Stohování - co to je a jak ho provádět bezpečně a správně?

Created by Monika Sojka | |   Skladování
Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Proces stohování - navzdory svému zastrašujícímu názvu - v praxi spočívá ve stohování stejně velkých nákladů nebo palet na sebe s cílem ušetřit místo a zajistit bezpečnost výrobků a personálu. Obvykle probíhá ve skladech a logistických centrech. Aby proces probíhal hladce a nehrozilo poškození zboží nebo zranění obsluhy, je nutné dodržovat návod k použitému zařízení, jakož i pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a obecná bezpečnostní pravidla stanovená podnikem.

Co je to stohování a jak ho správně provádět?

Stohování začíná v okamžiku, kdy je náklad odebrán z nákladního automobilu nebo výrobní linky. Dalším krokem je jeho přeprava do skladovacího prostoru a správné umístění pomocí umístění na další předem připravené nákladové jednotky (obvykle palety nebo regály). Při stohování těžkých nákladů se používají stohovače - vozidla s vysokou nosností a schopností zvedat výrobky do velkých výšek. Obvykle se jedná o čelní vysokozdvižné vozíky s elektrickým nebo dieselovým pohonem. K jejich výhodám patří kromě výše uvedených také kompaktní konstrukce a vysoká manévrovatelnost, takže nevyžadují mnoho místa k pohybu nebo otáčení - což je pro sklady s omezeným prostorem mimořádně důležité. Ke stejnému účelu mohou sloužit mimo jiné také čtyřcestné boční nakladače, terénní vysokozdvižné vozíky a vysokozdvižné vozíky s dosahem (ty se používají výhradně pro stohování ve skladech a skladištích). Pro manipulaci s paletami jsou vhodné také elektrické stožárové paletové vozíky nebo malé přepravní vozíky.

Bezpečné stohování - základní zásady

Pro správné a bezpečné stohování je důležité dodržovat několik zásad. Zboží na stohované paletě by mělo být stohováno ve vrstvách a rovnoměrně, aby nevyčnívalo mimo obrys palety. Měly by být naskládány promyšleně a organizovaně, aby jejich naskládání bylo stabilní a zároveň je bylo možné snadno a rychle opět odebrat.

Stohování - navzdory zdánlivě jednoduchým principům - vyžaduje od obsluhy pokročilé dovednosti při řízení vysokozdvižného vozíku. Z tohoto důvodu je nutné, aby řidič vozidla měl příslušná oprávnění vydaná Úřadem technické kontroly, kde by měly být stohovače používané ve firmě také registrovány. Bez nich je přeprava nezákonná a hrozí vážné právní důsledky pro majitele podniku.

Správné vybavení a dovednosti obsluhy nejsou všechno, důležité je také přizpůsobit pracoviště tak, aby se dopravní prostředky mohly bezpečně pohybovat a fungovat. K tomu bude mimo jiné nutné určit místa a způsoby skladování, stabilně upevnit regály, určit přepravní trasy, místa vykládky a systém toku výrobků a také připravit nakládací plochu, parkoviště a garáž pro zakladače.

Stohování plastových kontejnerů - jak na to?

Stohování se netýká pouze nákladů umístěných na paletách. Kontejnery lze také stohovat, což zefektivňuje jejich skladování a přepravu. Plastové přepravky jsou pro tento účel nejvhodnější, protože jsou lehké, odolné a univerzální ve srovnání s přepravkami z jiných materiálů, jako je dřevo a kov. Jsou ideální pro maloobchodní a velkoobchodní prodej, stejně jako pro skladovací a distribuční procesy. Podporují průmyslová odvětví, jako je automobilový, průmyslový, farmaceutický a elektronický průmysl a další. Lze je rozdělit do kategorií podle rozměrů, konstrukce a dalších funkcí, jako je například kompatibilita s normami Euro, přizpůsobení pro automatizované skladové systémy s dopravníky, vybavení štítky RFID atd.

V případě stohování je nezbytné vybrat vhodné kontejnery certifikované pro stohování. Mohou to být otevřené boxy pro skladování potravin a jiného pevného zboží nebo skladovací kontejnery s uzavřenými stěnami, které jsou vhodné pro zboží se sypkým obsahem. Díky vysoké hustotě plastu nehrozí při stohování poškození jejich struktury ani samotného zboží.

Proč je stohování při přepravě žádoucí?

Stohování palet nebo kontejnerů v dodávkových vozech je skvělým způsobem, jak ušetřit místo, a jejich správné uložení umožňuje kontrolovat prostor při respektování ergonomie. Svislým stohováním zboží je možné optimálně využít ložnou plochu (a vyhnout se tak "přenášení vzduchu") a doručit větší náklad v rámci jedné přepravy. To se ze zřejmých důvodů promítá do výhod pro peněženku - více výrobků ve voze znamená méně přeprav a nižší spotřebu paliva - a pro životní prostředí v podobě nižších emisí do ovzduší.

Stejný princip lze uplatnit i při přepravě prázdných kontejnerů. V tomto případě jsou dokonalým řešením stohovatelné boxy a kontejnery, které kombinují vynikající pevnostní vlastnosti a zároveň optimálně využívají skladovací a nakládací prostor. Zmenšení velikosti při přepravě a skladování prázdných kontejnerů tohoto typu se nedosahuje skládáním stěn prázdného kontejneru (jako u skládacích boxů), ale vkládáním přepravních kontejnerů jednoho do druhého. Tímto způsobem lze snížit využití ložného prostoru až o 80 %.

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista