Zemědělský sektor - jaké plastové nádoby zvolit?

Created by Monika Sojka |

Zemědělské produkty jsou náročné na skladování a přepravu. Čerstvé ovoce a zelenina mohou být křehké a náchylné k mechanickému poškození. Špatně na ně působí změny teploty, které mohou vést ke ztrátě výživové hodnoty a způsobit kažení; nesmírně důležité je také udržovat správnou úroveň vlhkosti, protože nadměrná vlhkost urychluje hnilobné procesy, zatímco nedostatečná vlhkost vede ke ztrátě pevnosti a čerstvosti produktů.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Z hlediska logistiky zemědělských komodit je neméně důležitý než zajištění správných skladovacích a přepravních podmínek výběr správných kontejnerů, které jsou schopny zajistit bezpečnost komodit v celém dodavatelském řetězci: od sklizně na poli, přes fázi zpracování, přepravu, distribuci až po maloobchod. Vyžaduje se, aby byly robustní a trvanlivé, odolné vůči měnícím se povětrnostním podmínkám a také snadno čistitelné a hygienicky udržovatelné, k čemuž se nejlépe hodí opakovaně použitelné plastové nádoby a boxy: k dispozici je široká škála velikostí a typů, řešení speciálně navržená pro zemědělský sektor, která chrání kvalitu produktů z ovoce a zeleniny. Plastové nádoby jsou vyrobeny ze vstřikovaných materiálů, takže nejsou potřeba žádné hřebíky. Mají hladké, neporézní stěny, což eliminuje riziko poškození a znečištění produktů střepy a snižuje riziko růstu bakterií, nečistot a hnízdění hmyzu. Není divu, že dřevěné bedny, které donedávna dominovaly polskému zemědělství, začínají být minulostí. Ventilované (prolamované) sběrné nádoby a nádoby s plnými stěnami jsou vyrobeny ze 100% polypropylenu, díky čemuž jsou na konci svého životního cyklu recyklovatelné.

Otevřené kontejnery

Jedná se o velmi oblíbený typ kontejnerů používaných při přepravě a skladování potravinářských výrobků. Tím, že zajišťují stálý přívod vzduchu, podporují větrání obsahu, což prodlužuje trvanlivost a životnost ovoce a zeleniny. Dózy jsou vybaveny speciálními otvory, které regulují teplotu a umožňují stálou výměnu plynů s okolím (např. dusíku nebo etylenu, rostlinného hormonu, který stimuluje zrání). Perforace nebrání skladování malých produktů, jako jsou jahody, hroznové víno nebo ořechy, v nádobách a stěny jsou dostatečně robustní, aby pojaly i větší a těžší plodiny, jako jsou brambory, červená řepa nebo meloun. Je to o to snazší, že jsou k dispozici různé velikosti a objemy ažurových kontejnerů od uznávaných dodavatelů - například od společnosti bekuplast. Mělké nádoby se tak ideálně hodí pro drobné plodiny (např. bobule nebo jahody), středně hluboké nádoby pro rajčata, houby nebo cibuli a hluboké a robustní nádoby pro ovoce nebo zeleninu velkých rozměrů (např. dýně).

Krabice

Plastové přepravky velikosti palety jsou ideální pro přepravu ovoce a zeleniny a zároveň zjednodušují logistický proces, protože maximalizují nosnost a usnadňují nakládku a vykládku zboží. Příkladem takového řešení v nabídce společnosti bekuplast jsou velké přepravky EURO-NORM s perforovanými stěnami a dnem. Jsou vyrobeny z ekologického a potravinářského polyethylenu vysoké hustoty (HDPE) s UV stabilizátorem. EURO-NORM Big Box má hladký, neporézní vnitřek, který dobře odolává i opakovanému mytí a dezinfekci. Je také odolný vůči plísním, kyselinám, olejům a slunečnímu záření, což výrazně prodlužuje jeho životnost. Plastové přepravky jsou také šetrné k životnímu prostředí: plast nenasákne vlhkost ani vodu, neztrácí své vlastnosti při vystavení povětrnostním vlivům a nemusí se kácet. Díky robustní konstrukci a unifikovaným rozměrům (1200x1000 mm) jsou velké plastové přepravky bekuplast mimořádně stabilní, což je ideální pro skladování a přepravu těžkého a objemného zboží ve stozích a zároveň zajišťuje úsporu místa.

