Jednoduché, ale užitečné: dílenské kontejnery

Created by Monika Sojka | |   Odvětví průmyslu

Dílenské kontejnery jsou jedním z typických prvků krajiny každé výrobní haly, dílny nebo servisního místa. Díky své univerzálnosti se dobře uplatní téměř za všech okolností. Zdánlivě podobné a konstrukčně triviálně jednoduché se v praxi mohou v mnoha ohledech lišit.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Jakýkoli výběr, jakákoli barva

Dílenské kontejnery se dodávají jako tzv. jednoduché zásobníky nebo větší kontejnery s přihrádkami, opatřené víkem nebo otevřené. Obvykle se vyrábějí z odolného, vysoce kvalitního plastu. Alternativně mohou být zajímavou volbou pro ukládání těžších předmětů díky své odolnosti kovové přepravky - k dispozici jsou i v pozinkovaném, zcela korozivzdorném provedení. Obvykle se používají k ukládání drobného nářadí, např. hřebíků, šroubů, vrutů apod. v praxi však široká škála dostupných řešení umožňuje jejich použití prakticky v jakémkoli prostředí (včetně domácnosti). Speciálně tvarovaná konstrukce zlepšuje práci tím, že umožňuje snadný přístup k obsahu a zároveň zabraňuje náhodnému vypadnutí a vzniku nepořádku.

Dílenské kontejnery: přizpůsobené individuálním potřebám

Použití kontejnerů zajišťuje, že pracoviště zůstane uklizené, a výrazně zvyšuje efektivitu zaměstnanců. Velkou výhodou těchto řešení je, že jejich typ a uspořádání lze libovolně přizpůsobit potřebám a specifikům dané práce; boxy s obsahem lze přeskládat, přemístit a přepravovat. Lze je také kombinovat do regálových modulů nebo zavěšovat na speciální kolejnice v kontejnerových regálech a na dveře a zadní strany skříní na nářadí nebo servisních skříní. Výrobci kontejnerů nabízejí mnoho různých typů řešení, které se liší tvarem, velikostí a barvou (nejčastěji se používají typy A, B a C). Některé z nich jsou vnořitelné a stohovatelné, s úchyty pro ruční manipulaci nebo upevnění na kolejnice, police apod. Při zvažování vybavení pracoviště úložnými zásobníky je proto vhodné řídit se individuálními potřebami konkrétní firmy nebo odvětví.

Jaké vlastnosti je třeba zohlednit při výběru správného zásobníku?

Za prvé: pevnost, odolnost a nízká hmotnost - parametry, které jsou ovlivněny materiálem, z něhož jsou boxy vyrobeny. Zde vedou plasty, především polypropylen nebo polyethylen, díky nimž jsou přepravky odolné vůči deformaci, vlhkosti a teplotě a zároveň se snadno čistí - to vše při nízké vlastní hmotnosti. Například společnost bekuplast, výrobce plastových přepravek s dlouholetými zkušenostmi, nabízí sortiment vyrobený z vysokohustotního polyethylenu (HDPE), který se vyznačuje vysokou nosností, odolností vůči vnějším vlivům a mechanickému poškození. Speciálním typem dílenských kontejnerů jsou kontejnery vyrobené z částečně elektricky vodivého polypropylenu (ESD), které umožňují bezpečné skladování součástek a elektronických komponentů citlivých na elektrostatický náboj. Je třeba také zdůraznit udržitelný charakter dílenských kontejnerů, protože je lze recyklovat, jakmile se opotřebují nebo poškodí natolik, že je již nelze použít, a získanou surovinu lze znovu použít (např. k výrobě nových kontejnerů).

Optimální využití prostoru dílny

Dalšími vlastnostmi, které stojí za zvážení, jsou zaprvé možnost stohování kontejnerů na sebe (tzv. nesting), což je obzvláště užitečné - protože šetří cenné místo - v případě prázdných boxů, a zadruhé stohování do stabilních hromad na sebe (stohování), které zajišťuje bezpečné skladování zboží a optimální využití dílenského nebo skladovacího prostoru (to je také výhoda skládacích kontejnerů). Za určitých okolností se vyplatí investovat do uzavíratelných krabic, aby výrobky do nich vložené byly navíc chráněny před znečištěním a vnějšími vlivy.

Shrnutí

Plastové dílenské kontejnery nejsou nejsložitějším řešením, ale jejich vliv na rychlost a přesnost prací je neocenitelný. Pracovníci s plastovými dílenskými nádobami (k dispozici v různých barvách, tvarech a velikostech) dělají méně chyb, což se promítá nejen do jejich efektivity a produktivity, ale také do spokojenosti s prací.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista