Metody vychystávání objednávek

Created by Monika Sojka |

Zajímá vás, jaká je metoda vychystávání objednávek? Jaký je rozdíl mezi vychystáváním v jednom kroku, vychystáváním po rámech nebo vychystáváním zboží po lidech? Přečtěte si náš článek a vyberte si metodu, která je pro vaši firmu nejvhodnější. S těmito znalostmi budete moci zefektivnit procesy vychystávání a minimalizovat jejich náklady.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Využijte hotová řešení, která můžete přizpůsobit svému podnikání. Naučte se principy vychystávání objednávek a začněte je uplatňovat, abyste zvýšili své zisky.

Co je vychystávání zakázek?

Vychystávání objednávek v podnicích nebo společnostech, které se zabývají skladováním, je nesmírně důležité a ovlivňuje další kroky na cestě každé expedované palety. Tím, že je zajištěno správné zabalení zboží a jeho umístění co nejblíže přepravnímu terminálu, je předání palety do rukou přepravní společnosti hladké a krátké. Tato organizace práce zvyšuje efektivitu různých kanálů. Pokud chcete zefektivnit proces vychystávání objednávek, vyplatí se dbát na optimalizaci logistických operací. Expresní přeprava zboží ovlivňuje spokojenost potenciálních zákazníků.

Nejčastější typy vychystávání zboží

Hlavní dělení vychystávání zboží:

  • Horizontální - tento typ vychystávání zahrnuje rozprostření výrobků na podlahách skladu. K jejich rozmístění se nejčastěji používají dřevěné palety. V některých firmách se používají také elektrické palety. Výhodou tohoto typu uspořádání je vysoká dostupnost zboží.
  • Vertikální - tento systém využívá paletové regály, na kterých je zboží naskládáno. Je obtížněji přístupný a vyžaduje použití specializovaného vybavení pro vyjmutí nebo stohování.

Kromě toho se v logistice používají různé systémy vychystávání, které se dělí podle způsobu manipulace se zbožím. Zde jsou uvedeny některé z nejčastěji používaných typů:

  • Manuální - provádí se ručně bez použití specializovaného vybavení. Poskytuje volný přístup k požadovanému zboží všem pracovníkům skladu.
  • Poloautomatický - v tomto případě se ve skladu kromě fyzické práce lidí používá jednoduché vybavení, například vysokozdvižné vozíky.
  • Automatický - teoreticky i prakticky využívá stoprocentně stroje a IT systémy, které navigují roboty ve skladu.

Další dělení vychystávání ve skladu je na jednostupňové a vícestupňové vychystávání. První z nich se vyznačuje ukládáním zboží do přesně vymezeného prostoru skladu. Druhý způsob naopak využívá přesně vymezených pozic, což je v konečném důsledku levnější a má to pozitivní dopad na produktivitu a organizaci práce.

Metody vychystávání a logistický průmysl

Seznamte se s typy vychystávání zboží a vyberte si ten, který nejlépe vyhovuje profilu vaší společnosti:

  • Vychystávání podle světla - světelný systém umístěný na regálech usnadňuje identifikaci zboží ve skladu.
  • Pick and pack - vychystávání malých položek do balíčků a jejich přeprava do expedičního oddělení. Pro usnadnění práce ve skladu se uvažuje o seznamu výrobků, které je třeba zabalit.
  • Put of light - díky vysokozdvižným vozíkům vybaveným speciálními zástěnami se světelným systémem skladník snadno vychystává zboží.
  • Člověk ke zboží - pracovník je zodpovědný za doručení zboží ze skladu do balicího oddělení.
  • Člověkčlověku - díky zavedení speciálních procesů zaměřených na automatizaci manipulace ve skladu je to stroj, který dodává správné zboží člověku z expedičního oddělení.
  • Vychystávání hlasem - skladník obsluhující stroje se řídí hlasovými povely a potvrzuje vyplněné objednávky přečtením znaků na správném místě balíku.
  • Pick by frame - jedná se o sesterskou metodu pick by light, i když v praxi je o něco levnější. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že světelnou signalizaci montuje skladník na vysokozdvižný vozík, aby vychystávání probíhalo plynuleji.

Shrnutí: přizpůsobte metody vychystávání objednávek individuálnímu profilu vaší společnosti.

Pouze správným přizpůsobením typu vychystávání zakázek ve vaší firmě budete schopni optimalizovat celý provoz firmy, zvýšit její výkonnost a zisky. Zajistěte proto, aby všechny činnosti včetně vychystávání byly výsledkem správných procesů. Bohužel, na rozdíl od toho, co si mnozí lidé myslí, zde není prostor pro náhodu. Celý proces vychystávání, aby byl efektivní a hospodárný, by měl být pečlivě naplánován. Využijte nabídku společnosti Bekuplast a doplňte svůj sklad o správné přepravní a skladovací kontejnery. Vyberte si kvalitu, robustnost a bezpečné plasty!

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista