Certifikace ESD - co to je a v jakých kontejnerech se používá?

Created by Monika Sojka | |   Rady od bekuplast

Některé zboží musí být z bezpečnostních důvodů skladováno a přepravováno ve vhodných kontejnerech. To platí zejména pro elektromechanické a elektronické součástky, které mohou v důsledku elektrostatického výboje přestat správně fungovat. V takových situacích se doporučuje používat kontejnery s certifikátem ESD, které chrání součástky před škodlivými výboji. Zjistěte, co byste měli vědět o kontejnerech s certifikátem ESD a kdy by se ještě měly používat.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Certifikace ESD v logistice

Každý jistě alespoň jednou v životě zažil, že ho při dotyku s jakýmkoli povrchem nebo jiným člověkem zasáhla elektřina. Takový výboj se označuje jako elektrostatický výboj. Většinou kromě nepříjemného pocitu nemá žádné negativní účinky. Výjimkou jsou situace, kdy se v prostředí vyskytují například hořlavé kapaliny. ESD neboli elektrostatický výboj může mít negativní vliv na elektromechanické, elektrické nebo elektronické součástky. Nejčastěji dochází k selhání systému a nefunkčnosti zařízení. Aby se předešlo nákladným opravám, používají výrobci antielektrostatické nádoby, které blokují elektrostatický výboj a chrání tak zařízení před poškozením. Kontejnery s certifikátem ESD mají velký význam v logistice, protože právě při přepravě dochází k elektrostatickým výbojům nejčastěji. Automobily nemají vestavěná pracoviště ani chráněné prostory. Aby se minimalizovaly náklady na poruchy na minimum, jsou ochranné obaly s certifikátem ESD jednoduše nezbytné.

Vodivé a antielektrostatické obaly

Zde je nejdůležitější rozdělení kontejnerů s certifikátem ESD a jejich charakteristiky:

  • Vodivékontejnery - vlastnosti těchto výrobků úzce souvisejí s odolností materiálů a lze je používat pouze v kontrolovaných oblastech, vymezených zónou EPA. Jejich konstrukce nechrání elektroniku uvnitř před vnějšími náboji, protože obohacení složení o vodivé částice sazí mění jeho elektrický odpor.
  • Antistatické kontejnery - jinak známé jako elektrostaticky disipativní kontejnery. Jsou určeny pro přepravu elektroniky v místech, kde nikdo nemá vliv na obal a zatížení výrobků, vedle kterých se během přepravy nacházejí, např. v kontejnerech nebo automobilech. Nejdůležitější funkcí antielektrostatických kontejnerů je, že díky svému složení jsou schopny pomalu odvádět zachycenou výbojovou energii.

Kromě použití různých způsobů balení je důležitá také jejich kvalita. Pro bezpečné skladování a přepravu elektrických a elektronických výrobků je jistě klíčová spolupráce s výrobci, kteří vyrábějí kontejnery s certifikátem ESD v souladu s platnými normami.

V jakých odvětvích jsou kontejnery s certifikátem ESD klíčové?

Kontejnery s certifikátem ESD se používají v následujících odvětvích:

  • Elektrotechnika - za účelem ochrany vyráběných součástek před nežádoucími výboji je důležité zavést speciální ochranná opatření během výrobního procesu a v každé další fázi, než se výrobek dostane do rukou potenciálního zákazníka. Použití kontejnerů s certifikátem ESD má velký význam, protože i lidské tělo je nositelem nežádoucích výbojů.
  • Elektronika - Kontrola výroby elektroniky proti výbojům, které jsou pro člověka nepostřehnutelné a nepostřehnutelné, ji chrání před selháním jak během výrobního procesu, tak při skladování a přepravě. V tomto případě je zásadní zavést speciální pravidla ochrany EPA, např. v podobě ochrany pracovního místa nebo kontroly vnitřní vlhkosti.
  • Elektromechanické - stejně jako v elektronickém průmyslu mohou výboje poškodit součásti výrobků, takže správná ochrana a kontrola úrovně výbojů ve výrobních halách může ochránit výrobky před poškozením a nákladnou opravou.

Proč je certifikace ESD v konkrétních průmyslových odvětvích tak důležitá?

Podle platné legislativy je každý podnikatel, který se zabývá výrobou elektroniky, elektrotechniky a elektromechaniky, povinen zajistit zaměstnancům pracovní podmínky v ochranné zóně EPA. Podle pokynů je podnikatel povinen:

  • při skladování a přepravě výrobků používat nádoby s certifikátem ESD nebo antistatické podložky;
  • zajistit zaměstnancům uzemněná pracoviště pomocí antistatických rohoží a speciálních spojů, které jsou navrženy tak, aby odváděly antistatické náboje;
  • zajistit, aby pracovníci nosili speciální antistatické náramky, obuv, rukavice a speciální antistatické oblečení.

Důležité je také zvýšit informovanost pracovníků pořádáním tematických školení. Zaměstnavatel je také povinen v pravidelných intervalech měřit úroveň výbojů v prostorách. Pokud se chcete dozvědět více o pravidlech bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, přečtěte si náš článek o ergonomii ve skladu.


Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista