Rozložení skladové technologie. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Created by Monika Sojka |

Pokud chcete mít ve svém skladu vysokou propustnost a bezproblémovou spolupráci mezi dodavateli a příjemci zboží, je nezbytné použít jeden ze tří nejoblíbenějších technologických systémů pro skladování a uskladnění zboží. Než své plány proměníte v praxi, objevte efektivní systém, který vaší společnosti zajistí vysokou úroveň bezpečnosti a snadnou komunikaci pro vaše zaměstnance.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Seznamte se s hlavními výhodami a nevýhodami oblíbených technologických uspořádání používaných v logistických skladech a najděte to správné řešení pro svou společnost.

Co jsou to skladová uspořádání a čeho jimi lze dosáhnout?

Skladové layouty jsou důležitou součástí organizace práce ve velkých skladech, jejímž cílem je usnadnit komunikaci mezi zaměstnanci, optimální produktivitu a efektivitu. Typ layoutu se přizpůsobuje zboží, které má být ve skladu skladováno. Kromě toho stojí za zmínku umístění hlavního skladu v objektu a uspořádání dalších přidružených prostor, které má rovněž přímý vliv na efektivitu celého týmu, a to bez ohledu na typ přijatého řešení.

Typy skladových technologických systémů

Existují tři nejběžnější typy uspořádání skladu. Seznamte se s jejich výhodami a nevýhodami, abyste se mohli správně rozhodnout.

#1 Průchozí technologický systém skladu

Organizace skladu v průchozím systému spočívá v uspořádání zboží v přímé horizontální linii. Příjmová a vedlejší část jsou však v tomto případě umístěny po jeho stranách. V tomto případě je patrné plýtvání skladovací plochou, což má za následek zvýšení nákladů na skladování, avšak s vysokou úrovní bezpečnosti, která je rovněž nesmírně důležitá.

  • Zboží ve skladu je snadno přístupné a uspořádané. Směr toku zboží je přímočarý, což minimalizuje riziko mnoha chyb.
  • V tomto případě ustupuje do pozadí řízení lidských zdrojů a samotného prostoru, což je vlastně méně efektivní.

#2 Úhlové technologické uspořádání skladu

Úhlové uspořádání je charakteristické svým rohovým tvarem, a to je jeho nejdůležitější vlastnost při úvahách o rozmístění zboží ve skladu. V tomto případě jsou prostory pro výdej a příjem zboží umístěny po stranách skladovací plochy. Úhlové uspořádání skladu má stejné výhody i nevýhody jako průchozí uspořádání. Používá se v případech, kdy ostatní dva systémy obvykle vyžadují rekonstrukci objektu.

  • Zboží je dostatečně chráněno a není k němu ztížen přístup. Toto uspořádání umožňuje snížit počet chyb a efektivita skladu je na vysoké úrovni.
  • Méně efektivní využití prostoru a horší řízení lidských zdrojů a strojů.

Technologické uspořádání skladu #3 Bag

Pytlové technologické uspořádání skladu se vyznačuje kombinací vstupní a výstupní části, které jsou umístěny vedle skladovací části.

  • Toto uspořádání optimálně využívá nejen lidské zdroje, ale také prostor v objektu a vybavení, které mají skladníci k dispozici. Jeho výhodou je také optimalizace nákladů díky snížení nákladů na skladování.
  • V tomto případě je "omezena" bezpečnost zaměstnanců a četnost chyb při vychystávání objednávek.

Shrnutí: Přizpůsobte optimální technologické uspořádání skladu profilu vaší společnosti.

Pokud si před zahájením prací na skladu stanovíte správný cíl, bude váš sklad od začátku fungovat hladce a efektivně. Tímto způsobem dosáhnete svých cílů v krátké době a vaše společnost začne generovat správné zisky. Věnujte čas promýšlení a analýze svých cílů. Jen tak se vyhnete nejčastějším chybám, které často vedou k neúspěchu celé investice. Nezapomeňte, že pro správné fungování velkoskladu jsou téměř vždy nezbytné správné kontejnery na třídění výrobků. Zjistěte více informací o sortimentu Bekuplast a přidejte se k okruhu našich stálých zákazníků.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista