Co je to WMS a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Created by Monika Sojka |

Využijte nejmodernější systém WMS určený ke zlepšení řízení vychystávání zboží ve velkých logistických skladech. Zajišťuje, že pohyb zboží probíhá hladce, proces je efektivní a vyžaduje méně pozornosti ze strany zaměstnanců. Přečtěte si definici systému WMS a zjistěte, proč byste jej měli používat i vy.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Zajistěte správný rozvoj své společnosti a začněte zavádět moderní systém WMS. Seznamte se s třídami tohoto systému a přizpůsobte jej profilu své společnosti.

WMS - co to je? Definice: Systém WMS je systém, který je určen pro zpracování dat a jejich distribuci.

Zkratka WMS (Warehouse Management System), dobře známá mezi společnostmi zabývajícími se logistikou zboží, označuje software používaný pro správu zboží ve velkých skladech. V překladu do polštiny tato zkratka znamená jednoduše skladový informační systém. Vzhledem k různým obchodním profilům logistických společností jej lze používat stejně tak jako samostatný nástroj, ale lze jej také kombinovat se systémem ERP. Aby byl systém WMS efektivní, je třeba věnovat pozornost efektivitě výměny dat mezi programy, pokud je systém samostatným nástrojem.

Co podnik získá používáním systému WMS?

Vzhledem k tomu, že existují různé způsoby komunikace s WMS, může si každá společnost vybrat optimální řešení, které nejlépe vyhovuje jejímu profilu podnikání. Bez ohledu na to, zda se jedná o komunikaci mezi uživateli nebo mezi systémy, bude celek fungovat efektivně. Někdy je samozřejmě nutné pořídit další systémy, například Web Service nebo Enterprise Service Bus. Pak je komunikace plynulá a tok informací v jednotlivých kanálech efektivní. Používáním systému WMS ve vaší společnosti nepochybně zaznamenáte výrazné zlepšení propustnosti. Hraje totiž klíčovou roli v celkové koordinaci práce, která probíhá ve velkoskladech zboží. V kombinaci se specializovaným personálem a dobře vybaveným skladem s regály, zařízením nebo přepážkovými boxy a standardními plastovými euro přepravkami se kapacita každé společnosti rychle zvýší.

Co ještě stojí za to vědět o systému WMS v logistice?

Systém WMS v logistice je zodpovědný za evidenci činností, které ve firmě probíhají, a za sledování jejich správnosti. Funkčnost systému WMS spočívá v tom, že umožňuje sledovat skladové události od okamžiku přijetí zboží, přes jeho ověření a vychystání až po jeho odeslání zákazníkovi. Lze tedy říci, že systém WMS usnadňuje identifikaci výrobků, zkracuje dobu vychystávání a usnadňuje průběžnou kontrolu zásob . Systém WMS se nejčastěji používá ve velkých logistických centrech. Pro svou vysokou efektivitu se však používá například i ve vysokoregálových skladech.

Shrnutí: Vyplatí se v logistické společnosti investovat do systému WMS?

Využití systému WMS v logistice znamená především maximální zkrácení doby dodání zboží zákazníkům. V dnešní době je čas jedním z nejdůležitějších faktorů. Proto se vyplatí investovat do systému WMS a kombinovat jej s dalšími komunikačními kanály používanými ve firmě, jako jsou mobilní skenery etiket nebo tzv. komunikační sběrnice ESB. Efektivita podniku závisí na manažerech. Investice do moderních informačních a komunikačních systémů jistě usnadní práci a umožní zlepšit průchodnost celého skladu, což má přímý vliv na dosahované zisky.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový specialista