Výrobní logistika: co to je a k čemu slouží?

Created by Monika Sojka | |   Firemní procesy

Měnící se trh, rostoucí potřeby zákazníků a k tomu stále nové normy, požadavky a nařízení státních a mezinárodních institucí. Každý z těchto aspektů představuje celý balík výzev, kterým musí čelit i osoby odpovědné za provoz výrobních zařízení. Tyto podniky se stále častěji potýkají s rychlými změnami ve výrobě, dynamickým přizpůsobováním se aktuálním zakázkám a také - s časovými a nákladovými omezeními.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Aby se vyrovnaly s neustále se měnícími podmínkami a nezaostávaly za konkurencí, musí vsadit na moderní řešení. Jedním z nich je výrobní logistika, o které si povíme dále v tomto článku. Přečtěte si, co to je, jak funguje, kde funguje, jaké nástroje využívá a - jaké výhody přináší. Není zač!

Výrobní logistika - co to je?

Výrobní logistika (označovaná také jako intralogistika) není nic jiného než nový způsob přístupu k otázkám souvisejícím s fungováním výrobních závodů. Spojuje v sobě otázky související s automatizací a digitalizací a v nejširším slova smyslu také s Průmyslem 4.0. Tato oblast využívá nejmodernější technologie (včetně strojů, zařízení i celé skladové infrastruktury) k podpoře výrobních operací.

Jak funguje výrobní logistika?

Intralogistika se dotýká oblastí, jako je plánování vnitropodnikových přeprav a pravidelná kontrola jejich kvality nebo dodržování předpisů. Stojí za zmínku, že je samozřejmě také zodpovědná za přímé procesy spojené s realizací těchto dodávek. Všechny tyto prvky jsou vzájemně propojeny v síti, která umožňuje rychlý přenos a výměnu informací a zejména hladké fungování celého skladového systému.

V jakých oblastech pracuje výrobní logistika?

Tento přístup k distribuci a toku materiálu se vyznačuje svou univerzálností a flexibilitou. To ve svém důsledku znamená, že intralogistiku lze uplatnit v každém výrobním podniku bez ohledu na odvětví, ve kterém působí. Její infrastruktura může být mimo jiné zodpovědná za skladování a přepravu surovin, polotovarů a hotových dílů. Jak je vidět, může tedy podpořit provoz podniků zabývajících se výrobou potravin, podniků odpovědných za výrobu automobilových dílů, součástek, nástrojů, ale i řady dalších. Takto nachází uplatnění v odvětvích, jako je automobilový průmysl, zahradnictví, potravinářství atd.

Na jaké potřeby reaguje výrobní logistika?

Intralogistika poskytuje celou řadu výhod, které mohou využívat zejména majitelé moderních skladů a výrobních zařízení. Patří mezi ně např:

  • zvýšení efektivity a ziskovosti výroby

Intralogistika nejen zkracuje čas potřebný k naplánování, zahájení a ukončení výroby vybrané dávky materiálu. Velmi důležitým faktorem působícím v její prospěch je také skutečnost, že výrazně snižuje náklady na takové projekty.

  • Efektivní zásobování a tok materiálů

Většina procesů tohoto typu je automatizovaná. Jednotlivé oblasti a systémy používané ve výrobních závodech spolu komunikují prostřednictvím tzv. internetu věcí. Díky tomu je výměna informací rychlá a o krok za ní následují i specifické procesy související s dodávkami a samotnou výrobou.

  • Stále specializovanější výroba

Výrobní logistika je dokonalou odpovědí na požadavky měnícího se trhu. Mnozí zákazníci mají zájem dostávat specifické výrobky nebo polotovary, které splňují speciální normy. To zase znamená, že výrobní podniky čelí nutnosti vyvíjet mnoho různých variant svých výrobků. A to přirozeně vyžaduje odlišný přístup k jejich výrobě. Flexibilita, kterou nabízí výrobní logistika, jim v tom rozhodně pomáhá. Díky vhodně naplánovaným a realizovaným intralogistickým procesům lze dynamicky (i v krátkých intervalech) měnit dodávky specifických materiálů a surovin.

  • Výrazné zvýšení výrobní kapacity

Využití procesů výrobní logistiky neznamená pouze to, že výroba může probíhat "na zakázku". Jde také o možnost nabízet celou řadu různých výrobků. I na tuto otázku má výrobní logistika odpověď. Konkrétně její široké možnosti a vysoká agilita umožňují provádět efektivní změny a následně dodávat materiály a suroviny na míru, které umožňují výrobu několika, desítek či dokonce desítek verzí daného výrobku. Stojí za zmínku, že intralogistika splňuje důležité potřeby moderních výrobních zařízení. Patří k nim například možnost rychlé výroby prototypů, která umožňuje eliminovat případné chyby a také korigovat jednotlivé procesy - a to bez nutnosti investovat velké množství času a kapitálu.

Jaké nástroje a infrastruktura se ve výrobní logistice osvědčují?

Výrobní logistika je hlavní doménou automatizovaných skladů, kde lidskou svalovou sílu nahrazují specializované stroje, zařízení a dokonce i roboti. Na druhou stranu plánování, výběr materiálu i interní komunikace - to vše probíhá pomocí moderních IT systémů. Na tomto místě je také důležité zmínit jeden z klíčových faktorů, bez kterého tato intralogistika nemůže nabídnout svůj plný potenciál. Tím je samozřejmě výběr vhodných přepravních boxů. Jejich úlohou není pouze umožnit či usnadnit jednotlivé přepravy "do" a "z" výrobních závodů. Správně zvolené a použité vnitropodnikové přepravní boxy:

  • Zvyšují bezpečnost materiálu i hotových výrobků.
  • Zvyšují produktivitu, rychlost a efektivitu mnoha výrobních procesů.
  • Usnadňují jejich další přepravu - jak v rámci podniku, tak mimo výrobní závod.

Chcete vědět, které intralogistické přepravky jsou pro vaši společnost vhodné?

Pak se právě teď podívejte na nabídku bekuplast šitou na míru, kde na vás čekají specializované přepravní boxy, které budou odpovídat logistickým procesům vaší společnosti. Naši odborníci vám rádi poradí a poskytnou odbornou podporu. Pokud tedy budete mít při seznamování s naším sortimentem jakékoli dotazy nebo nejasnosti - zeptejte se na ně pohodlně e-mailem nebo telefonicky. Veškeré kontaktní údaje na poradce společnosti bekuplast najdete na těchto webových stránkách.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová specialistka