Plastové krabice versus dřevěné - které si vybrat? Výhody a nevýhody od bekuplastu!

|   Rady od bekuplast

Plast versus dřevo. Modernost versus tradice. Umělé versus přírodní. Kontejner versus nádoba. V blízké budoucnosti také láhev versus láhev (plastové jsou již populární, dřevěné - vyrobené z papíru získaného z dřevní celulózy - v současné době procházejí praktickými testy). A věčná otázka: která je lepší?

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Proč jsou dřevěné přepravky na pivo horší než plastové?

Ujasněme si hned na začátku jednu věc: dřevo je super. Je přírodní, ekologické, teplé, příjemné na dotek a krásně voní. Ale to neznamená, že vždy funguje lépe. Například při přepravě balené vody, mléka, perlivých nápojů nebo piva je lepší zvolit plastové přepravky. Jsou odolnější, lehčí, pohodlnější, lépe tvarovatelné (což znamená, že je lze vyrobit do naprosto libovolného tvaru, barvy nebo objemu). A jsou šetrné k životnímu prostředí. Ve skutečnosti nejsou, ale mohou být. Někdo možná řekne: to je nesmysl, protože když hodíte igelitku do díry, strom se stářím rozloží, ale taška ne. Je těžké mluvit o ekologii v souvislosti s výrobky, které se přirozeně rozkládají několik set let. A přesto je dobré si uvědomit, že krabice z plastu nemá nic společného s plastovým brčkem nebo nákupní taškou, které - po jednorázovém použití - často končí v trávě nebo v potoce místo v odpadkovém koši a na skládce.

Výhody a nevýhody dřevěných přepravek na nápoje

Na začátku mělo dřevo náskok, protože každý, kdo se pustí do závodu o zákazníky, začíná dříve. Mnohem dříve. Má spoustu výhod: je to hotový a funkční materiál. Dřevo má vysokou odolnost vůči odolnosti i mechanickým vlivům; obsah dřevěné bedny je proto dobře chráněn před poškozením. Správně zkonstruovaná bedna unese i těžký náklad, aniž by hrozilo poškození samotného obalu. Dřevo je ekologické: surovina pochází z certifikovaného zdroje a nenarušuje rovnováhu ekosystému. Dřevěné bedny nevypouštějí škodlivé látky a jsou opakovaně použitelné a recyklovatelné. Jsou také někdy levnější než plastové. Dřevo propouští vzduch, zahřívá se pomaleji než plast a na vnitřních stěnách beden se nehromadí vlhkost, takže je ideální pro skladování potravin a výrobků citlivých na vlhkost a teplotu. A nevýhody? Je těžší než plast. Je hygroskopický, což znamená, že absorbuje vodu a je pak ještě těžší. Proto není omyvatelný. Je náchylný k poškození a krabice přibité a sešroubované k sobě mohou být zdrojem zranění. A to nejsou vyrobeny z plastu.

Výhody a nevýhody plastových přepravek na přepravu nápojů

Všichni se shodneme na tom, že plast nemá dobrou pověst. Je to kvůli všem těm brčkům a sáčkům a mnoha dalším výrobkům, které lidé místo do odpadkových košů - nejlépe předem roztříděných - vyhazují, kam jim přijdou pod ruku. Plasty však nejsou tak špatné, jak se o nich píše. Například přepravky na pivo jsou lehké, odolné (ty z kvalitních materiálů vydrží až několik let používání), čisté, hygienické a levné a udržitelné. Jakmile se rozpadnou, lze je recyklovat a vyrábět z nich další přepravky, což je koneckonců podstatou udržitelnosti. Jsou hladké, a proto bezpečné pro uživatele i zboží. Výborně se hodí pro vysokorychlostní automatizované výrobní linky a díky zesíleným rohům zajišťují bezpečnost při přepravě a stohování a snižují riziko poškození. Jsou také odolné proti vnějším vlivům, stejně jako proti poškození hmyzem, rzi a korozi a proti mastnotě nebo oleji. Jejich barvy lze přizpůsobit, stejně jako širokou škálu možností personalizace pomocí obrázků a textů. Nevýhody? Jsou méně odolné proti poškození než dřevo a křehčí - i když to do značné míry závisí na typu použitého materiálu. Slabší teplotní izolace. A znečišťují životní prostředí, pokud nejsou vyhozeny do odpadkových košů.

V jakých situacích je plastová přepravka na pivo vhodnější?

Dřevěné přepravky na pivo se stávají minulostí. Nevěříte tomu? Zde je jednoduchý test: zadejte do internetového prohlížeče výraz "dřevěné pivní přepravky". Vidíte, co se vám zobrazí? Dřevěné PIVNÍ bedny, vratké konstrukce ideální pro dárek, ale ne pro uložení tuctu a více lahví. Odpověď na výše uvedenou otázku by tedy zněla: ve všech. V moderním světě, kde je vše mechanizováno, je automatizován i celý dodavatelský řetězec: pivo stáčejí roboti, do velkoobjemových kontejnerů ho stáčejí roboti, do skladů ho ukládají roboti (nebo lidé prostřednictvím automatizovaných dopravních systémů). V těchto podmínkách se dobře osvědčují standardizované, odolné a vhodně vyztužené plastové nádoby. Ale také v případech, kdy se hodí lidská síla - což je zpravidla tehdy, když je třeba bedny vyložit z nákladního automobilu a přenést do obchodu - se dobře osvědčují lehké s ergonomickými držadly.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista