Typy skladovacích zařízení a jejich funkce

Created by Monika Sojka |

Doprava a trhy se rozšiřují závratnou rychlostí. V Polsku a v Evropě se neustále staví nové velké sklady. Ačkoli zvenčí vypadá každý z nich téměř stejně, v praxi je lze rozdělit na sklady uzavřené, mechanizované, obchodní nebo nemechanizované. Zjistěte, jak se liší, a udělejte správné rozhodnutí.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Seznamte se s nejběžnějšími typy skladů. Zjistěte, jaké mají funkce, abyste mohli přizpůsobit profil své firmy potřebám trhu.

Co je to sklad? Architektonická definice budovy.

Sklad je bez ohledu na svou funkci podle stavebního zákona uzavřená trvalá stavba, což znamená, že je trvale spojena se zemí. V závislosti na realizovaném projektu se může jednat o jednopodlažní nebo dvoupodlažní stavbu. Může se jednat také o podsklepenou stavbu, kde suterén poskytuje i další skladovací prostory. Celý objekt by měl být samozřejmě navržen tak, aby vyhovoval všem požadovaným předpisům a normám a umožňoval volnou práci v areálu v souladu s bezpečnostními a hygienickými předpisy. Sklady, ať už velkoplošné, nebo o něco menší, jsou samozřejmě zařízení, která slouží k uskladnění zboží, zařízení nebo jiného příslušenství. Jsou klíčovou součástí dodavatelského řetězce.

Typy skladů a funkce jednotlivých zařízení

Následující klasifikace ukazuje různé typy skladů. Podívejte se, který z nich nejlépe vyhovuje vašemu podniku.

#1 Struktura budovy skladu

Existují tři základní typy skladů:

  • Uzavřený sklad - uzavřený objekt sloužící ke skladování výrobků, které vyžadují správné podmínky, například upravenou teplotu vzduchu, ochranu proti UV záření nebo vlhkost. Tento typ skladu se dělí na nadzemní objekty, které jsou umístěny nad zemí, a podzemní objekty, jako jsou sklepy nebo bunkry.
  • Polootevřený sklad - tento typ skladu se také často označuje jako přístřešek. Konstrukce je obvykle postavena ze tří stran a zajišťuje velmi dobrou cirkulaci vzduchu. Tento typ konstrukce se často používá ke skladování stavebních materiálů, které vyžadují ochranu před srážkami, ale nejsou nepříznivě ovlivněny vlhkostí.
  • Otevřené skladování - tento název označuje dvory, které nejsou zastřešené. Takový sklad je nejčastěji oplocená a zpevněná plocha, kde se skladují předměty, jako jsou stavební kontejnery.

#2 Skladování zboží

Skladovací společnosti lze rozdělit do tří sektorů, jejichž hlavním určujícím faktorem je výška budovy. Většina těchto společností se zabývá výhradně skladováním nákladu na paletách. Nejedná se však o jedinou formu skladování. Existují také společnosti, které skladují volně ložené zboží např. v silech nebo pohonné hmoty v podzemních nádržích. V tomto případě je důležitá také výška a objem skladu.

Z hlediska výšky existují tři typy skladů:

  • vysoký sklad, kde se výška objektu pohybuje mezi 7,2 m a 25 m;
  • střední sklad, kde se výška zařízení pohybuje mezi 4,2 m a 7,2 m,
  • nízký sklad, kdy je výška objektu menší než 4,2 m.

