Plastové obaly a jejich cesta od výrobce k zákazníkovi, o kterých možná nevíte.

Created by Monika Sojka | |   Firemní procesy

Přestože si naprostá většina koncových uživatelů jejich existenci vůbec neuvědomuje a výrobci a společnosti odpovědné za veškerou logistiku je považují za jeden z mnoha prvků, které prostě "jsou". - právě ony hrají jednu z klíčových rolí při přepravě všech druhů zboží. Přitom se starají o jejich bezpečnost, pořádek a úhlednost, a dokonce i o zachování jejich správných funkčních vlastností.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

O čem to mluvíme? Samozřejmě: o odolných, spolehlivých, bezpečných plastových nádobách na míru. Tento typ výrobku se vyskytuje prakticky v celém hospodářství a jeho sortiment (a použití) pokrývá potřeby společností v různých fázích řetězce - od výrobců, skladů a přepravních společností až po spotřebitele, ať už se jedná o maloobchodní prodejce nebo konečné spotřebitele určitého výrobku.

Jak vypadá cesta přepravního kontejneru "od dodavatele k zákazníkovi" a jak taková řešení podporují fungování účastníků takového trhu? O tom všem vám povíme za chvíli!

Jakou roli hrají plastové přepravní kontejnery?

Plastové přepravní kontejnery jsou prakticky nedílnou součástí každého procesu, který se podílí na dodávkách zboží. Jak už asi tušíte, aby se výrobek vyrobený danou společností dostal do rukou konečného příjemce - musí projít minimálně několika fázemi.

Jeho cesta obvykle začíná ve výrobním závodě, kde, aby mohl pokračovat dál, musí opustit linku a poté - být bezpečně zabalen. Poté se o něj postará logistika, kde výrobek vstupuje do skladu, je přepraven do distribučních center a následně je překládán a odesílán dále (v této fázi často probíhají také procesy skladování a balení). Dále jej ještě čeká "konečná přímá linka", která končí až v koncovém bodě - u maloobchodníka (v obchodě) nebo bezprostředně u konečného spotřebitele.

Žádná z výše uvedených fází by samozřejmě nemohla být úspěšně dokončena bez výše zmíněných kontejnerů, jejichž přítomnost je patrná v každé oblasti. Právě díky nim:

  • Výrobci jsou schopni postarat se o příjem vyrobeného zboží, udržovat jej v pořádku a efektivně jej předávat k přepravě.
  • Sklady a logistické společnosti jsou schopny spravovat zásoby, udržovat inventář, překládat náklad a následně jej včas a pohodlně doručit určeným příjemcům.
  • Obchody a spotřebitelé dostávají kvalitní zboží, které odpovídá objednávce, je plně použitelné a není nijak poškozené.

Plastové kontejnery používané v továrnách, skladech a obchodech. Jak vypadá jejich cesta?

Zde jsou tři klíčové oblasti, které si možná mnoho lidí neuvědomuje, ale které hrají obrovskou roli v úspěchu mnoha logistických procesů.

První fáze: použití přepravních obalů ve výrobě

Výroba zboží má více než jeden název a každá vyžaduje jiný přístup k balení, zabezpečení a přepravě vyráběného zboží. Není překvapením, že výrobci z různých odvětví potřebují také velmi odlišné kontejnery - přizpůsobené jak specifikům jejich závodů, tak jejich procesům a konečně i parametrům samotného zboží, které potřebuje vhodný dopravní prostředek.

V tomto případě můžeme zboží rozdělit do tří hlavních skupin, mezi něž patří:

  • průmyslové zboží, kam patří: bílé zboží a spotřebiče, součásti a příslušenství automobilů a elektrotechnika v nejširším slova smyslu (včetně drobných součástek, podsestav atd.). V jejich případě je důležité, aby zboží bylo řádně zajištěno a nepředstavovalo riziko poškození během přepravy. Důležité je také udržovat je v pořádku - což je ještě důležitější při přepravě velmi malých a někdy i volných součástek.
  • Spotřební zboží, mezi které můžeme zařadit: kosmetiku, oblečení, obuv, knihy, hračky a mnoho dalších. V této oblasti vystupují do popředí dva aspekty: pořádek a účinné zabezpečení.
  • Potraviny, resp. všechny druhypotravin: zelenina, ovoce, pečivo a masné výrobky. U tohoto zboží jsou důležité aspekty ochrany před poškozením, efektivní přepravy, ale především - splnění přísných norem spojených se skladováním a přepravou potravin. Zde přichází ke slovu jak ochrana výrobků, tak použití obalů, které jsou přizpůsobeny specifickým podmínkám (např. nízkým nebo vysokým teplotám, vlhkosti atd.).

Fáze 2: použití plastových nádob při skladování, přepravě a logistických procesech

Používání kontejnerů samotnými výrobci je však pouze začátkem cesty, kterou musí vybrané zboží urazit. Dalšími etapami jejich cesty jsou sklady a distribuční centra, kde dochází k vykládce, skladování a překládce.

V závislosti na typu a stupni technologické vyspělosti zvolených jednotek (manuální, poloautomatické a plně automatické sklady) mohou přicházet v úvahu různé typy kontejnerů. Ty se pohybují od těch, které jsou uzpůsobeny pro ruční manipulaci a pracují s určitými stroji (např. dopravníky, linky, vysokozdvižné vozíky), až po řešení využívající automatizaci (např. plně automatizované linky, vysokozdvižné regály atd.).

Mnoho skladů a distribučních center nejen manipuluje se zbožím a přepravuje ho, ale také balí. Proto musí být kontejnery používané těmito jednotkami jednak odolné, přizpůsobené konkrétnímu sortimentu a provozu skladu, ale také - měly by umožňovat rychlý a pohodlný přístup k jejich obsahu.

Fáze 3: úloha kontejnerů v prodejních prostorách a při dodávání výrobků konečnému spotřebiteli

Poslední zastávkou na cestě, kde použití přepravních kontejnerů končí, jsou samotní spotřebitelé nebo ti, kteří se zabývají dalším prodejem výrobků - ovšem na úrovni maloobchodu. Oblíbené jsou zejména mezi kamennými a internetovými obchody.

V této oblasti se úloha plastových přepravek opět zužuje na pohodlné doručení vybraného zboží - a zároveň na péči o jeho kvalitu, stav a soulad s objednávkou.

Mnoho rozměrů plastových přepravních kontejnerů

Mohlo by se zdát, že využití plastových kontejnerů se omezuje pouze na roli předmětů používaných ve skladech a dopravních prostředcích. Jak však vyplývá z obsahu tohoto článku - v praxi se vyskytují prakticky na všech stupních cesty, která začíná ve výrobním závodě a končí na pultech obchodů nebo přímo v rukou konečných příjemců.

Chcete, aby vaše zboží bylo v bezpečí, sklad uklizený a každá dodávka včas a v souladu s objednávkou? Ve všech těchto oblastech (od výroby, přes logistiku až po samotný prodej) vám jistě pomohou dobře vybavené a plně profesionální přepravní kontejnery od společnosti bekuplast.

Prohlédněte si nabídku na našich webových stránkách, a pokud potřebujete další podporu - přejděte na stránku s kontakty a obraťte se přímo na naše zkušené odborníky. Důkladně se seznámíme s vaším oborem, specifiky vašeho podnikání i s vašimi potřebami a kapacitami, abychom vám na tomto základě mohli nabídnout co nejlépe přizpůsobená a nejefektivnější přepravní řešení. Těšíme se na vás!


Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista