Jaké zboží lze skladovat v polootevřeném skladu?

Created by Monika Sojka |

Jedním z kritérií, která je třeba zohlednit při výběru skladu optimálně přizpůsobeného vašim specifickým potřebám, je typ zboží, které v něm bude skladováno. Má přímý vliv na to, jaký typ konstrukce skladu bude nejvhodnější, a na náklady spojené s jeho výstavbou. Ne vždy je nutné skladovat zboží v uzavřených prostorách (skladech, chladírnách), které zaručují jeho ochranu před nepříznivými povětrnostními podmínkami, vlhkostí nebo změnou teplot.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Nejen čtyři stěny

Některé zboží lze skladovat bezpečně a bez nutnosti investovat do skladovacích budov: jak pod širým nebem (v tzv. otevřených skladech, tj. na dvorech bez zastřešení), tak na dvorech vybavených zastřešenými konstrukcemi, jako jsou přístřešky (tj. v polootevřených skladech). Ty lze využít ke skladování zboží, které je odolné vůči teplotním výkyvům nebo vyžaduje cirkulaci vzduchu, ale zároveň musí být chráněno před srážkami. Polootevřený sklad je konstrukce sestávající ze dvou nebo tří stěn, krytá střechou a otevřená alespoň z jedné strany. Stěny nemusí a neměly by být dokonale vzduchotěsné, protože v polootevřených skladech se skladuje zboží, které vyžaduje stálý přísun čerstvého vzduchu.

Polootevřený sklad také nemusí být trvale spojen se zemí a není podmínkou, aby měl základy nebo podezdívku. Díky tomu je jeho přemístění nebo rozšíření mnohem snazší. Na druhou stranu by měl být vybaven podlahou z asfaltu, dlažebních kostek nebo jiného odolného materiálu, aby bylo uskladněné zboží řádně zabezpečeno. Uvnitř se polootevřený sklad nijak výrazně neliší od ostatních typů skladů. Zboží lze skladovat buď přímo na zemi, čímž odpadá nutnost použití zvedacích vozíků, žebříků a dalšího vybavení, nebo na paletových regálech (umožňujících pohodlné skladování stavebních materiálů, jako jsou pytle s cementem, dlažební kostky nebo duté tvárnice) a policových regálech (schopných pojmout zboží o hmotnosti 150 až 500 kg). Díky této konstrukci je možné využít dostupný prostor po celé výšce skladu, a ne pouze v jeho spodní části. V závislosti na výšce regálů lze polootevřené sklady použít pro nízké, střední nebo vysoké skladování (stejně jako uzavřené sklady). Pokud se v nich skladují dlouhé předměty (např. kovové tyče, ocelové profily, prkna atd.), je vhodné zřídit konzolové regály. Nezapomeňte také skladovací nábytek natřít antikorozním nátěrem, aby byl chráněn před deštěm a vlhkým vzduchem.

Zboží v polootevřeném skladu

Běžným typem zboží skladovaného v polootevřených skladech jsou materiály pro stavebnictví, které dobře odolávají přírodním podmínkám prostředí, pokud nejsou skladovány "pod mrakem" a vystaveny sněhu nebo dešti. Patří sem keramické tvarovky a pytle s cementem, sádrou, štěrkem a pískem. Ve výrobních podnicích, jako jsou pily, lze polootevřený sklad využít ke skladování dřevěných prken, hliníkových profilů nebo plechů. Vzhledem k nízkým nákladům na vytvoření a údržbu těchto typů skladů jsou oblíbené také jako dočasné skladovací prostory pro zboží - na staveništích nebo v blízkosti jiné zástavby. Polootevřený sklad ve stavebnictví neslouží pouze k uskladnění zboží určeného k prodeji. Někdy je také využívají realizátoři projektů k uskladnění stavebních strojů nebo zásob materiálu, například pod přístřeškem. Ty jsou pak dostatečně chráněny před deštěm a zároveň k nim mají zaměstnanci v případě potřeby snadný přístup.

Sklady typu přístřešek jsou běžné také v logistice, tedy všude tam, kde se skladují různé druhy zboží. Jsou pak doplňkem jiných skladovacích prostor. Existuje však zboží, které nesnadno snáší podmínky polootevřených skladů. Na prvním místě je třeba zmínit potraviny, které se zpravidla skladují v uzavřených skladech. Také většina chemických látek je citlivá na atmosférické podmínky, jako jsou čisticí prostředky, výrobní materiály atd. které se obvykle skladují za určitých podmínek. Ty obvykle vyžadují skladování za specifických podmínek, které lze zajistit pouze ve vnitřních prostorách. Existují také situace, kdy pro skladování zboží postačí otevřené sklady. To se týká výrobků, které jsou odolné vůči slunci, změnám teplot a dešti. Tímto způsobem je možné snížit náklady na skladování výrobků, aniž by došlo k jejich ohrožení.

Výhody a nevýhody polootevřených skladů

Mezi výhody tohoto typu skladu patří nízké investiční náklady (ve srovnání s uzavřenými sklady) a nízké náklady na údržbu; možnost využití jako dočasné stavby a snadné přemisťování z místa na místo (díky absenci základů); volné použití spalovacího zařízení v polootevřeném skladu; pohodlí a možnost skladování zboží, které není citlivé na změny teploty a vlhkosti. Mezi nevýhody uzavřených skladů patří: nemožnost skladovat zboží citlivé na časté změny teploty a vlhkosti; omezený (ne vždy) přístup k elektřině a vodě a těžkopádná organizace sociálních a hygienických zařízení; riziko poškození v důsledku prudkých bouří nebo přívalových dešťů; a konečně potřeba strojního zařízení (a infrastruktury) odolného vůči změnám teploty a vlhkosti.

Shrnutí

Při výběru typu skladu je důležité přizpůsobit rozhodnutí druhu skladovaného zboží a potřebám podniku. Volbou polootevřeného skladu lze snížit mnohé počáteční a provozní náklady a získat velkou skladovací plochu. Je však třeba mít na paměti, že je vhodný pouze pro určitý typ sortimentu, jen částečně odolný vůči měnícím se povětrnostním podmínkám.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista