Proč je lepší zvolit plastové přepravní kontejnery než dřevěné?

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Rady od bekuplast

Plast nebo dřevo - to je otázka. Převyprávění úryvku ze slavného monologu Macbetha se může zdát nemístné, protože co je prozaická volba lepšího materiálu pro přepravní bedny ve srovnání s otázkou být či nebýt titulní postavy Shakespearova dramatu?

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Avšak i ta nejlepší literatura bledne tváří v tvář problémům, kterým čelí moderní svět:

  • znečištění životního prostředí,
  • udržitelná těžba surovin
  • zavádění principů uzavřené ekonomiky.

V tomto kontextu nabývá otázka "dřevo versus plast" zcela jiné síly. Na první pohled je obtížné považovat materiál, který se v přírodě rozkládá několik set let, za ekologicky šetrnější řešení. Je však třeba si uvědomit, že stejně jako plast neškodí v každém případě životnímu prostředí, ani dřevo nebude vždy nejvhodnější pro konkrétní použití. Koneckonců nádoba z plastu nemá nic společného s plastovým brčkem nebo nákupní taškou, které - po jednorázovém použití - často končí v trávě nebo v potoce místo v odpadkovém koši a na skládce. V dobách minulých dominovaly naší krajině dřevěné bedny. Často otlučené, s lepkavými stopami nedávné přepravy, neumyté a popraskané. Pak přišly jejich plastové protějšky: lehčí, odolnější, čistší, hygieničtější a levnější. Staly se přirozenou volbou pro většinu společností, zefektivnily přepravu výrobků v dodavatelském řetězci mnoha průmyslových odvětví a umožnily podnikům snížit náklady a optimalizovat provoz. Jsou k dispozici v různých velikostech a výškách, takže je snadné zvolit nejlepší řešení odpovídající velikosti přepravovaných položek a dostupnému prostoru.

Jak je to s udržitelností? Pevně vyrobený plastový kontejner slouží svým uživatelům po mnoho let. V případě přepravních boxů vyrobených z kvalitního polypropylenu se záruka trvanlivosti obvykle vztahuje nejméně na pět let od data nákupu (při správném používání často vydrží deset let). Díky své odolnosti vůči UV záření a vlhkosti zůstávají trvanlivé bez ohledu na to, kde jsou skladovány a používány. Nestává se tedy odolný plastový skladovací box udržitelnější alternativou k rychle se kazícím a obtížně udržovatelným - včetně dřevěných - nádobám? Zde je třeba dodat, že po opotřebení nebo poškození lze tyto nádoby recyklovat a znovu použít - a to z nich činí dokonalý příklad uzavřeného hospodářského cyklu, o který se dnes snaží všechny sebeúctyhodné podniky.

Jsou plastové nádoby odolnější než dřevěné? Ano!

Plastové kontejnery mají odolnou a pevnou konstrukci. Nejsou nezničitelné, ale nerozbijí se ani neprasknou tak rychle jako dřevěné. Neobsahují šrouby a jiné kovové součásti, které by se mohly uvolnit a způsobit rozpad celého boxu. Jsou hladké, bez otřepů a ostrých třísek. Jsou proto bezpečné jak pro osoby, které je používají, tak pro výrobky uložené uvnitř.

Jsou plastové přepravky univerzální?

Plastové nádoby jsou k dispozici ve standardních rozměrech, díky čemuž je balení výrobků jednoduché a automatizované. Díky tomu lze vyrobit a přepravit více výrobků za kratší dobu. Na druhou stranu díky snadnému tvarování poskytují možnost přizpůsobit design a vybavit jej řešeními pro snadnou manipulaci. Bez problémů spolupracují s většinou typů vysokorychlostních automatizovaných výrobních linek. Lze je libovolně vhodně umístit a přemisťovat po skladu, a to i s pomocí vysokozdvižných vozíků nebo jeřábů, protože jsou obvykle vybaveny podpěrami podobnými paletám, které usnadňují uchopení přepravního boxu vidlicemi vysokozdvižného vozíku. Díky zesíleným rohům zajišťují bezpečnou přepravu a stohování a snižují riziko poškození.

Jsou plastové přepravky odolné vůči teplotám?

Vysoký rozsah přípustných teplot umožňuje, aby se v nich bez problémů přepravovaly různé výrobky, od čerstvého pečiva až po mražené maso. Velmi důležitá je také dostupnost široké škály povrchových úprav: různých typů dna (perforované, dvojitě vyztužené atd.) a stěn, takže v závislosti na požadavcích zajišťují vzduchotěsnost nebo řádné odvětrávání výrobku a zabraňují ztrátě jeho čerstvosti. Tyto nádoby, pokud jsou těsně uzavřené a neporušené, nepodléhají vnějším vlivům; jsou také odolné vůči poškození hmyzem, rzí a korozí a vůči tukům nebo olejům. Mezi další výhody patří snadné čištění (lze je sterilizovat, což je v době pandemií koronavirů obrovská výhoda!) a možnost stohování (což přináší výhodu úspory cenného skladovacího prostoru).

Lze plastovou nádobu personalizovat? Ano!

Za zmínku stojí také to, že plastové boxy lze barevně odlišit podle potřeb zákazníka. To má někdy další výhodu v tom, že si déle zachovávají estetický vzhled (například nádoby na pečivo bekuplast jsou udržovány v jednotných béžových barvách, na jejichž pozadí je méně viditelné vysypávání mouky z chleba). Další zajímavou možností je možnost personalizace nádob, která - kromě marketingové a brandingové funkce - usnadňuje identifikaci krabic a chrání je tak před ztrátou a krádeží. Díky široké škále dostupných technologií označování/etiketování (např. sítotisk) je možné do nich zahrnout nejen jednoduché texty, ale i složitou, vícebarevnou grafiku, která kromě informační funkce může zvýšit i jejich estetickou hodnotu. Přehledné značení je užitečné i v dodavatelském řetězci, protože umožňuje pracovníkům bez problémů identifikovat výrobky umístěné v kontejnerech - ať už v obchodě, nebo ve skladu - a tím mnohem efektivněji řídit celou zásobu. Na závěr několik poznámek: nepopíráme výhody dřevěných beden. Pokud jsou dobře používány, vyrobeny z kvalitního materiálu a skladovány v klimatizovaných prostorách, poskytnou svým uživatelům velkou spokojenost. Nezaručují však takovou univerzálnost jako plastové přepravky. Výběr však necháváme na našich čtenářích. Zájemcům o výhody plastových kontejnerů doporučujeme obrátit se na společnost bekuplast - uznávaného výrobce přepravních a skladovacích kontejnerů a jejich příslušenství s dlouholetými zkušenostmi na trhu.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista