování materiálu ve formě palet nebo menších kontejnerů s volně loženým materiálem. Kromě toho jsou klíčovým prvkem těchto zařízení regálové manipulační systémy, které mohou být vysoké až několik desítek metrů. Objekty vybavené takovými regály mají nejčastěji automatický systém, který díky speciálním skladovým zakladačům umožňuje vyjmout vybranou paletu nebo zásilku z přesně určeného místa v systému. V méně moderních skladech, kterých je u nás stále většina, se používají speciální stroje, jako jsou vysokozdvižné vozíky nebo skladové dopravníky.

Vysokoregálový sklad - co se v něm skladuje?

Výškové sklady se z hlediska toho, co je v nich uloženo, mohou značně lišit. Mohou se používat v mnoha různých hospodářských odvětvích. Nejčastěji se zřizují podél dálnic jako logistická místa, z nichž se zboží dodává přímo na adresy jednotlivců a firem. Jejich vybavení pak může být velmi rozmanité. Existují však i sklady, které jsou postaveny přímo u výrobních závodů. V nich se skladuje zboží vyrobené daným výrobním podnikem. Mohou to být například výrobky ze skla, kovu nebo dřeva, ale také výrobky z plastů a mnoho dalšího zboží, které je k dispozici k prodeji. Kromě toho zboží ve výškových skladech, které se označují jako sklady s vysokými regály, umožňuje ukládání zboží na palety i do malých volně ložených obalů, jako jsou stohovatelné skladovací kontejnery.

Zajistěte si správné vybavení vysokoregálového skladu

Správné vybavení pro vysokoregálové sklady hraje klíčovou roli, protože umožňuje efektivní a bezpečnou likvidaci zboží bez ohledu na výšku vysokoregálového skladu. Efektivní práce zaměstnanců, kteří ve skladu pracují, jistě zvyšuje výkonnost celé společnosti a zkracuje dobu vyřízení jednotlivých zakázek. Vyplatí se proto investovat do moderních strojů, které umožňují vyjmout zboží umístěné v horních patrech regálů. Pokud podnik není vybaven automatizovaným systémem pro umísťování a vyjímání zboží z horních zón skladu, používají se k tomuto účelu klasické stroje. Ty mohou být ovládány obsluhou nebo zcela dálkově. Je však nezbytné, aby celý proces probíhal v souladu s bezpečnostními a hygienickými předpisy.

Sklad s vysokými regály a pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Navzdory zdání nepředstavuje zboží uložené přímo na podlaze vždy menší riziko pro zaměstnance. Vysoké regály ve vysokoregálových skladech mají odpovídající bezpečnostní prvky. Navíc jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů, které zaručují stabilitu konstrukce a zajišťují bezpečnost případných zaměstnanců nebo obsluhy strojů. Nařízení ministra práce a sociální politiky ze dne 26. září 1997 o obecných zdravotních a bezpečnostních předpisech přesně definuje, jak má být zboží skladováno ve standardních skladech a ve skladech definovaných jako sklady s vysokými regály.

Automatizace vysokoregálových skladů

Automatizace vysokoregálových skladů představuje investici do moderního systému, který zefektivňuje skladové operace. Speciální regálové konstrukce napojené na zakladačové jeřáby, které jsou navigovány na dálku, zajišťují, že kompaktní roboty rychle zvládnou doručit správný náklad na správné místo. Nevýhodou moderních systémů je jejich cena a závislost na přístupu k elektřině a internetu. Není však pochyb o tom, že taková řešení jsou účinná při zvyšování efektivity skladu a zefektivnění nakládky. V takových skladech je také menší pravděpodobnost, že dojde k chybám.

Závěr: Vybavení vysokoregálových skladů zlepšuje provoz společnosti.

Výběr správného vybavení pro vysokoregálové sklady zajišťuje snadnou dostupnost a organizaci zboží. Tyto dvě záležitosti mají nepochybně vliv na organizaci práce společnosti, dobu vyřízení objednávky a počet chyb. Organizace práce ve skladech je klíčová, proto se vyplatí investovat do moderních řešení pro oblast skladování. Pokud hledáte zajímavé návrhy nebo chcete vytvořit řadu skladovacích kontejnerů na míru, kontaktujte nás. bekuplast je společnost s rozsáhlými zkušenostmi s výrobou různých typů kontejnerů, které lze snadno přizpůsobit i potřebám vaší společnosti!


Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista