Jak začít vybavovat sklad zbožím? Na jaké kontejnery nebo bedny vsadit?

Created by Monika Sojka | |   Skladování
Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Provozování podniku, který vyžaduje skladování většího objemu zásob, staví podnikatele do pozice, kdy se musí postarat o skladovací prostory a vybavení potřebné k jejich provozu. Pokud se nerozhodnete využít služeb specializované skladovací společnosti - která vám poskytne veškerou potřebnou infrastrukturu - budete odkázáni na to, abyste si skladovací činnost organizovali sami. Zde je několik rad, na co si dát při jeho zakládání pozor.

Jak začít vybavovat sklad?

Vybavení skladu zbožím má zásadní význam pro nerušené a pohodlné skladování zboží, plynulý pohyb výrobků a maximální bezpečnost zaměstnanců i sortimentu. Hlavním úkolem těch, kteří připravují uspořádání skladu a plánují jeho vybavení, bude jistě zajistit, aby nábytek a skladové regály byly správné kvality, rozměrově a konstrukčně přizpůsobené velikosti a druhu zboží skladovaného uvnitř skladu. Určitě se vyplatí investovat do regálů vyrobených z vysoce kvalitních materiálů a uzpůsobených tak, aby vydržely opravdu velké zatížení.

Dalším nepostradatelným vybavením profesionálních skladů se zbožím jsou přepravní vozíky (vysokozdvižné a paletové vozíky ), které umožňují rozvoz zboží mezi regály, a také palety a europalety. Vyplatí se také pořídit dostatečně velké množství skladovacích kontejnerů, krabic, sudů, plastových van, skladovacích regálů a organizérů. I zde by se - pokud možno - měly používat vysoce kvalitní výrobky, aby se nejen zvýšila spolehlivost práce, ale také zlepšila manipulace a usnadnila orientace.

Důležité je také zajistit vhodný IT systém pro dálkové řízení práce skladu se zbožím a užitečné vybavení pro značení a čtení kódů na kontejnerech. Pokud skladujete nestandardní výrobky (např. potraviny), může být nutné zajistit i chladírenské a jiné specializované prostory.

Vhodné stohovací regály

Klíčovým prvkem každého skladového prostoru je vhodný skladovací nábytek, jehož správný výběr je předpokladem pro efektivní fungování a řízení zásob, udržení pořádku, optimální využití prostoru a zkrácení doby vychystávání objednávek. Kromě nejčastěji používaných tradičních regálů, v nichž jsou police uspořádány v pevných nebo proměnlivých rozestupech, se často používají také konzolové regály (jejichž konstrukci tvoří nosné sloupy a na nich zavěšená vodorovná ramena) a paletové regály a vjezdové regály (obvykle se používají ve výškových skladech; jsou vybudovány ve formě úzkých uliček, podél nichž vysokozdvižné vozíky umísťují palety jednu za druhou na speciální nosné kolejnice). Volba konkrétního typu a rozměrů nábytku závisí na velikosti skladu, jeho výšce a skladovaném zboží. Obvykle jsou vyrobeny z kovu, materiálu s největší trvanlivostí, odolností vůči zatížení a mechanickému poškození.

Hlavním účelem skladování zboží je co nejefektivnější uložení výrobků, a k tomu je třeba maximálně využít dostupný prostor. Výše zmíněné paletové regály a vjezdové regály umožňují skladovat výrobky vertikálně ve stozích, což přispívá k zisku společnosti tím, že se do skladu vejde více výrobků a zboží. Konstrukce pro skladování palet by měla být stabilní a pevná a vzdálenosti mezi regály musí zaručovat bezpečný provoz vysokozdvižných vozíků. Nejtěžší položky jsou umístěny v nejnižších patrech systému.

Vhodné boxy a plastové kontejnery pro skladování

Kromě výše zmíněných regálů jsou další velmi důležitou součástí vybavení skladovací kontejnery, které by měly být vybrány podle druhu skladovaného zboží a způsobu skladování (např. přizpůsobené velikosti europalet, pokud mají být skladovány v paletových regálech a stohovány). Takové kontejnery se jistě budou hodit v mnoha skladech se zbožím, což povede k zefektivnění procesů bez nutnosti rozšiřovat počet zaměstnanců nebo skladovací prostory.

Společnosti specializující se na výrobu plastových skladovacích kontejnerů - jako například bekuplast - nabízejí nejširší sortiment různých typů přepravních a skladovacích boxů v různých variantách a velikostech, které jsou dokonale přizpůsobeny potřebám zákazníků. Díky jejich konstrukci je lze používat jak v běžných skladech s manuálním a poloautomatickým provozem, tak v těch nejmodernějších, plně automatizovaných.

Skladování drobného zboží v plastových zásobnících

Skladování zboží se netýká pouze výrobků uložených ve velkých kontejnerech; dosažení drobných součástek vyžaduje jejich řádné roztřídění v menších kyvetách. Kyvety jsou výrobky s charakteristickou polootevřenou a mírně nakloněnou konstrukcí, která usnadňuje jejich nakládání a také pravidelný přístup k nim. Dodávají se v různých velikostech, takže je lze snadno přizpůsobit konkrétním potřebám. Díky svému tvaru jsou nejvhodnější k ukládání drobných předmětů, včetně: šroubů, matic, těsnění atd. Vyplatí se do nich investovat, protože čím větší pořádek ve vašem úložném prostoru, tím větší úspora: nemusíte objednávat nové příslušenství, abyste nahradili to, které se ztratilo v chaosu polic.

Kromě potenciální úspory nákladů poskytují robustní zásobníky dlouholetou službu a jsou bezúdržbové (na rozdíl od zásobníků z jiných materiálů), jsou odolné vůči vnějším vlivům a výrobky v nich uložené - například kovové - zůstávají suché a nerezaví. Snadno se také čistí a díky možnosti stohování a ukládání do hnízda je lze použít jako několikadílnou sadu kontejnerů a vytvořit tak samostatný regál. Univerzální kontejnery pro výrobní dílny jsou určeny především pro modulární regály, ale díky své univerzálnosti jsou ideální jako součást jakéhokoli jiného regálového systému.

Shrnutí

Sklad je v mnoha podnicích mimořádně důležitým místem. Je proto důležité zajistit jeho správné fungování. Jak toho docílit? Jednou z odpovědí je investovat do správného vybavení, včetně skladovacích kontejnerů. Výhody odolných skladovacích kontejnerů ocení všichni uživatelé, kteří kromě spolehlivosti logistických procesů spojených se skladováním hledají řešení, která jsou spolehlivá, bezpečná, pohodlná a která dobře chrání skladované produkty před poškozením a znečištěním. Všechny tyto potřeby splňují plastové kontejnery, a proto se s nimi setkáváme při skladování předmětů pro tolik průmyslových odvětví: automobilový průmysl, elektroniku, kosmetiku, farmacii a mnoho dalších.

Autor příspěvku: Mgr:

Autor: Monika Sojka - marketingový specialista