Jaké jsou přepravní náklady při použití plastových přepravních boxů?

Created by Monika Sojka | |   Logistika
Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Současná geopolitická situace a pokračující ekonomický dopad pandemie koronaviru mají negativní dopad na světovou ekonomiku. Rostoucí ceny komodit v kombinaci s inflací staví výrobce před obtížnou volbu: přijmout růst cen, nebo hledat způsoby, jak snížit některé své výdaje, a to i na úkor vlastních zisků. Jednou z možností, jak ušetřit, může být investice do plastových přepravních kontejnerů. Ačkoli se to na první pohled zdá být pouhou kapkou v moři potřeb, při současném růstu cen přepravy a pohonných hmot se výhody takového nákupu mohou rychle vyplatit.

Jaké jsou přepravní náklady při použití plastových přepravních boxů?

Plastové přepravky nejsou považovány za luxusní zboží: jsou běžně komerčně dostupné a relativně levné. Přesto existuje řada odvětví (producenti masa, ovocnáři, zpracovatelé potravin), v nichž jsou výdaje na jejich nákup stálou a důležitou součástí jejich rozpočtových plánů a kde by jejich absence nebyla drobnou nepříjemností, ale zdrojem vážné krize. Nebudeme se zde zabývat konkrétními jednotkovými náklady na bedny, ale spíše jejich dopadem na bilanci zisků a ztrát podniků. Ukazuje se totiž, že v podnicích s intenzivními skladovacími a přepravními operacemi může tento nenápadný výrobek významně přispět k úspěchu - nebo jeho nedostatku.

Plastové přepravní boxy = opakovaně použitelné

Plastové přepravní boxy, které jsou navrženy tak, aby fungovaly v uzavřeném cyklu, se používají opakovaně po celou dobu své životnosti, než jsou recyklovány a přeměněny na další obalové výrobky. V případě přepravních boxů vyrobených z kvalitního polypropylenu se záruka trvanlivosti obvykle vztahuje nejméně na pět let od data nákupu. Díky své odolnosti vůči UV záření a vlhkosti zůstávají trvanlivé bez ohledu na to, kde jsou skladovány a používány.

Teoreticky mohou být dřevěné bedny atraktivní alternativou k plastovým přepravkám. V praxi však v okamžiku, kdy s vysokou cenou dřeva odpadne klíčový argument pro toto řešení - cena -, ukáže se síla plastů. Nejsou sice nezničitelné, ale nelámou se a nepraskají tak rychle jako dřevěné. Neobsahují šrouby a další kovové části, které by se mohly uvolnit a způsobit rozpad celé krabice. Jsou hladké, bez otřepů a ostrých třísek, což v případě dřevěných nádob fakticky vylučuje jejich další používání z důvodu nebezpečí pro obsluhu.

Plastové přepravní boxy = optimalizované skladovací procesy

Nejlepší obalová řešení jsou ta, která poskytují nejnižší náklady při nejvyšší efektivitě a nejlepším využití prostoru, takže všechny výrobky lze snadno zabalit a stohovat a zároveň snížit počet potřebných obalů. Plastové přepravní boxy jsou v tomto ohledu nenahraditelné.

Existuje velký výběr přepravek se speciální konstrukcí, která umožňuje jejich stabilní stohování. Tato "modularita" usnadňuje balení a demontáž celé přepravy; umožňuje umístit do vozidla během jedné přepravy mnohem více zboží, což výrazně zvyšuje rentabilitu každé dodávky. Neméně důležitá je i možnost hnízdění prázdných kontejnerů - díky lichoběžníkové konstrukci se prázdné kontejnery zasouvají jeden do druhého a šetří se tak náklady na zpětnou přepravu prázdných kontejnerů (až 85 % plochy). To znamená, že pokud je k přepravě plných kontejnerů v jednom směru potřeba pět nákladních automobilů, k návratu prázdných kontejnerů stačí pouze jeden nákladní automobil; tento způsob přepravy má pozitivní vliv na spotřebu paliva a nesporné výhody z hlediska ochrany životního prostředí.

Lepší využití prostoru v dopravě

Přepravní kontejnery by měly především poskytovat správné přepravní podmínky pro daný druh zboží. Každý výrobek má jiné požadavky, a proto je výhodné, aby kontejnery byly co nejuniverzálnější, což usnadňuje jejich použití při různých typech přepravy. Kompaktní, pečlivě navržené kontejnery zabírají méně místa v dodávkových vozidlech, čímž maximalizují objem přepravovaného zboží a zvyšují efektivitu vašeho dodavatelského řetězce.

Na druhou stranu je obzvláště důležité správné uspořádání nákladu ve vozidle, které má vliv na náklady a bezpečnost přepravy, zejména pokud se jedná o náklad neobvyklých rozměrů a hmotnosti. Výzvou pro každého dopravce v takové situaci je naložit nákladní vozidlo tak, aby maximalizoval dostupnou nosnost. I zde se hodí plastové kontejnery, které jsou k dispozici v mnoha různých velikostech nebo je lze objednat na přání a přizpůsobit je přepravovanému výrobku a dostupnému prostoru. Přestože se jedná o dražší řešení, jistě se vyplatí hned ve dvou směrech. Zaprvé, přizpůsobením typu výrobku a jeho požadavkům lze prodloužit životnost takových boxů. Zadruhé, protože jsou přizpůsobitelné a stohovatelné, snižují náklady na přepravu a skladování. Za třetí jsou určeny pro specifickou ochranu výrobků před poškozením - snižují tedy množství škod.



Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová specialistka