Pohodlí boxů zvyšuje jejich široká škála rozměrů a dostupnost různých možností povrchové úpravy, jako je použití ližin, koleček nebo nožiček pro usazení na zem a přepravu. Například čtyřstopá průmyslová krabicová paleta je ideální pro přepravu sypkých a jemných materiálů. Konstrukce umožňuje stohování boxů na sebe.

Skládací kontejnery

Jedná se o variantu kontejnerů pro zemědělství (jako jsou krabicové palety), která se od běžné konstrukce liší tím, že stěny jsou sklopné, které se při použití zaklapnou, ale prázdné se složí dovnitř (na plocho). Tímto způsobem lze dosáhnout maximální optimalizace skladování a přepravy. Po sklopení stěn lze kontejnery stohovat jako desky na sebe, čímž se ušetří až 80 % skladovacího nebo nakládacího prostoru. Skládací krabicové palety byly primárně navrženy pro zajištění efektivity v uzavřených distribučních systémech (např. dodávky potravin). Protože se však osvědčily pro své snadné použití a trvanlivost, získaly si oblibu v mnoha dalších odvětvích, včetně zemědělství, a staly se praktickým řešením pro skladování zboží od farmy až po obchod.

Kontejnery s víkem

Tento typ kontejnerů je ideální pro skladování a přepravu potravin, zejména sypkých (osiva), ale také hnojiv. Víko, které může být volně nasazené nebo upevněné pomocí západek, účinně chrání obsah před prachem, vlhkostí a hmyzem a poskytuje bezpečné a stabilní uzavření. V sortimentu bekuplast najdete víka, která se ideálně hodí k jednotlivým typům nádob (také řady používané v ovocnářství a zelinářství).

Inteligentní výběr je zárukou spokojenosti

Dodavatelé plastových nádob nabízejí širokou škálu řešení, která jsou schopna uspokojit naprostou většinu potřeb uživatelů. Před výběrem toho, které vám bude nejlépe vyhovovat, je však vhodné zvážit několik faktorů:

  • Typ skladovaných produktů (čerstvé potraviny, potraviny s krátkou dobou trvanlivosti, semena nebo hnojiva vyžadují, aby byly nádoby přizpůsobeny z hlediska větrání, vzduchotěsnosti a hygieny;
  • dostupný prostor: při omezené skladovací kapacitě se vyplatí zvážit skládací kontejnery, které poskytují výhody i při zpětné přepravě (nepřeváží se "vzduch";
  • Hmotnost výrobku: je třeba ji pečlivě určit, aby se předešlo riziku poškození kontejneru příliš objemným obsahem a aby bylo zajištěno, že je vhodný pro bezpečnou přepravu konkrétního nákladu;
  • Náklady: analýza nákladů na nákup, používání a údržbu plastových kontejnerů naznačuje, že volba levného, ale nepříliš odolného kontejneru přináší krátkodobé úspory, ale z dlouhodobého hlediska není nákladově efektivní;
  • Certifikace a normy: pro plastové kontejnery v zemědělství existují různé normy a požadavky. Vyplatí se ujistit, že vámi vybrané nádoby tyto požadavky splňují a mají příslušné certifikáty, které mohou být důležité pro příjemce výrobků nebo v případě kontroly.

Shrnutí

Zemědělské produkty jsou jedny z nejnáchylnějších k poškození při přepravě a skladování a zároveň jedny z nejrychleji se pohybujících produktů na trhu s komoditami. Samotný trh s potravinami je zároveň jedním z nejkonkurenčnějších, takže zákazník, který není spokojen s jejich kvalitou, nemusí dlouho hledat nového dodavatele. To vše způsobuje, že zajištění optimálních skladovacích a přepravních podmínek pro ovoce a zeleninu je pro dodavatele prioritní záležitostí. Výběrem správných kontejnerů lze ušetřit čas, peníze a získat jistotu, že zboží je skladováno a přepravováno způsobem, který odpovídá jeho kvalitě a bezpečnosti.

 

Autor příspěvku: Ing:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista