Opakovaně použitelné nádoby jsou důležitou součástí ekologie

Created by Monika Sojka | |   Logistika

Ekologické aspekty logistiky se postupně dostávají do našeho povědomí, ale stále mnoho podnikatelů nevidí jejich hodnotu v konečné bilanci nákladů, které firmám vznikají. Přitom, jak ukazuje praxe, ekologické hledisko by se mělo stát trvalým prvkem zahrnutým do plánování a realizace podnikových cílů.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Logistika, která šetří životní prostředí

Náš svět je zaplaven odpadem. Zvykli jsme si na něj natolik, že mnohé z nás už ani nerozčiluje pohled na plastovou nákupní tašku na chodníku nebo skleněnou láhev pohozenou v lese. Přitom taková nedbalost má katastrofální následky a suma naší nedbalosti se hromadí do obřích rozměrů. Podívejte se na Velkou tichomořskou odpadkovou skvrnu, obrovský ostrov o objemu desítek tisíc tun a rozloze dvou Texasů dohromady, který vznikl z plastového odpadu stékajícího řekami do Tichého oceánu. Naštěstí si stále více lidí uvědomuje katastrofální dopady takového zanedbávání a ve svém každodenním životě prosazuje ekologicky šetrné chování: jedí biopotraviny, jezdí ekologickými auty, bydlí v ekologických budovách poháněných zelenou energií. Před časem přibylo na seznam slov s předponou eko- další slovo: environmentalismus. Tedy získávání hodnot ze zbytků výroby způsobem šetrným k životnímu prostředí, abychom mohli vyrábět více, aniž bychom museli sahat po dalších přírodních zdrojích.

Buďte eko(logističtí) a sbírejte odpad.

Ke katastrofálnímu stavu životního prostředí významně přispívají plastové obaly, které až příliš často po použití končí všude jinde než ve správném odpadkovém koši (v tom žlutém!). Je směšné, že tak cenný zdroj se po jediném použití jednoduše vyhodí. Řešením tohoto problému - kromě předcházení vzniku odpadu nebo postupného vyřazování jednorázových obalů a sáčků - je recyklace a využití, což je naprostý základ zásad oběhového hospodářství.

Používejte místo vyhazování

Zatímco "běžná" logistika je proces systematického plánování a řízení dodavatelského řetězce, toku výrobků a informací v rámci podniku/skladu/obchodu atd. ekologie je o přijímání správných rozhodnutí na manažerské a technické úrovni, která minimalizují jejich negativní dopad na životní prostředí. Zjednodušeně řečeno, je to ten útvar logistiky, který se zabývá shromažďováním všech druhů odpadů, které zbyly z výroby/skladování/obchodních procesů atd. a následně jejich tříděním, sběrem, skladováním, likvidací a pokud možno recyklací. Odpadem mohou být nejrůznější materiály, které nejsou z obchodního hlediska potřebné, jako je kovový šrot, zastaralé hotové výrobky, recyklovatelné povýrobní zbytky, nechtěné vedlejší produkty a dokonce i použité plastové palety a kontejnery, které slouží k přepravě a skladování.

Tři kroky k udržitelnému provozu

Ekologizace se skládá ze tří fází obnovy hodnot: logistiky redistribuce, přepracování a logistiky opětovného použití. V první fázi se odpad shromažďuje, třídí a klasifikuje pro další využití. Ve druhé fázi jsou recyklovány nebo energeticky využity. Ve třetí fázi jsou zbytky, které se ve druhé fázi nevyužijí, nakonec distribuovány (recyklovány, spáleny, odvezeny na skládku atd.).

Součástí logistiky využití jsou také plastové nádoby

Opakovaně použitelné přepravní boxy jsou moderním řešením pro řešení mnoha logistických problémů a také pro snížení znečištění životního prostředí. Z tohoto důvodu jsou pro systémy GOZ obzvláště zajímavé a představují udržitelnou alternativu k obalům z jiných surovin nejen ve výrobním sektoru, ale v jakémkoli jiném odvětví, kde se používají (zemědělství, maloobchod, stravování, elektronický obchod atd.). Plastové obaly - například ty, které dodává společnost bekuplast - jsou vyrobeny z recyklovatelného plastu šetrného k životnímu prostředí a na konci své dlouhé životnosti nevytvářejí zbytečný odpad, protože po recyklaci získávají další život. Ideálně tak odpovídají zásadám GOZ a ekologie. Výhody zavedení "zelené" logistiky ve firmě se neomezují pouze na ochranu životního prostředí. Ekologická výkonnost podniku je dnes důležitým přínosem a ovlivňuje způsob, jakým je vnímán zaměstnanci i zákazníky. Navíc může být zdrojem značných úspor, neboť každý výrobek/surovina ušetřená před likvidací je pro podnik čistým ziskem.

Opakovaně použitelná logistika je také ekologická

Hovoříme-li o opakovaně použitelných kontejnerech, je vhodné připomenout další logistický proces, tzv. reverzní logistiku. Jejím cílem je snížit množství odpadu ukládaného na skládky tím, že použité zboží a materiály a neprodané výrobky proudí zpět tam, kde budou recyklovány nebo znovu použity. Zpětná logistika by nebyla možná bez přepravních boxů, jako jsou ty od společnosti bekuplast. Efektivní a bezpečná přeprava vráceného zboží k jeho výrobci/distributorovi je klíčová, protože jedním z cílů zpětné logistiky je, pokud je to možné a po nezbytné kosmetické úpravě, vrátit je jako plnohodnotné do standardní nabídky. Toto opatření je důležité z hlediska celého dodavatelského řetězce, aby bylo možné získat zpět marži ztracenou při prvním prodeji. A k tomu je nezbytné zajistit efektivní přepravu a spolehlivé kontejnery.

Shrnutí

Správný výběr plastových kontejnerů, jejich začlenění do stávajících logistických řetězců a optimální řízení nosičů nákladu, zejména v maloobchodě a skladech, se v posledních letech staly důležitým faktorem úspěchu mnoha společností. Dnes vstupujeme do nové fáze vývoje logistiky, v níž měřítkem zmíněného úspěchu již není pouze finanční zisk, ale připojuje se k němu i potřeba chránit životní prostředí. V zájmu zákazníků i životního prostředí se vyplatí stát v čele ekologického přechodu.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová specialistka