#3 Funkce skladovacích zařízení

Další klasifikace, která je rozhodující při organizaci práce podniku s velkým skladem, se týká právě funkcí zařízení. Do této klasifikace patří např:

  • Překladové sklady - zařízení umístěná u hlavních dopravních uzlů, jako jsou dálnice nebo přístavy, která slouží k rychlému překládání zboží mezi jednotlivými druhy dopravy.
  • Výrobní sklady - v těchto průmyslových halách se skladují polotovary nebo výrobky nezbytné pro specifické výrobní procesy dané společnosti.
  • Celní sklady - dočasné sklady, v nichž je zboží kontrolované celními úředníky uchováváno do doby, než je propuštěno.
  • Kontejnerové sklady - v těchto skladech jsou uloženy kontejnery, které se používají pro přepravu zboží, zařízení a strojů.
  • Konsignační sklady - jsou umístěny v prostorách ve vlastnictví celních orgánů. Jsou v nich uloženy výrobky, které čekají na vyzvednutí oprávněnými osobami, např. po mezinárodní námořní dopravě.

#4 Skladování sortimentu

Dalším důležitým typem skladování výrobků je skladování, které zahrnuje oddělení různých skupin zboží od sebe. V tomto případě se rozlišují nákladové jednotky, volně ložené zboží a také plyny a kapaliny.

#5 Umístění sortimentu

Uspořádání zboží má zásadní význam při plánování organizace práce ve skladu. I zde můžeme sklady rozdělit na různé typy. V současné době existují mezi typy skladů 3 systémy založené na různých způsobech uspořádání zboží:

  • Segregace zboží podle četnosti vychystávání - v tomto případě máme halu, ve které je u nakládacích a vykládacích ramp umístěno zboží, které se nejčastěji přepravuje. Tímto způsobem lze ušetřit mnoho času a samotná organizace je efektivní a trvá krátkou dobu. Při takové strategii se předpokládá, že palety se sezónním nebo zřídka přepravovaným, používaným zbožím jsou umístěny nejdále od ramp.
  • Pevná skladovací místa - přijetí takového systému znamená, že každá skupina zboží má svůj přesný sektor bez ohledu na četnost přepravy nebo použití.
  • Volná skladovací místa - paleta se zbožím je umístěna přesně tam, kde je volné místo. Takový systém zajišťuje pravidelnou přepravu zboží, ale jeho lokalizace vyžaduje zavedení vhodného informačního systému.

#6 Umístění ve skladu

Klíčem ke správnému umístění zboží je také správná hierarchie skladů z hlediska umístění. Logističtí giganti nejčastěji rozdělují zařízení podle sortimentu. V tomto případě se rozlišují celostátní, regionální nebo místní zařízení. V tomto případě rozlišuje následující typy skladů:

  • Komerční sklady - tento typ skladu je nejčastěji umístěn nejblíže komerčním zařízením, aby se minimalizovaly náklady na dopravu a její čas.
  • Výrobní sklady - zařízení, kde se skladují polotovary mezi jednotlivými fázemi výroby.
  • Distribuční sklady - slouží k přeuspořádání toku zboží.
  • Překladové sklady - označují se také jako distribuční centra a slouží k dočasnému uskladnění výrobků pro další distribuci.

#7 Stupeň mechanizace

Mechanizace skladů je proces, který usnadňuje jejich provoz, snižuje potřebu lidských jednotek a zefektivňuje a zkracuje koordinaci. Z tohoto důvodu rozlišujeme:

  • sklady bez mechanizace - vše se provádí tradičním způsobem,
  • mechanizované sklady - zařízení vybavená zařízením, které usnadňuje práci lidí,
  • automatizované sklady - pracovní cyklus, který minimalizuje potřebu práce lidí ve skladu. Všechny procesy jsou založeny na provozu informačních systémů a robotů.

Závěr: přizpůsobte typ skladu a jeho funkci profilu svého podniku.

Zaměřte se na správnou organizaci podnikových skladů. Určete správné umístění, hierarchii, typ skladování výrobků a stupeň mechanizace. Nezapomeňte, že klíčem k optimalizaci organizace mnoha skladovacích prostor v Polsku a Evropě je použití specializovaných kontejnerů, standardních kontejnerů euro contecline pro automatizované sklady nebo kontejnerů pro intralogistickou přepravu. A pokud potřebujete specializované přepravní kontejnery, podívejte se na nabídku výrobce Bekuplast. Jsme vám vždy k dispozici.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista