Optimální plánování skladovacích prostor - jak to udělat správně?

Created by Monika Sojka | |   Optimalizace procesu

Skladovací prostor je jednou ze čtyř základních zón ve skladu - spolu s příjmovou, vychystávací a vydávací zónou. Zde se skladují výrobky před jejich přípravou k dodání příjemci. Správné plánování a vybavení skladovací zóny má klíčový vliv na funkčnost skladového zařízení: schopnost uskladnit požadované množství zásob, správnou ochranu výrobků a efektivní manipulaci s nimi.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Proces skladování ve skladu začíná přesunem výrobků do vyhrazeného prostoru a jejich umístěním na konkrétní místa. Nákladové jednotky jsou obvykle umístěny v regálovém systému nebo naskládány na podlaze. Výrobky zůstávají na určitém místě, dokud nejsou vyzvednuty k vychystání. Skladování by nebylo možné bez správného vybavení. Nezapomeňte, že ani nejlépe vybavený sklad provozovaný profesionály nebude optimálně využit, pokud budou chybět správné skladovací metody a nástroje - jako jsou regály a skříně a také kontejnery a palety - používané v tomto procesu.

Výběr vybavení pro skladovací prostory

Výběr optimální metody a správného skladovacího vybavení je vícestupňový proces, v němž vstupuje do hry mnoho faktorů, včetně druhu, množství a vlastností skladovaného zboží a jeho trvanlivosti, typu obalů, v nichž je uloženo, rotace zboží, infrastruktury a vybavení skladu, skladovacích a zdravotních a bezpečnostních předpisů a optimálních nákladů z pohledu vedoucího skladu. Do skupiny skladovacích zařízení patří mimo jiné skladové regály, věšáky, regály, ale i kontejnery a palety. Faktorem, který určuje výběr konkrétního vybavení, jsou specifika konkrétního intralogistického procesu.

V případě skladů, kde se skladuje málo rozmanité zboží ve velkém množství, kde je rotace artiklů silně omezena, budou upřednostňována stacionární skladovací zařízení, která není třeba po instalaci přemisťovat a která zůstávají trvale zabudována do jednotky skladovacího prostoru. V distribučních skladech určených pro skladování velkého množství diferencovaných výrobků, kde dochází k pravidelnému toku zboží, se vyplatí zvolit řadové paletové regály a dosahové vozíky. Naopak ve skladech s vysokým sezónním zastoupením homogenních výrobků, kde tok materiálu musí odpovídat požadavkům dynamické výroby a distribuce, by mělo být zvoleno automatizované řešení se satelitními regály a dopravníkovým systémem, který má na starosti přepravní úlohy. A konečně ve skladech, kde jsou vzhledem k vysokému obratu zboží nutné časté změny vnitřního uspořádání, je možné investovat do tzv. nevázaných skladovacích zařízení, jejichž konstrukce umožňuje jejich přemisťování z místa na místo - patří mezi ně karuselové regály nebo pojízdné regály.

Dalšími hledisky jsou prostorové a stavební podmínky skladu a dostupnost prostoru (jak pro zboží, tak pro skladovací zařízení), druh, hmotnost a velikost skladovaného zboží (neboť ty určují výběr vhodných obalů, jako jsou kontejnery, sudy, vany, palety nebo bedny) a konstrukci regálů, způsob výdeje a příjmu zboží (což umožňuje určit výšku skladu a šířku přístupových cest, a tedy i vhodný výběr vysokozdvižných vozíků) a konečně náklady na skladovací zařízení.

Dynamické a statické skladování

Skladovací systémy lze rozdělit podle různých faktorů. U skladovacích systémů je jedním z kritérií rozdělení způsob skladování: statický nebo dynamický. Dynamický systém skladování umožňuje rychlý pohyb zboží a usnadňuje systém FIFO (First In, First Out). V tomto případě se používají například průtokové regály, kde je pohyb zboží do regálového systému ovlivňován gravitací pomocí válečkových dopravníků umístěných v regálových tunelech. V případě statického skladovacího systému náleží zboží na definované místo ve skladu. Tato metoda je oblíbená zejména v provozech s pevně daným sortimentním seznamem. Každý z nich je založen na použití různých typů regálů.

Řadové nebo blokové skladování

Kritérium rozložení nákladu ve skladu umožňuje rozlišit dvě metody: skladování v řadách a blokové skladování. Volba závisí na rotaci a specifické povaze výrobku, použitém technologickém řešení a typu nosiče.

Co je to řadové skladování?

Řadové skladování je oblíbené zejména ve skladech, kde se skladuje velké množství SKU - s relativně malým počtem jednotlivých indexů. Skladované SKU jsou umístěny v řadách regálů - obvykle uspořádaných paralelně vedle sebe. Ke každé uložené jednotce by měl být zajištěn volný přístup. Při této metodě se obvykle používají řadové paletové regály - jednoduchá rámová konstrukce, v níž je skladovaná jednotka uložena v tzv. hnízdě. Modulární konstrukce umožňuje navrhovat řady nekonečné délky a výška regálu je omezena především dosahem obslužné jednotky. Moderní technologie a zvyšující se nároky na dodavatelský řetězec, kde je skladovací prostor na prvním místě, vedly k vývoji výškových regálových systémů.

Co je to blokové skladování?

Blokové skladování je nejoblíbenější ve skladech, kde se skladuje malý počet SKU - s relativně velkým množstvím jednoho indexu. SKU se ukládají na sebe - stohují se na podlaze objektu a používají se speciální regály určené pro tento typ skladování. Jednotka uložená uprostřed bloku je přístupná až po vyjmutí ostatních jednotek - blokové skladování prosazuje politiku rotace zásob LIFO (Last In, First Out).

Nejběžnějšími skladovými regály pro blokové skladování jsou vjezdové regály (vysokozdvižný vozík vjede s nákladem hluboko do regálového systému, paleta je uložena na podpůrných kolejnicích), průtokové regály (palety spočívají na válečcích, palety jsou do regálového systému dopravovány gravitačně, satelitní regály (kdy jsou palety do regálového systému dopravovány pomocí dálkově ovládané samohybné plošiny, která se automaticky pohybuje po kolejnicích).

Tradiční a moderní skladování

Dále lze metody skladového hospodářství rozdělit na tradiční a moderní. V prvním případě skladovací systémy nevyužívají pokročilé IT systémy a jediným znakem automatizace je někdy použití zařízení, jako jsou vysokozdvižné vozíky nebo výtahy. Míra složitosti skladovacích procesů však způsobuje, že dnes převažují moderní skladovací systémy, které se vyznačují především využitím pokročilých technologií. Klíčovým prvkem je zde implementace systému WMS (Warehouse Management System), který výrazně usnadňuje řízení skladu, stimuluje efektivitu a pomáhá snižovat náklady.

Shrnutí

Výběr správné skladovací technologie je důležitým rozhodnutím, které má velký vliv na hladký chod celého zařízení. Z tohoto důvodu se vyplatí naplánovat tento aspekt již ve fázi návrhu nebo modernizace skladu, aby byly zohledněny všechny faktory, které mohou správné rozhodnutí a jeho realizaci ovlivnit.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista