Typy skladovacích regálů: vše o typech skladovacích systémů

Created by Monika Sojka | |   Výrobky Bekuplast

Jedním z klíčových rozhodnutí, která ovlivňují efektivitu, bezpečnost a celkovou výkonnost skladů, je volba správného skladovacího systému pro váš sortiment. Právě na typu regálů, které budou ve vaší firmě instalovány, může záviset vaše "být či nebýt" v oblasti skladování a logistiky. Před rozhodnutím se vyplatí analyzovat řešení dostupná na trhu.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Přečtěte si základní klasifikaci regálů používaných ve skladech a zjistěte, k čemu se jednotlivé skladovací systémy používají.

Skladové regály - co to je a k čemu se používají?

Skladové regály jsou nepostradatelnou součástí každého skladu. Nejčastěji mají podobu kovové konstrukce s více úrovněmi, a umožňují tak skladování různých druhů zboží (různých hmotností, velikostí, specifikací atd.). Jsou zodpovědné za zvýšení efektivity tohoto typu jednotky, usnadňují rychlou a efektivní přepravu zboží a navíc poskytují bezpečnostní řešení.

Jaké jsou nejběžnější typy regálů, které používáme ve skladech?

Typ zboží, které lze skladovat, závisí především na typu použitých regálů. Mohou se lišit velikostí, pracovními vlastnostmi, konstrukcí, použitými materiály, a dokonce i samotným způsobem montáže. Jedno je však jisté - šikovný výběr a použití tohoto typu prvků umožňuje postarat se o několik důležitých aspektů. Včetně: pořádku, zvýšení produktivity a eliminace možných chyb při vychystávání, stejně jako optimalizace celého skladového provozu. Nyní, když už víte, co to jsou a k čemu se používají, je čas přejít k hlavnímu tématu tohoto článku. Skladové systémy mohou být vybaveny následujícími typy regálů:

Průtokové regály

Tento typ konstrukce je vybaven speciálními válečky, které výrazně urychlují přepravu a činí ji "plynulejší". Vzhledem k charakteristice jejich práce se používají především ve skladech, kde se manipuluje se zbožím s krátkou dobou trvanlivosti (např. léky a potraviny).

Nájezdové regály

Jsou ideálním řešením pro omezené skladovací prostory. To vše díky tomu, že tvoří jednu "pevnou" jednotku. Jsou ovládány tak, že vysokozdvižné vozíky (nebo jiná přepravní vozidla) vjíždějí do regálů "uvnitř", nikoliv "vedle". Jejich velkou výhodou je značná úspora skladovacího prostoru, přičemž přepravní cesty se zkracují na minimum. Na druhou stranu jejich nevýhodou je, že jsou určeny zejména pro sklady specializované na skladování jednotného sortimentu.

Pojízdné regály

Dalším typem dynamického regálového systému jsou tzv. pojízdné regály. U tohoto typu regálů se po regálech nepohybuje zboží, ale regály samotné. Jsou také ideální pro nejrůznější sortimenty.

Paletové regály

Tento typ regálů se nazývá statické regály, a jak je patrné z jeho názvu, slouží ke skladování zboží, které je umístěno na paletách. Dalšími názvy, pod kterými je lze nalézt, jsou regály bez polic nebo častěji výškové regály (které umožňují skladování zboží ve vysokých halách). Tento typ řešení využívá mimo jiné plastové palety, které jsou k dispozici také od značky Bekuplast.

Regály

I v tomto případě mluví název sám za sebe. Policové regály nejsou nic jiného než konstrukce vybavené speciálními policemi, které umožňují oddělit mnohem menší plochy pro skladování zboží. Díky svým vlastnostem je tento typ řešení ideální pro skladování relativně malého sortimentu.

Jak vybrat správný skladový regálový systém?

Dobře zvolený skladový regálový systém by měl být bezpečný a efektivní, což je přímý důsledek jeho přizpůsobení konkrétním potřebám a možnostem samotné firmy. Při výběru správného regálového systému je proto třeba vzít v úvahu následující faktory:

  • Typ sortimentu - klíčovým krokem je zvážit, jaké zboží bude daným skladem proudit. Především jejich velikost, hmotnost a obecné vlastnosti (např. doba skladovatelnosti) rozhodnou o tom, jaký regál je třeba zvolit. Od toho se bude odvíjet maximální zatížení, počet a rozteč jednotlivých polic a dokonce i rozměry celé konstrukce.
  • Dostupný prostor: Tím se rozumí jak plocha "na podlaze", tak výška haly nebo skladu. I tento aspekt stojí za zvážení. Výběr regálových jednotek je totiž zcela jiný, pokud máte k dispozici hodně volného prostoru, a zcela jiný, pokud je tento prostor velmi omezený.
  • Způsob fungování skladu: je třeba mít na paměti, že regály by měly být kompatibilní (nebo co nejvíce přizpůsobené) vlastnostem jednotky. Zde je třeba vzít v úvahu například použitou technologii (ruční, poloautomatický nebo automatický sklad) a také použité vybavení (vysokozdvižné vozíky, paletové vozíky a další).

Doplňte své regály o odolná, efektivní a spolehlivá řešení Bekuplast.

Chcete se dozvědět více informací nebo si rovnou objednat palety, kontejnery a bedny pro vaše skladové regály? Prohlédněte si kompletní sortiment naší společnosti nebo získejte podporu našich kvalifikovaných poradců. Ti si rádi vyslechnou vaše potřeby, aby vám mohli navrhnout nejvhodnější a nejkompatibilnější skladovací řešení.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista