Normy kvality při výrobě plastových granulátů

Plastové kontejnery vítězí nad svými dřevěnými a kovovými protějšky v mnoha oblastech. Jsou výrazně lehčí a mechanicky i chemicky odolnější, jsou estetické a snadno se čistí a skvěle odolávají i těm nejnáročnějším povětrnostním podmínkám. Navíc - a to je v dnešní době obzvlášť důležité - jsou šetrné k životnímu prostředí; takové nádoby vyrobené z kvalitních plastů (nejčastěji z vysokohustotního polyethylenu, polypropylenu nebo kopolymeru polyethylenu a polypropylenu) vydrží i několik let intenzivního používání a na konci svého životního cyklu a po zpracování na granulát je lze recyklovat jako složku nového výrobku.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Granulát versus regranulát

Obaly, jako jsou skladovací a přepravní boxy, se obvykle vyrábějí vstřikováním, při němž se jako vstupní materiál používají plastové granule ve formě kuliček nebo válečků s řezaným vláknem. Jedná se o vstřikování plastifikované hmoty zahřátím do formy, ve které pak tuhne do požadovaného tvaru za podmínek zvýšené (pro termosetové plasty) nebo snížené (pro termoplasty) teploty. Poté stačí výrobek vytlačit z formy a vyčistit/vyhladit, aby byl připraven k použití.

Primární granulát se získává při zpracování ropy; regranulát je naproti tomu surovina získaná zpracováním recyklovaných plastů. První z nich má často lepší fyzikální vlastnosti, protože polymerní řetězce roztrhané v procesu recyklace ztrácejí svou pevnost a stabilitu, takže výrobky z regranulátu mohou být křehčí a méně odolné v tahu. Nicméně vzhledem k vyšší ceně primárních granulátů a vzhledem k současným požadavkům na ochranu životního prostředí se výrobci stále častěji a ochotněji obracejí k regranulátům.

Granule ve vstřikování obalů

Proces přípravy regranulátu k opětovnému použití vyžaduje důkladnou segregaci typů plastů z postspotřebního a postprůmyslového odpadu - což při výrobě "čistého" panenského granulátu není nutné. Kromě separace různých typů plastů je nutné je očistit od přítomnosti dalších látek v pracích procesech. Další fází je sušení a drcení (mletí) ve speciálním mlýně. V závislosti na potřebách a požadavcích technologického procesu lze regranulovaný plast použít přímo pro vstřikování nebo obohatit o další složky (modifikátory), které mění vlastnosti suroviny podle konkrétních potřeb. Nakonec se rozemletý materiál přemístí do extrudéru, kde probíhá konečný proces granulace, tj. materiál ve formě prášku se přemění na granule. Ty mají obvykle podobu malých kuliček (granulí) nebo vláken. Prvotní granule jsou obvykle průsvitné, mléčné nebo béžové barvy a jsou dokonale vhodné pro barvení ve hmotě, aby se jim mohla dodat požadovaná barva. U regranulátů je to obtížnější; bývají spíše nažloutlé, a pokud se vyrábějí z různobarevného odpadu, pak mají často šedou barvu.

Vlastnosti granulí/regranulátů přímo závisí na druhu plastu, z něhož jsou vyrobeny - čím kvalitnější je plast, tím lepší jsou jeho vlastnosti. Výrobci přednostně používají několik druhů granulátu. Prvním je granulát LDPE vyrobený z polyethylenu, který se vyznačuje odolností proti mechanickému poškození a povětrnostním vlivům, trvanlivostí a lehkostí. HPDE granulát (vyrobený z vysokohustotního polyethylenu) je mimořádně odolný vůči nízkým teplotám a působení kyselin, louhů a solí. Polypropylenový granulát PP je termoplastický a po ochlazení získává zpět svou původní tvrdost.

Výběr je klíčový

Používání recyklovaných granulátů nejen pomáhá životnímu prostředí, ale také umožňuje společnostem optimalizovat provozní náklady, protože výrobky z regranulátu jsou často levnější než výrobky z primárních plastů. Pevnostní parametry regranulátů jsou sice o něco nižší a jejich viskozita je nižší, to je však nezbavuje jejich užitných vlastností, jak dokazuje obliba přepravních/skladovacích boxů vyrobených z recyklovaných plastů.

Pro kvalitu výrobků z regranulátu má velký význam fáze třídění. Výběr surovin, které vstupují do esktrudéru, je klíčový - čím je přesnější, tím lepších vlastností regranulátu lze v recyklačních procesech dosáhnout. V ideálním případě by mělo třídění odpadu probíhat již v místě vzniku, aby se maximalizovalo jeho využití. Výsledkem je produkt špičkové kvality, který splňuje všechna očekávání při zachování dobrého poměru cena/kvalita. V ideálním případě by měl být nový výrobek vyroben z homogenního plastu, protože tak si zachovává všechny své původní vlastnosti. Dodatečná změkčovadla, povlaky a směsi různých polymerů materiál znečišťují, zhoršují jeho kvalitu a zvyšují výrobní náklady. Vyplatí se zkontrolovat, zda má recyklát certifikáty jako Blue Angel, RecyClass, EuCertPlast; ty nejen potvrzují, že je vyroben z recyklovaných plastů, ale také svědčí o jeho špičkové kvalitě (doporučujeme zákazníkům bekuplastu, aby si naše certifikáty přečetli).

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista