Větší výnosy díky speciální nádobě na pěstování tulipánů

V úzké spolupráci s nizozemským výrobcem tulipánů Mopabloem a společností Agrifirm-GMN vyvinula společnost bekuplast speciální nádobu pro pěstování tulipánů. Díky novým kontejnerům na tulipány se společnosti Mopabloem podařilo zvýšit výnosy o 20 %. Automatizace jako příležitost i výzva.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Trh s tulipány je vysoce konkurenční. Situaci navíc ztěžují rostoucí náklady na pracovní sílu a energie. Z tohoto důvodu se společnost Mopabloem rozhodla prozkoumat možnosti plně automatizované výsadby. Coen Haakmann, vedoucí provozu ve společnosti Mapobloem, uvádí: "V současné době je ve společnosti Mapobloem na řadě několik projektů: "Provedli jsme rozsáhlé výpočty a došli jsme k závěru, že s našimi standardními sázecími stroji o rozměrech 40 x 60 cm nemůžeme plně automatizovanou výsadbu nákladově efektivně realizovat. Tento závěr nás přivedl na myšlenku upravit naše kontejnery." Společně s dodavatelem kontejnerů, společností Agrifirm-GMN, se kterou společnost Mopabloem úzce spolupracuje již řadu let, se tato myšlenka stala skutečností. John Vriend ze společnosti Agrifirm-GMN vysvětluje: "Okamžitě jsme rozpoznali rozsah výzvy. Došli jsme k závěru, že potřebujeme technického partnera, který se stejně jako my chce zaměřit na úpravy a inovace." Společnosti Mopabloem a Agrifirm-GMN se proto společně rozhodly zapojit do tohoto projektu společnost bekuplast jako dodavatele individualizovaných kontejnerových řešení.

V intenzivním procesu společnosti Mopabloem, Agrifirm-GMN a bekuplast společně vyvinuly nový koncept kontejnerů. Při vývoji optimálního kontejneru byly podrobně zváženy všechny fáze procesu pěstování tulipánů.

Výsledek: efektivní kontejner pro vyšší výnosy.

Nové kontejnery na tulipány byly dodány v srpnu 2022. Rozměry speciálních kontejnerů 860 x 630 mm nabízejí více prostoru pro cibulky tulipánů různých velikostí. Zároveň se rozměry hodí do stávajícího pěstebního systému s pěstebními stoly, které pocházejí ze školky Bromelia a byly převzaty společností Mopabloem. Díky tomu společnost nemusela v rámci automatizace investovat do nových pěstebních stolů. Po roztřídění se cibulky napíchnou na malé hroty na dně nádoby. Díky optimalizovanému tvaru píchání se výrazně zvětšila výsadbová plocha nových kontejnerů.

Cibulky zůstávají v kontejneru až do sklizně tulipánů. Ažurová struktura kontejneru zajišťuje optimální cirkulaci vzduchu a regulaci teploty cibulí v chladných prostorách, kde odpočívají před vstupem do skleníku.

Cibulky se v kontejneru také zalévají. K tomuto účelu jsou nádoby na tulipány vybaveny přepadem na vodu. Zavlažovací systém zalévá cibulky tulipánů od horního kontejneru až po spodní kontejner ve stohu. Aby kontejnery vydržely velkou hmotnost objemu vody, jsou v citlivé rohové oblasti mimořádně robustní.

Po sklizni tulipánů se odolné a snadno čistitelné plastové nádoby zcela automaticky vyčistí a znovu naplní novými cibulkami tulipánů. Ve společnosti Mopabloem se používá celkem 75 000 kontejnerů. Díky efektivnějším kontejnerům se společnosti Mopabloem podařilo zvýšit kapacitu z 65 na 80 milionů tulipánů za sezónu. To odpovídá přibližně o 20 % vyššímu výnosu.

Inovace v pěstování: Speciální nádoby zvyšují výnosy tulipánů o 20 %

S rostoucím povědomím o životním prostředí a potřebou hledat udržitelná řešení v různých odvětvích se inovace stávají klíčové pro budoucnost naší planety. Jedním takovým průlomem je vývoj speciálních nádob pro pěstování tulipánů, které vyvinula společnost bekuplast ve spolupráci s nizozemským producentem tulipánů Mopabloem a společností Agrifirm-GMN.