Jak správně zabezpečit výrobky v chladírnách?

Created by Monika Sojka | |   Znalosti o Bekuplastu

Plýtvání potravinami je jedním z největších problémů moderního světa. Nejčastěji je způsoben nevhodnými podmínkami, v nichž jsou potraviny skladovány. Chladírenské a mrazírenské sklady slouží k průmyslovému skladování zboží podléhajícího zkáze při kontrolovaných teplotách. Správná volba jejich vlastností (jako je teplota, vlhkost, systém osvětlení, způsob uložení zboží) umožňuje maximalizovat trvanlivost výrobků.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Specifika chladicích komor

Správně fungující chladírna vyžaduje zohlednění klíčového faktoru: chladu. Vše uvnitř bude neustále vystaveno nízkým teplotám. Proto musí být budova konstrukčně navržena tak, aby splňovala požadavky na tepelnou izolaci; to se týká nejen vzduchotěsných stěn a střechy, ale také podlahy (která by měla být lépe izolovaná než běžný sklad a mít větší odolnost), stejně jako správně navrženého systému dveří a vrat, které musí chránit vnitřek skladu před vlhkým a teplejším vzduchem zvenčí. Je také vhodné naplánovat uspořádání regálů: tak, aby chladný vzduch mohl volně cirkulovat skladem a skladovaným zbožím, čímž se sníží riziko vzniku zón s omezeným přístupem chladu, a tím i rychlejšího kažení potravin.

Vzhledem k tomu, že nízké teploty v chladírnách/mrazírnách mohou nepříznivě ovlivnit použitá technická řešení, musí být tato řešení vybrána a optimalizována pro drsné prostředí. I zde musí být klíčovou podmínkou, kterou je třeba splnit, odolnost technologie vůči chladu. To platí pro stavební a izolační materiály, kabeláž, těsnění a maziva, stejně jako pro elektroniku (např. baterie používané ve vysokozdvižných vozících nebo motory pohánějící mobilní regálové systémy). Mimořádně důležitý je také výběr regálových jednotek se správnou konstrukcí: odolných proti nízkým teplotám, rozbití a praskání. Totéž se vyžaduje od použitých kontejnerů. Díky odolnosti plastů vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám jsou plastové boxy preferovanou volbou provozovatelů chladírenských/mrazírenských skladů.

Otázka teploty

Za udržování nízkých teplot ve skladu odpovídá chladicí a ventilační systém. Z mnoha dostupných typů se staly oblíbenými takzvané monobloky, tj. kompresory, výparníky a kondenzátory umístěné v jedné skříni. Toto řešení je však vhodné pouze pro malé sklady; ve větších provozech se používá systém externích kompresorů s kondenzátory, které jsou propojeny potrubním systémem s výparníky. Každý výparník je vybaven ventilátorem, který zajišťuje cirkulaci vzduchu v chladicím skladu. Kromě toho je v něm instalován systém pro regulaci teploty pomocí ovládacího panelu a čidel, která jsou namontována na různých místech chladírny.

Výběr nejlepší technologie pro prodloužení trvanlivosti výrobků závisí na řadě faktorů, mezi něž patří: typ výrobku, změny kvality, k nimž dochází během zpracování a skladování, typ balení, způsob přípravy ke spotřebě a preferované náklady. U výrobků, které nevyžadují zmrazení - jako je ovoce, zelenina, cukr, mouka, nápoje atd. - stačí chladírenské teploty (0 °C až +10 °C). Mražené výrobky (-5ºC až -25ºC), jako je maso, vnitřnosti nebo mléčné výrobky, by měly být skladovány v mrazničkách. Existuje také kategorie mrazicích boxů (-26 ºC až -30 ºC), kde se skladují některé druhy masa a ryb.

Neustálá kontrola

Aby byl zaručen hladký průběh chladicích procesů, je nutné neustále monitorovat teplotní a vlhkostní podmínky ve skladech, což se provádí denně a se specifickou aktivitou pomocí počítačových systémů. Velký význam má při skladování potravin také odpovídající označování, které pomáhá udržovat rotaci a kontrolu zásob. Pomáhá to také při plánování výroby, minimalizuje ztráty způsobené zkrácenými daty použitelnosti a usnadňuje práci s velmi rozmanitým sortimentem výrobků.

Podobnou roli hraje také správné zásobování skladu, přesněji řečeno: uspořádání výrobků podle data minimální trvanlivosti nebo data příjmu. V takovém případě by se měla uplatňovat zásada FIFO, tedy "první dovnitř - první ven", která se v profesionálních chladírenských skladech striktně dodržuje.

Pamatujte na předpisy

Sklady pro skladování potravinářských výrobků musí splňovat národní a mezinárodní normy. Například není možné skladovat potraviny a nepotravinářské zboží, polotovary a hotové výrobky ve stejné místnosti. O to důležitější je zvolit správný sklad, způsob skladování a podmínky skladování potravin pro každý výrobek patřící do kategorie FMCG (Fast Moving Consumer Goods).

Pro splnění tohoto požadavku jsou chladírenské/mrazírenské sklady rozděleny do oddělení, z nichž každé je určeno pro skladování samostatného typu výrobku. Ty se mohou skládat například z předchlazené místnosti, chladicí místnosti pro mléčné výrobky, ryby, drůbež, uzeniny, tuky, zeleninu nebo ovoce. Aby byly splněny požadavky na skladování různých typů výrobků, volí se vhodná klimatická třída chladicího zařízení a také hranice jeho provozní teploty.

Provoz každého z výše popsaných typů skladů by měl splňovat nejen platné hygienické a sanitární normy, ale také zásady správné hygienické praxe a systému HACCP, tj. udržování dobrého technického stavu skladu, strojů, zařízení, obalů, ochrana zařízení proti hmyzu a hlodavcům, zajištění vhodných technických podmínek pro skladování výrobků, řádné hospodaření s vodou a odpadními vodami, zajištění správného větrání a osvětlení všech skladovacích prostor, dodržování mycích a dezinfekčních postupů, jakož i osobní hygieny zaměstnanců.

 

Autor záznamu:

Monika Sojka - marketingový specialista