Jak zlepšit ochranu životního prostředí?

Created by Monika Sojka | |   Logistika

Ekologizace ("zelená logistika") zahrnuje celý životní cyklus výrobku, od jeho návrhu, výroby a distribuce až po jeho sběr a ukončení životnosti. Příležitostí, jak mohou společnosti zlepšit svou ekologickou udržitelnost, je mnoho a netriviální roli v tomto procesu mohou hrát i obaly a kontejnery.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Environmentalismus má více než jedno jméno

Pojem "zelená logistika" získává na popularitě s tím, jak se společnost stává ekologicky uvědomělejší a chápe význam udržitelných opatření pro ochranu zdrojů naší planety a blaho budoucích generací. Zatímco hlavním úkolem tradiční logistiky je zajistit plynulý a rychlý oběh zboží v dodavatelských řetězcích při co nejnižších nákladech, "zelená logistika" klade stejně velký důraz na ochranu životního prostředí. Z tohoto pohledu by účastníci hodnotového řetězce měli dbát nejen na nákladovou efektivitu, ale také na ekologickou udržitelnost svých procesů.

Jsme zaplaveni odpadky. Bezstarostně se zbavujeme toho, co bychom mohli rozumně využít. Podle různých odhadů se jen plastového odpadu v mořích a oceánech každoročně nahromadí 5 až 13 milionů tun. Dalším problémem je nezodpovědné nakládání s fosilními surovinami, které jsou neobnovitelnými zdroji a v budoucnu mohou být vzácné. Spotřebováváme energii a paliva nadměrným tempem, jako by "zítra už nebylo". Přitom zodpovědným jednáním - například uplatňováním zásad výše zmíněného environmentalismu v naší společnosti - můžeme zpomalit degradaci naší planety.

Analyzujte a vzdělávejte

Prvním krokem každé společnosti by mělo být komplexní posouzení její logistické činnosti a možností implementace zásad udržitelnosti. To umožní identifikovat problémové oblasti a vypracovat vhodná řešení, čímž se předejde následkům špatných rozhodnutí a zavádění nevhodných opatření. Mezi otázky, na které je třeba myslet, patří snížení produkce odpadů již ve fázi plánování logistiky; vypracování pravidel pro třídění odpadů podle jejich druhu do speciálních kontejnerů určených k recyklaci nebo využití; vypracování plánu distribuce kontejnerů na odpad a výběr osob odpovědných za svoz odpadu.

Zavedení zásad "zelené logistiky" by mělo být výsledkem společného úsilí všech zaměstnanců - proto je vhodné rozvíjet jejich povědomí a znalosti v této oblasti, jako je sběr a třídění odpadu. Společný pozitivní cíl chránit životní prostředí mimochodem může mít pozitivní dopad na jejich nasazení a produktivitu.

Šetřete surovinami

Jedním z nejdůležitějších ekologických opatření ve firmě je hledání úspor energie a zároveň snižování emisí skleníkových plynů. Jak toho dosáhnout? Především začněte místo fosilních paliv získávat energii z obnovitelných zdrojů (slunce, vítr, zemské nitro atd.); ve výrobních závodech a skladech ji lze využít k provádění logistických úkolů, přepravě zboží a pohonu zařízení. Vyplatí se využívat vozové parky dopravních prostředků na alternativní paliva, jako je zemní plyn nebo bionafta (podobné výhody bude mít i zlepšení ekonomiky dodávek, např. zamezení tzv. řízení vzduchu). U velkých logistických společností přijde ke slovu také přeprava zboží loděmi poháněnými větrnou nebo solární energií namísto fosilních paliv a využívání železniční dopravy, která umožňuje přepravit více zboží najednou a je často poháněna "čistší" elektřinou. Přínosem bude také používání účinné izolace a přirozeného osvětlení na pracovištích a ve skladech.

Chytré sklady

Jedním z dalších způsobů, jak ve skladování postupovat ekologicky, je využívání inteligentních systémů řízení podporovaných technologiemi, jako jsou moderní metody kódování a radiofrekvenční identifikace, které zjednodušují logistické procesy, snižují pracovní zátěž a omezují "papírování" (chápané nejen jako ztráta času při papírování, ale také jako úspora papíru). Automatizace skladových procesů a procesů příjmu zásilek snižuje skladovací prostor tím, že nabízí inteligentní logistická řešení, snižuje náklady na pracovní sílu a posiluje faktor bezpečnosti a zabezpečení.

Převzato z

Činnost každého podniku - ať už působí ve výrobě, logistice nebo v jakémkoli jiném odvětví - zahrnuje produkci obrovského množství odpadu. V případě skladovacích a spedičních společností se jedná například o obalový odpad, poškozené nebo zničené palety, použité oleje a maziva používané ve vysokozdvižných vozících, kovové nebo plastové pásky atd. Ukazuje se, že mnohé z nich lze již recyklovat a znovu použít jako materiál v nových výrobcích.

Prvním a nejdůležitějším krokem ke zlepšení nakládání s odpady ve skladu je správná identifikace druhů vznikajících odpadů, jejich hmotnosti, objemu a místa vzniku. Dalším krokem je zajištění vhodných sběrných nádob, do kterých mohou zaměstnanci skladu pohodlně, rychle a ergonomicky ukládat odpad. Materiálové využití je možné u regálů a bezpečnostních zábran, hasicích přístrojů nebo ocelových pásů. Kartonové obaly, fólie a páskovací pásky, stejně jako dřevěné palety lze odklonit k recyklaci a opětovnému použití; ne jinak je tomu u rozbitých elektronických zařízení (počítače, skenery, tiskárny atd.).

Balení do plastových obalů

V souvislosti s materiálovým využitím v logistických firmách nelze opomenout skladování zboží. Ekonomika uzavřeného cyklu podporuje opakovaně použitelné obaly jako udržitelnou alternativu ke kartonu a jiným přepravním obalům. Plastové obaly - například ty, které dodává společnost bekuplast - jsou vyrobeny z ekologicky šetrného recyklovatelného plastu, takže se po zpravidla několikaletém životním cyklu nezapočítávají do bilance odpadů, ale získávají druhý život. Jsou přetaveny a následně použity k výrobě nových výrobků (dalších obalů nebo jiných aplikací). Dokonale tak zapadají do principů GOZ a ekologie.

Podpora reverzní logistiky

K rozvoji GOZ přispívá reverzní logistika, tj. soubor logistických činností zaměřených na snižování množství odpadu na skládkách tím, že umožňuje zpětný tok použitého zboží a materiálů a neprodaných výrobků do míst, kde budou zlikvidovány nebo znovu použity. Mimořádně důležitou roli hrají opět přepravní boxy, které zaručují bezproblémovou a bezpečnou zpětnou přepravu výrobku na sběrné místo, aby se po nezbytných opravách/obnově mohl vrátit do prodejního řetězce.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista