Typy plastových přepravek. Které bedny se používají v logistice a dopravě

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Logistika

V dopravě hraje důležitou roli nejen logistika spojená s organizací samotné přepravy zboží, ale také způsob, jakým jsou tyto věci doručovány. Mluvíme o plastových boxech, které se používají v mnoha průmyslových odvětvích a jsou dokonce nezbytné pro bezpečnou přepravu zboží. Tyto přepravky jsou k dispozici v různých velikostech a formách a jejich účel je také různorodý. Jaké typy plastových přepravek jsou vhodné pro přepravu zboží?

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Plastové přepravky - proč do nich investovat?

Při podnikání každý chce, aby se prodávané výrobky dostaly k zákazníkovi nejen rychle, ale také v bezvadném stavu. Skladování a přeprava mohou ovlivnit kvalitu tohoto zboží, proto se vyplatí zajistit, aby bylo přepravováno v bezpečných, čistých a odolných přepravkách. Donedávna vedly dřevěné přepravky na zeleninu nebo ovoce, dnes se od nich ustupuje ve prospěch přepravek z kvalitního plastu. Proč? Dřevěné bedny nejsou tak praktické a robustní. Jsou náchylné na vlhkost, hůře se udržují v čistotě, mohou se deformovat a lámat, nelze zmenšit jejich objem a lidé, kteří takové přepravky přepravují, mohou být vystaveni třískám. Plastové boxy od osvědčeného výrobce takové nevýhody nemají. Jsou odolné proti rozbití, robustní, lehké a trvanlivé. Snadno se také udržují v čistotě, což je důležité zejména při přepravě křehkého zboží, jako jsou potraviny. Plastové přepravky navíc nejsou náchylné na vlhkost, lze je objemově zmenšit a jsou šetrné k životnímu prostředí.

Jaké typy plastových přepravek existují?

 

Plastové přepravky se dělí především podle účelu použití. Ve velké míře se používají v potravinářském průmyslu. K přepravě potravinářských výrobků se budou hodit přepravky na cukrovinky, přepravky na pečivo, přepravky na ovoce a zeleninu, přepravky na maso a přepravky na lahve. V jiných odvětvích se dobře uplatní přepravky pro automobilový průmysl, stohovací kontejnery, krabicové palety nebo palety. Podívejme se blíže na výběr přepravních beden.

Bedny na maso

 

Podmínky pro skladování a přepravu masa jsou velmi přísné. Vždyť cílem je, aby se takové zboží dostalo k určenému masu bez jakékoliv ztráty jeho vlastností. Musí být vhodné ke zpracování, konzumaci nebo prodeji. Takové plastové přepravky na maso by měly být vyrobeny z plastu schváleného pro styk s potravinami. Kromě toho je nutné, aby se přepravky snadno udržovaly v čistotě, což umožňují hladké stěny přepravek.

Bedny na chléb a cukrovinky

 

V pekárenském a cukrářském průmyslu jsou užitečné přepravní přepravky a skládací plastové přepravky. V jejich případě je důležité zajistit cirkulaci vzduchu, aby výrobky zůstaly čerstvé a vhodné ke spotřebě. To je možné díky přítomnosti perforovaných stěn v přepravkách. Kromě toho jsou lehké, snadno se čistí a mají ergonomické rukojeti.

Plastové přepravky na ovoce a zeleninu

 

Bedny naovoce a zeleninu se vyznačují perforovanými stěnami, díky nimž mají produkty stálý přístup vzduchu. Tyto přepravky jsou lehké, takže při přenášení těchto kilogramů ovoce a zeleniny nezvyšují jejich hmotnost. Přesto jsou přepravky odolné proti poškození, pevné a stabilní. Řádně chrání produkty před poškozením během přepravy.

Bedny na lahve

 

Při přepravě minerálních vod, nápojů a piva se dobře osvědčí přepážkové bedny, které zajistí jejich dostatečnou ochranu například proti rozbití lahví. Tyto přepravky jsou určeny jak pro ruční manipulaci, tak pro automatické dopravníky. Navíc jsou vybaveny ergonomickými ručními držadly. V závislosti na zvoleném přepravním boxu může být uvnitř 12 až 24 otvorů pro lahve.

Plastové palety

 

Plastové palety jsou užitečné také v dopravě a logistice. Jsou k dispozici v lehkém, středně těžkém a těžkém provedení a jako poloviční palety. Lehké palety jsou určeny pro nízký náklad. Jsou stabilní, odolné, nevyžadují opravy a snadno se udržují v čistotě. Střední plastové palety jsou vhodné pro těžší náklady a lze je použít i ve velkoskladech. Těžké plastové palety naopak zvládnou vysoké statické a dynamické zatížení. Polopalety s vnořenou konstrukcí se používají také v dopravě, i když jejich využití je mnohem větší. Lze je použít i pro prezentaci zboží v obchodech. Výstavní palety o rozměrech 600 x 400 mm jsou hygienické a ekologické a jsou plně recyklovatelné.

Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista