Plasty a jejich hlavní světoví výrobci, seznam společností

Created by Monika Sojka | |   Znalosti o Bekuplastu

Svět bez plastů si lze jen těžko představit, protože předměty z nich vyrobené se používají prakticky ve všech oblastech života. Rozsah jejich výroby je díky jejich nízké ceně ve srovnání s jinými přírodními materiály mimořádně široký. Díky nejnovějším technologiím se navíc výrazně zkrátil samotný výrobní proces, a jak všichni víme, čas jsou peníze. Společnosti zabývající se výrobou, distribucí a zpracováním plastů si to dobře uvědomují. Právě o nich bude tento článek, který představí největší giganty v oblasti výroby plastů.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Několik slov o plastech

Než přejdeme k největším výrobcům plastů, je vhodné poskytnout malý náhled na samotné zboží. Plasty jsou umělé materiály vyrobené ze syntetických polymerů upravených vhodnými přísadami. Běžně se označují jako plasty, ale to je příliš zjednodušující, protože se tím ignorují zásadní rozdíly mezi různými typy polymerních materiálů. Plasty se používají ve velmi široké škále aplikací jak v každodenním životě, tak ve specializovaných průmyslových odvětvích. Svůj název získaly díky způsobu, jakým se získávají. Jedním z nejčastěji používaných materiálů je polyamid, který vykazuje výjimečné tepelné vlastnosti a vysokou odolnost vůči silným chemikáliím. Je odolný proti protahování, oděru a tření. Nedokáže si však poradit s vodou nebo vlhkostí. Používá se při výrobě:

  • ventilátorů,
  • vedení,
  • větracích mřížek,
  • nábytkových dílů,
  • sportovního vybavení,
  • ložiska,
  • ozubená kola.

Dalším používaným materiálem je polykarbonát, který se používá k výrobě výrobků, které přicházejí do přímého styku s potravinami. Používá se také k výrobě

  • strojních součástí,
  • zdravotnického vybavení,
  • krytů měřicích přístrojů
  • osvětlovací zařízení.

Plexisklo je často používaným materiálem díky svým vlastnostem, které umožňují jeho tvarování do různých tvarů. Používá se v nábytkářském a automobilovém průmyslu. Plexisklo je vysoce průhledné a mimořádně odolné vůči kyselinám a jiným škodlivým chemikáliím.

Největší světoví výrobci plastů

Začněme domácím trhem a naší skupinou bekuplast, která vyrábí opakovaně použitelné nádoby a obaly v evropském měřítku. Za své mezinárodní podnikání vděčíme našim inovativním aktivitám, vysoké kvalitě našich výrobků a orientaci a zaměření na potřeby spotřebitelů. Vyrábíme obaly na maso a další potravinářské výrobky (pečivo, cukrovinky, zeleninu, ovoce) a přepravní boxy usnadňující přepravu lahví a dalšího křehkého zboží. Na druhém místě je skupina Synthos, jejíž činnost je založena na výrobě gumy, jednorázového nádobí, obalů na mléčné výrobky, tácků, příborů. Její aktivity jsou z velké části zaměřeny na prodej chemických výrobků, které se používají jako suroviny a polotovary v různých průmyslových odvětvích, nejčastěji v automobilovém průmyslu, obalovém průmyslu a stavebnictví. Třetí z hlediska dosahu a rozsahu činnosti je Grupa Azoty S.A., která vyrábí hnojiva ve dvou typech granulace, dále nádobí, příbory a kuchyňské obaly. Disponuje rozsáhlými zařízeními, v nichž ročně provede téměř milion analýz, přičemž se zaměřuje jak na výzkum, tak na zavádění nových technologií.

Za zmínku stojí také skupina Alupol Packaging Group, součást kapitálové skupiny Kęty S.A., která je jedním z největších výrobců flexibilních obalů a jedním z největších v Evropě. Její výrobky využívají potravinářské, cukrářské, farmaceutické, chemické, mlékárenské a masné koncerny. přesáhneme-li polský dvorek, za největšího světového výrobce plastů je nepochybně třeba považovat německý Basf, který je největší chemickou společností na světě. Vyrábí plasty, chemikálie, speciální chemikálie a přípravky na ochranu rostlin. Vedle ní stojí španělská společnost Repsol, která zpracovává ropu a zemní plyn na výrobu maziv. V těsném závěsu za ní je francouzská společnost Total, do jejíhož předmětu činnosti patří těžba a zpracování ropy a zemního plynu a výroba některých chemických produktů z nich. Konkurence na trhu výroby a zpracování plastů je silná a o uznání a přízeň spotřebitelů se vede velký boj. Pečlivá analýza trhu, přizpůsobení technologií a péče o životní prostředí jsou jistě argumenty, které umožní výrobcům plastů udržet si silnou pozici a moci dále rozvíjet své podnikání.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová specialistka