Zásoby - druhy a jejich funkce v podniku

Created by Monika Sojka |

Zjistěte, jakou roli hrají ve společnosti zásoby. Věděli jste, že mají přímý vliv na logistické a prodejní procesy? Co získá společnost, která udržuje své zásoby na konstantní úrovni? Zjistěte odpovědi na tyto a další otázky a začněte zavádět změny, které vám přinesou měsíční, čtvrtletní a roční zisky.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Co je dobré vědět o skladových zásobách ve velkokapacitních zařízeních? Seznamte se s jejich typy a funkcemi ve firmě.

Co jsou to skladové zásoby?

Pod definicí pojmu skladové zásoby se skrývá hmotné zboží, které se skladuje ve stavebních objektech pro uspokojení potřeb trhu. Tyto potřeby mohou být velmi rozmanité, neboť existují zásoby, které umožňují další výrobu nebo jen prodej jednotlivým zákazníkům. Zásoby jsou definovány v hodnotových nebo množstevních mírách (v závislosti na druhu zboží). V angličtině se zásoby označují výrazem stock on hand. Na skladě může být materiálové zboží, hotové výrobky, polotovary nebo suroviny. Podle toho, v jakém sektoru výrobků se skladují, má smysl používat různé typy zásobníků. Skladovací regály, standardní euro přepravky na ovoce a zeleninu, standardní euro přepravky na chléb, standardní euro přepravky na cukrovinky, standardní euro přepravky na maso a drůbež, standardní euro přepravky na zahradnické potřeby a mnoho dalších výrobků jistě splní svůj účel.

Typy skladovacích zásob

Jak jsme vysvětlili výše, skladové zásoby lze rozdělit do různých skupin. Nyní je čas dozvědět se více o specifikách jednotlivých skupin výrobků. Stojí za to vědět, že kromě klasického rozdělení skladových zásob do tří skupin existuje také rozlišení na základě kritérií stanovených v logistice. První dělení skladových zásob:

  • Suroviny - nezpracované výrobky, které lze jakkoli zpracovat. Bez nich, které nejsou ve výrobních procesech, by mnoho zboží jednoduše nemohlo vzniknout. Suroviny jsou tedy klíčovou součástí výroby.
  • Polotovary - jedná se o předzpracované zboží, které prochází dalšími procesy, aby vznikl konečný výrobek.
  • Hotové výrobky - vznikají jako výsledek výroby jako konečný produkt. Splňují všechny normy kvality a mohou putovat přímo k jednotlivým zákazníkům nebo do firem.

Druhé dělení skladových zásob:

  • Informační zásoby - tento typ zásob se většinou používá u zakázek s definovanou informační úrovní nebo modelem min-max.
  • Bezpečné zásoby - cílem tohoto typu zásob je vytvořit ve firmě bezpečnostní rezervu, aby se předešlo potížím spojeným například s přerušením dodavatelského řetězce.
  • Maximální zásoba - tento model se nejčastěji používá ve firmách, které se rozhodnou pravidelně ověřovat stav zásob.
  • Minimální zásoby - v tomto případě dochází k doplňování zásob při dosažení minimální hodnoty.

Funkce skladových zásob

Zásoby ve firmách fungují jako nárazník pro zajištění toku zboží k zákazníkům. Tímto způsobem lze dosáhnout účinné ochrany před destabilizací nabídky a poptávky. Množství skladovaného zboží ve firmách v celé zemi navíc ovlivňuje cenovou stabilitu zboží. To je patrné jak v případě velkých společností, tak v případě individuálních zákazníků.

Shrnutí: Optimalizace stavu zásob je klíčem k hospodářskému úspěchu

Nezapomeňte, že správně připravené skladové zásoby jsou účinnou ochranou vaší společnosti před krizí. Máte-li k dispozici správné polotovary nebo suroviny, je snazší přijímat rozhodnutí, např. o investicích do podniku. Jde také o kontrolu fixních nákladů, která je klíčová při plánování dalších aktivit. Z těchto důvodů se vyplatí zajistit si zásoby v určitém množství prostě je, protože se to vyplatí a chrání to před případnými krizemi nebo skokovými nárůsty cen surovin.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista