Efektivnější příprava zásilky: výhody vychystávání PPS

Created by Monika Sojka | |   Znalosti o Bekuplastu

Rozmach elektronického obchodování, který trvá již několik let, ale výrazně zesílil po vypuknutí pandemie koronaviru na začátku tohoto desetiletí, představuje pro dodavatele řadu výzev souvisejících mimo jiné s nedostatkem pracovních sil a rostoucími očekáváními zákazníků. Ty vedou ke stále větší potřebě optimalizovat a zefektivnit procesy plnění objednávek s cílem minimalizovat náklady a zvýšit produktivitu dodavatelů.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Jedním z nejsložitějších procesů je vychystávání výrobků, které vyžaduje zajištění optimálního toku materiálu ve skladu. Systém paralelního vychystávání je vynikající strategií vychystávání objednávek pro zefektivnění skladových operací. Dokáže zvýšit rychlost, přesnost a efektivitu celého procesu všude tam, kde se standardní metody vychystávání ukazují jako příliš pomalé nebo omezující.

Vychystávání dílů místo vychystávání objednávek

Systém paralelního vychystávání vyžaduje změnu filozofie a přechod od vychystávání objednávek k vychystávání dílů. Při tradičním vychystávání pracovníci procházejí skladem, přecházejí ze skladu do skladu a hledají díly potřebné k vyřízení konkrétní objednávky. Když je objednávka dokončena, je doručena do expediční oblasti a vychystávač začíná další objednávku, přičemž opakuje své předchozí kroky. PPS je systém vychystávání, ve kterém jsou jednotlivé objednávky zpracovávány paralelně (i když stále ručně). Systém umožňuje vychystávat stejné položky pro více objednávek najednou a následně je rozdělit do jednotlivých objednávek až v modulu plnění.

To vypadá následovně: po registraci je objednávka zákazníka nejprve systémem řízení skladu (WMS) rozdělena mezi několik skladových zón a připravena jako několik dílčích objednávek. Každou z těchto objednávek pak paralelně vychystává v rámci vychystávacího postupu v samostatných vychystávacích zónách několik vychystávačů podle vychystávacího seznamu. V moderních skladech dostávají vychystávači seznam výrobků prostřednictvím mobilních rádiových terminálů propojených s kroužkovými skenery, jejichž prostřednictvím mohou údaje o objednávce přečíst přímo na displeji; úkol potvrzují pomocí rádiového terminálu. Kromě rádiových terminálů lze pro usnadnění vychystávání objednávek použít i další metody vychystávání, jako je vychystávání hlasem nebo vychystávání světlem (při nichž jsou pracovníci skladu naváděni k příslušným regálům, resp. hlasovými povely přenášenými přes sluchátka nebo světelnými body, které se objeví).

Každou položku objednávky vychystává pracovník vychystávající objednávku. Z pohledu vychystávače se objednávka realizovaná pomocí PPS neliší od běžné objednávky. Jakmile jsou zkompletované položky odeslány do tzv. konsolidační zóny, jsou nakonec spojeny do jedné objednávky, po jejímž vyřízení může následovat expedice.

Výhody a nevýhody

To, co na papíře vypadá jako "samozřejmost", je však ve skladové praxi poměrně náročné. Aby bylo možné maximalizovat efektivitu paralelních dílčích objednávek, musí systém materiálového toku nejprve vypočítat optimální čas zahájení jednotlivých objednávek. Přitom je třeba zohlednit zejména jejich dodací lhůty. Cílem optimalizace je, aby všechny paralelní dílčí objednávky byly provedeny současně a aby v důsledku toho nevznikaly žádné čekací doby.

Systém paralelního vychystávání je určen především pro rychle se pohybující výrobky, které vzhledem ke svému tvaru a vlastnostem balení neumožňují automatické vychystávání, nebo pro středně a pomalu se pohybující výrobky, jejichž tvar a vlastnosti automatické vychystávání umožňují, ale manipuluje se s nimi příliš zřídka na to, aby se takové operace vyplatily. PPS podporuje a optimalizuje procesy vychystávání a zkracuje jejich dobu rozdělením úkolů mezi několik vychystávačů; zvyšuje produktivitu a zajišťuje krátké dodací lhůty zavedením vychystávání orientovaného na zakázku prováděného v oddělených skladovacích prostorech; a umožňuje optimální využití metod vychystávání, jako je Pick-to-Light, Voice Picking, Pick-by-Point.

Systém však není bez (potenciálních) nevýhod. Je třeba mít na paměti, že dobře funguje pouze ve velkých skladech s více skladovacími zónami (picking zones) a více SKU; navzdory rozdělení zákaznických objednávek na části neprobíhá proces vždy optimálně vzhledem ke struktuře skladu; a organizace efektivního systému vyžaduje vysoký stupeň technické vyspělosti.

 

Autor příspěvku:

Monika Sojka - marketingový specialista