Technologie blockchain v logistice - co to je a proč je důležitá?

Created by Monika Sojka | |   Znalosti o Bekuplastu

Logistický průmysl hraje ve fungování moderního světa nesmírně důležitou roli. Zajišťuje, aby se zboží dostalo ke správným příjemcům ve správný čas a v neporušeném stavu. Jedním z moderních řešení, které jej může pomoci transformovat tak, aby fungoval ještě efektivněji, je technologie blockchain. Dokáže zprůhlednit transakce, snížit riziko podvodů a chyb a zvýšit efektivitu omezením papírování.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Co je blockchain?

Blockchain byl poprvé použit v roce 2009 při uvedení kryptoměny bitcoin, jejíž hodnota je založena na výpočetním výkonu a s níž je blockchain dodnes nejvíce spojován (i když zaměnitelné používání obou názvů je nesprávné). Satoshi Nakamoto (pseudonym programátora zakladatele) vytvořil bitcoin jako nezávislý a decentralizovaný elektronický platební systém založený a zabezpečený matematickými důkazy a kryptografií. Blockchain byl od počátku používán k ověřování udržitelnosti bitcoinových transakcí a k potírání padělání spojeného s obchodováním s touto měnou. Aniž bychom zacházeli do zbytečných podrobností, lze blockchain popsat jako technologii blockchain, která se používá k přenosu a uchovávání informací o online transakcích; z tohoto důvodu bývá také někdy přirovnáván k digitální verzi decentralizovaného účetního systému.

V praxi se jedná o decentralizovaný systém vzájemně propojených počítačů (uzlů), které používají společný protokol k ověřování a ukládání stejných informací prostřednictvím sítě peer-to-peer (P2P). Informace o následných činnostech jsou uspořádány ve formě po sobě jdoucích bloků dat. Data uložená v každém uzlu jsou sdílena s ostatními počítači v síti - tj. pokaždé, když se v některém zařízení přepíší nové informace, jsou v zašifrované podobě distribuovány po síti k individuálnímu ověření. Bloky se řetězí v chronologickém pořadí vzniku pomocí identifikátorů souborů. Blockchain umožňuje každému uživateli "vlastnit" celou databázi systému, čímž vzniká distribuovaný a decentralizovaný registr. Systém nevyžaduje centrální počítač k ověření informací, protože ty ověřuje každý uzel, což vylučuje možnost nežádoucí modifikace, tj. například vymazání pravdivých nebo přidání nepravdivých informací. To vše zajišťuje transparentnost, bezpečnost a nemožnost zpětné změny transakcí - a díky tomu je technologie blockchain ideálním řešením pro logistický průmysl, který se potýká s problémy, jako je nedostatečná transparentnost, nedostatečná kontrola nákladu a podvody.

Blockchain ve skladu

Stručně řečeno, lze se domnívat, že podmínky fungování a problémy, kterým čelí odvětví logistiky - zejména v případě dodavatelských řetězců -, jsou podobné podmínkám a problémům v oblasti financí a kryptoměn. V obou případech totiž dochází k výměně velkého množství dat, která musí být přístupná všem účastníkům transakce a zároveň chráněna proti chybám nebo padělání. U blockchainu není možné jednostranně měnit podmínky smlouvy, protože data jsou distribuována do všech uzlů, které informace ověřují a potvrzují. Stejně jako v případě bitcoinu tak technologie blockchain v logistice umožňuje vyšší efektivitu a bezpečnost při výměně informací a navíc umožňuje efektivnější komunikaci mezi dodavateli, obchodníky a spotřebiteli.

Výhody blockchainu

Mezi největší výhody technologie blockchain v logistice patří vyšší bezpečnost (tj. již zmíněná nemožnost změnit nebo vymazat jednou uložené údaje;); vyšší transparentnost transakcí (protože všechny informace jsou uloženy ve všech uzlech sítě); vyšší efektivita (protože údaje jsou automaticky ověřovány různými zařízeními v blockchainu, není třeba nezávisle potvrzovat jejich pravost), jakož i eliminace chyb v logistických operacích a vyšší efektivita skladů. Blockchain rovněž umožňuje inteligentní spolupráci (tzv. smart contracts) mezi společnostmi prostřednictvím digitálních smluv. V praxi se jedná o počítačové aplikace, v nichž strany transakce specifikují podmínky a předmět smlouvy a rozsah činností, které mají být v jejím rámci provedeny. Po splnění podmínky se příslušná ustanovení automaticky provedou. Výhodou takového postupu je snížení nákladů, které vznikají smluvním stranám tím, že odpadají zprostředkovatelé a zjednodušují se účetní procesy.

Technologie blockchain rovněž zefektivňuje skladové operace. Její kombinací s dalšími prvky průmyslového internetu věcí (mobilní roboti, senzory, technologie RFID a další zařízení spravovaná systémem WMS) umožňuje téměř úplnou automatizaci skladových procesů. Umožňuje v reálném čase identifikovat výrobky uložené ve skladu, protože propojení všech účastníků sítě umožňuje přesnější kontrolu zboží, a tím i lepší služby zákazníkům.

Blockchain a doručování

Technologii blockchain lze využít nejen ve skladovém řetězci, ale také v celém logistickém řetězci, tedy i ve fázi přepravy k zákazníkovi. Umožňuje dodavatelům, příjemcům, dopravcům, přístavním a letištním orgánům (pokud to daný druh dopravy vyžaduje) a stranám financujícím transakce mít přístup ke všem potřebným údajům souvisejícím s přepravou. Výhodou blockchainu je možnost sledovat v reálném čase běžné přepravní údaje, povolení, přepravní doklady a dokonce i údaje ze senzorů kontejnerů, jako je teplota (což je mimořádně vhodné u citlivého zboží - například léčiv nebo potravin, aby se vyloučilo riziko porušení chladicího řetězce) a hmotnost nákladu. Využití blockchainu pomáhá zabránit manipulaci při přepravě, a tedy i pašování. Odstraňuje také potřebu papírové dokumentace a umožňuje rychlejší ověření přepravy a nakládky - to vše se přímo promítá do snížení nákladů na administrativní činnosti a přípravu dokumentace.

Jak zavést blockchain?

Jaký je důvod, proč technologie blockchain - o jejíchž četných výhodách pojednává tento text - zatím není v logistice široce využívána? "Když nevíte, co je v sázce, jde zpravidla o peníze". Tato zásada platí i v tomto případě, i když otázka financí nevyčerpává celou škálu problémů. Blockchain vyžaduje značné technologické investice a spoustu školení. Vyžaduje také změnu myšlení, protože je založen na principu transparentnosti (sdílení) dat se všemi účastníky logistického řetězce. Pozornost je třeba věnovat také regulačním otázkám, protože blockchain se v mnoha jurisdikcích pohybuje v nejasné právní zóně.

Všechny tyto překážky nebrání řadě společností v experimentování s využitím blockchainu v logistice; globální přepravní společnost Maersk se snaží sledovat globální zásilky a spolupracuje s IBM na vhodné logistické platformě; americký Walmart využívá blockchain ke kontrole původu potravinářských výrobků a tím ke zvýšení bezpečnosti prodávaných potravin.

Shrnutí

Blockchain by mohl brzy způsobit revoluci v logistice a učinit ji transparentnější, bezpečnější a efektivnější. Stane se tak za předpokladu, že se do logistického řetězce jednotně zapojí všichni jeho účastníci: od dodavatelů přes zákazníky, regulační orgány až po vývojáře technologií. Přijetím této technologie může logistický průmysl nejen zlepšit své fungování, ale také přispět k udržitelnější a spravedlivější globální ekonomice.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingová specialistka