Předcházení pracovním úrazům ve skladech

Skladníci patří vzhledem ke specifické povaze svého pracoviště a fyzickému charakteru svých povinností ke skupině se zvýšeným rizikem pracovních úrazů. Rutina a ztráta soustředění, které jsou vlastní opakovaným a náročným úkolům, dále zvyšují riziko ohrožení jejich života a zdraví. Z tohoto důvodu je nesmírně důležité odpovídajícím způsobem zabezpečit pracovní prostor a minimalizovat nebezpečí pomocí dostupných postupů a nástrojů.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Podle ČSÚ utrpělo v roce 2022 pracovní úraz téměř 67 000 osob. Z nich 180 zemřelo a 365 bylo těžce zraněno. Vedle průmyslu, stavebnictví a zemědělství bylo nejnáchylnější k úrazům odvětví skladování. Za úrazy je nejvíce odpovědná nedostatečná organizace a kultura práce.

Úskalí skladů

Ve skladových prostorách existuje mnoho nástrah, od rozdrcení výrobky padajícími z regálů (nebo dokonce samotnými regály), přes dopravní nehody způsobené kontaktem s vozidly pohybujícími se po výrobní ploše, pády z vysokých plošin, až po popáleniny, ochrnutí (v důsledku výpadku proudu) a poškození sluchu v důsledku nadměrné hladiny hluku.

Nehody mají mnoho příčin, většinou prozaických: od přílišného pracovního tempa a s ním spojené únavy pracovníků, nesprávné obsluhy skladových zařízení (např. vysokozdvižných vozíků), absence potřebných bezpečnostních prvků (ochranných krytů a zábran a výstražných značek), špatného technického stavu zařízení, špatné organizace práce až po přetížení regálů nad přípustnou míru.

Zvýšenému riziku jsou vystaveni nedbalí a neopatrní pracovníci, kteří nedbají bezpečnostních pravidel - zejména ti, kteří nepoužívají osobní ochranné pomůcky, jako jsou přilby, rukavice a ochranné brýle - a také ti, kteří nejsou dostatečně proškoleni a zanedbávají svou povinnost udržovat své okolí v pořádku a čistotě (přičemž uklouznutí na podlaze pokryté vodou, olejem nebo tukem, která je zaprášená a špinavá, je spíše pravidlem než výjimkou). Předejít těmto rizikům je možné pouze dodržováním příslušných předpisů o prevenci úrazů a přijetím vhodných bezpečnostních opatření.

Bezpečnost a školení pracovníků

Klíčovým opatřením ke snížení rizika úrazů je zajistit, aby pracovníci absolvovali školení, které je připraví na hlavní nebezpečí vyskytující se na pracovišti - což by mělo být dodržováno stejně pečlivě jako školení o používání zařízení a strojů - a následně je důsledně vymáhat (včetně sankcí za nedodržování pravidel bezpečnosti a ochrany zdraví při práci). Do tohoto procesu musí být zapojeny všechny úrovně podniku: od vedení přes zástupce zaměstnanců až po závodní lékaře. V úvodu zmíněné statistiky úrazů však ukazují, že teorie a praxe se často rozcházejí. Neustálý spěch a hledání úspor vede ke katastrofám a ohrožení lidského zdraví a života. Neproškolený pracovník může málokdy počítat s podporou nadřízených, kteří jsou pohlceni byrokracií a hlídají cíle, zatímco dobrá komunikace a podpora jsou nezbytné, má-li se na svém pracovišti cítit bezpečně.

Dobrá konstrukce skladu je nezbytná

Některá rizika lze eliminovat již ve fázi návrhu skladu výběrem osvědčených firem, které poskytují komplexní služby zahrnující poradenství, návrh, dodávku a instalaci i následný servis skladového vybavení. Dobře připravený a profesionálně realizovaný projekt pomůže eliminovat mnohá rizika spojená například s nevhodným řešením regálů a vozíků, příliš úzkými přepravními trasami nebo chybějícími štítky a informacemi o nosnosti. Takto přizpůsobený sklad bezpečnostním požadavkům musí být pravidelně kontrolován specializovanými inspektory.

Ve skladech vytvářejí paletové dopravní a skladovací systémy největší nebezpečí při manipulaci s těžkými a objemnými náklady. Zvýšení bezpečnosti je možné díky vysokému stupni automatizace těchto procesů, včetně použití paletových zakladačů, vysokozdvižných vozíků se senzory překážek a osob (které mohou v případě potřeby vozidlo samostatně zabrzdit) a paletových dopravníků. Prioritou by mělo být vymezení plně automatizovaných zón s omezeným přístupem lidí, s mechanickou a elektronickou ochranou v podobě mříží a senzorových bariér, které při narušení vyřadí systémy z provozu. Jednoduchá a zároveň levná řešení lze nalézt v podobě chráničů nohou regálů, výrobků určených k ochraně před účinky nárazů například vysokozdvižných vozíků. Takové prvky chrání nejen nohu regálu, ale i uložené zboží v regálu.

Člověk: slabý článek skladu

Abyste se vyhnuli riziku takových úrazů nebo je výrazně snížili, stačí dodržovat několik základních pravidel. Pro pořádek si je vyjmenujme.

  • Za prvé: správné označení skladu, počínaje dodržením správné šířky uliček (podle § 47 vyhlášky MPSV o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci by vzdálenost mezi projíždějícím vozidlem a stěnou nebo regálem neměla být menší než 75 cm u jednosměrných uliček nebo 100 cm u obousměrných uliček). Další věcí je vhodné označení regálů a regálů; ve skladu se vyplatí používat mimo jiné pásky pro označení hal, podlahové cedule, podlahové štítky, šablony zdravotních a bezpečnostních značek a fotoluminiscenční značení s vlastnostmi zajišťujícími dobrou viditelnost i za tmy.
  • Za druhé: zabezpečení regálů a zařízení. Výše jsme zmínili použití profilů, nárazníků a ochranných krytů připevněných na hrany polic a regálů, které nejen snižují riziko zranění pracovníků, ale mají také protiúderový účinek.
  • Zatřetí: servis skladu a pravidelné audity, které kontrolují podmínky v dílně a technický stav strojů a zařízení. To je nezbytný způsob, jak se ujistit, že bezpečnostní systémy - i ty nejmodernější - jsou funkční a budou fungovat v případě nouze.
  • Za čtvrté: zajistěte bezpečnost pracovníků tím, že je upozorníte na rizika číhající mezi regály skladů, připomenete jim pravidla a předpisy, zorganizujete školení o bezpečnosti a kurzy první pomoci. Rovněž je vhodné připomenout a poučit pracovníky o tom, jak nosit ochranné oděvy, jako jsou přilby, rukavice a reflexní vesty.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová specialistka