Přepravky na potraviny - jaké normy musí splňovat?

Created by Monika Sojka | |   Logistika

Přeprava potravin podléhá přísným předpisům. Správná přeprava a skladování potravin ovlivňuje jejich kvalitu a čerstvost, proto je dobré vědět, jaké normy musí přepravní obaly na potraviny splňovat.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Jaké normy se vztahují na přepravu potravin?

Podmínky přepravy, přebalování a vykládky hrají při přepravě potravin klíčovou roli. Normy a standardy platné v potravinářském průmyslu kladou na přepravní společnosti určité požadavky, které jsou zárukou bezpečné spotřeby přepravovaných výrobků. Každý druh potravin ukládá jiné přepravní podmínky, a proto se na různé sortimentní skupiny vztahují různé předpisy. Jiné předpisy platí pro živočišné produkty, zeleninu a ovoce a pro pekařské a cukrářské výrobky.

Během přepravy je důležité zajistit, aby teplota uvnitř nákladového prostoru odpovídala podmínkám skladování výrobků. Zajištěním správné teploty lze zpomalit stárnutí potravin. Standardem je systém pro sledování a zaznamenávání provozu chladicího zařízení. Je důležité, aby se výrobky určené ke spotřebě dostaly na místo určení v hygienických podmínkách; současné normy ukládají nejvyšší standardy čistoty. Bezpečnost přepravovaných produktů ovlivňuje také maximální nosnost dopravních prostředků, která nesmí být překročena.

Normy a předpisy pro přepravní a skladovací kontejnery

Hygiena dopravních prostředků a nádob, v nichž jsou potraviny přepravovány a následně skladovány, hraje klíčovou roli. Ustanovení zákona o:

  • potravin a výživy zdravotní podmínky
  • bezpečnosti potravin a výživy
  • požadavky EU

se vztahují na každého dodavatele. Výrobci krabiček vědí, že předměty určené ke spotřebě musí být seskupeny a přepravovány ve speciálních obalech, které splňují určité parametry použití. Bez významu není ani správná ochrana potravin před působením atmosférických vlivů a důležitá jsou pravidla pro oddělenou přepravu jednotlivých druhů potravin.

Proč investovat do speciálních přepravních a skladovacích nádob?

Pro rozvoz potravin jsou nejvhodnější plastové přepravní boxy, které byly schváleny pro přímý styk s potravinami. Pro mnoho dodavatelů jsou mnohem lepším řešením než dřevěné bedny, protože vykazují

  • odolnější vůči povětrnostním vlivům,
  • jsou lehčí
  • jsou odolnější vůči deformaci

Plastovépřepravní boxy se snadno udržují v čistotě, perforovaná struktura zajišťuje dostatečnou cirkulaci vzduchu. Výrobci plastů s ohledem na bezpečné skladování výrobků a náklady na přepravu a skladování navrhují řešení, která zaručují vysokou odolnost přepravek při stohování. Důležité je, že přepravky, které jsou schváleny pro přímý styk s potravinami, jsou nejen ergonomické, ale také ekologické, protože jsou 100% recyklovatelné.

Jakou roli hrají přepravky na chléb při přepravě?

Přepravní kontejnery Euro pro přepravu a skladování chleba se používají také pro skladování cukrářských výrobků. Úkolem těchto přepravek je nejen zajistit čerstvost a optimální balení pečiva, ale také správnou prezentaci pečiva. Konstrukce košů na pečivo zajišťuje ideální cirkulaci vzduchu, díky čemuž výrobky déle vydrží.

Výhody speciálních beden na maso

Maso je komodita, která podléhá rychlým procesům kažení, a proto musí být přepravována rychle a efektivně za přísných podmínek. Nádoby používané v nedávné minulosti k přepravě masa byly vyrobeny z oceli, těžkého a poměrně drahého materiálu. Kvalitní plastové přepravky na maso a drůbež nereagují se syrovým masem a díky svým vysokým mechanickým parametrům jsou velmi odolné a pevné. Velmi důležitá je struktura boxů, na které neulpívají nečistoty a mastnota, což usnadňuje jejich udržování v čistotě a čištění speciálním dezinfekčním prostředkem. Výhodou je také to, že tyto nádoby jsou vždy vhodné do automatických myček.

Co je třeba zohlednit při výběru nádob na ovoce a zeleninu?

Dózy určené pro přepravu ovoce a zeleniny jsou přizpůsobeny přísným požadavkům logistiky čerstvých potravin. Všechny přepravky jsou opakovaně použitelné a mají standardizované rozměry, takže je lze vzájemně kombinovat. Při výběru přepravek na přepravu ovoce a zeleniny je třeba dbát na to, aby měly hladký povrch, což zvyšuje hygienické standardy. Typ materiálu a správné větrání jsou důležité, aby se zabránilo procesům hnití.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista