Intralogistika - co to je a co stojí za to o ní vědět? Podívejte se na to!

Created by Monika Sojka | |   Optimalizace procesu

Pokud se vaše společnost zabývá skladováním, pak vám jistě není definice slova "intralogistika" neznámá. Využijte potenciálu tohoto odvětví logistiky, které se z velké části zabývá zefektivněním procesů, jež mají vliv na kvalitu poskytovaných služeb a dodací lhůty. Mnohá z doporučených zlepšení lze aplikovat i ve vaší společnosti!

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Zjistěte, jak ve vaší firmě proudí informace a zboží. Seznamte se s definicí intralogistiky - co to je, se dozvíte v tomto průvodci.

Co znamená pojem intralogistika? Definice: Co je to intralogie?

Mezi mnoha různorodými odvětvími moderní logistiky vznikají menší frakce, které významně ovlivňují kvalitu služeb poskytovaných společnostmi, které skladují zboží. Jednou z těchto frakcí podle VDMA, kterou tato německá instituce definovala v roce 2004, je intralogistika. Definuje celý proces činností, které se sčítají a umožňují firmě plnit jednotlivé úkoly.

Do značné míry lze intralogistiku definovat jako:

  • správnost v interakci jednotlivých systémů;
  • automatizace vozidel v podniku;
  • procesy, jejichž cílem je přeprava zboží v rámci podniku;
  • optimalizace procesu řízení strojů;
  • realizace klíčových činností podniku formou projektů.

Intralogistika zahrnuje také plánování realizovaných řešení a toku materiálu v areálu společnosti. Toto odvětví logistiky také definuje rozvoj back office společnosti z hlediska řízení skladů a systémů, které řídí roboty a sítě.

Kdo by se měl ve firmě starat o intralogistiku?

Intralogistika má obrovský vliv na rozvoj podniku v mnoha klíčových aspektech. Vždyť velmi dobrá organizace práce se promítá do efektivity prováděných činností. Jelikož se toto odvětví zabývá také tokem informací uvnitř podniku, má obrovský vliv na organizaci zaměstnanců. Správně zavedené zásady a změny zohledňují zefektivnění automatizačních procesů ve společnosti, ale také zaručují mnoho hmatatelných výhod pro lidské zdroje zaměstnané v dané společnosti. Jejím cílem je zefektivnit všechny procesy, které jsou závislé nejen na strojích, ale také na zaměstnancích z různých profesních úrovní.

Právě šéf, představenstvo nebo prezident společnosti by měli zajistit, aby byly procesy související s intralogistikou pravidelně zaváděny. Koneckonců na nich do značné míry závisí efektivita práce a příjmy, které firma generuje.

Jaké přesně jsou procesy spojené s intralogistikou ve firmě?

Aby bylo možné zlepšit procesy přímo související s intralogistikou ve společnosti, je vhodné se podívat na již existující struktury. Někdy stačí drobné změny, aby společnost zvýšila svůj obrat. Většinou se však jedná o složité, časově náročné a nákladné úpravy.

Často se jedná o procesy spojené s intralogistikou:

  • Intralogistická rozhraní - komplexní procesy, jejichž cílem je zlepšit koordinaci rozhraní v rámci podniku. Celek by měl fungovat stejnou rychlostí.
  • Technologie - intralogistika v tomto ohledu umožňuje zvýšit efektivitu jednotlivých činností prostřednictvím automatizace přepravních robotů, které pracují bez obsluhy. S tím přímo souvisí i balení objednávek, vychystávání jednotlivých zásilek a koordinace spolupráce člověka a robota.
  • Automatizace podniku - rozsáhlý proces, který zvyšuje efektivitu činností ve firmě bez navýšení personálních zdrojů. Automatizace také snižuje provozní náklady podniku.
  • Interní komunikace mezi zaměstnanci - vnitřní organizace práce podniku závisí nejen na znalostech zaměstnanců, ale také na úrovni vnitřní organizace. Tento proces je vhodné zlepšit, aby byl tok informací větší a jednotlivé stroje byly správně obsluhovány.

Sečteno a podtrženo: zajistěte vysokou úroveň intralogistiky a zvyšte zisky své společnosti!

Intralogistika je odvětví logistiky, které byste neměli přehlížet, pokud usilujete o růst vaší společnosti a zvýšení její efektivity při zachování relativně nízkých provozních nákladů. Právě ona ovlivňuje mnoho aspektů ve firmě, které zahrnují jak automatizovanou část výroby, tak i tu, za kterou jsou zodpovědní lidé. Zajistěte ve své firmě udržitelnost a začněte uplatňovat všechny zásady intralogistiky.

Pokud hledáte kontejnery, které vám usnadní skladování výrobků ve skladu nebo jejich přepravu, objevte nabídku společnosti bekuplast, která je lídrem ve výrobě skladovacích kontejnerů. Stačí nás kontaktovat a náš zástupce vám přizpůsobí výrobky na míru profilu vaší společnosti.


Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista