Co je to cross-docking a jaké jsou jeho funkce?

Created by Monika Sojka |

Využíváte potenciál populárních logistických řešení k udržení plynulého a nákladově efektivního dodavatelského řetězce? Nebo hledáte řešení, které by zefektivnilo váš logistický sklad? Seznamte se s cross-dockingem. Vysvětlíme vám definici tohoto pojmu a nastíníme hlavní výhody využívání takové logistické služby, takže nebudete mít příliš problémů se správným rozhodnutím.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Zjistěte definici cross-dockingu. Zjistěte, co to je, kdy se vyplatí jej používat a jaké jsou jeho funkce v logistických skladech.

Co je to cross docking? Definice: Co je to cross-cking?

Dnešní potřeby spotřebitelů jsou tak velké, že značná část podnikatelů, kteří se zabývají například prodejem jednotlivým zákazníkům, se vzdává skladování zboží. Důležitým faktorem je v tomto případě čas. A s využitím moderních logistických systémů je snadné tuto část logistiky vynechat. Oblíbený cross docking, který ve volném překladu znamená "přímé dokování", tak označuje metodu, která z klasického dodavatelského řetězce vynechává krok, jenž souvisí se skladováním výrobků. Tato forma cross dockingu se často označuje jako picking reloading, který spočívá v roztřídění dodaného zboží a jeho předání přímo do expedičního oddělení. V praxi je schéma cross-dockingu takové, že na danou adresu je dopravními společnostmi dodáno množství výrobků, které jsou rozděleny do souprav nebo balíků a ve velmi krátkém čase doručeny menším příjemcům.

Cross-dockingový sklad - výhody a nevýhody

Cross-docking má samozřejmě stejně jako jiné logistické metody své výhody i nevýhody. Před konečným rozhodnutím se vyplatí je analyzovat.

Nevýhody cross-dockingu:

  • plynulost procesu přepravy závisí na slovnosti jednotlivých dodavatelů a dostupnosti zboží,
  • je vhodné kontrolovat jednotlivé články dodavatelského řetězce, což vyžaduje další čas,
  • jako podnikatel se můžete orientovat pouze při příjmu objednávek a řešit zákaznický servis, zatímco ostatní fáze jsou v kompetenci vašich protistran.

Výhody cross-dockingu:

  • možnost optimalizovat dobu dodání objednaných výrobků,
  • minimalizace počtu chyb,
  • snížení nákladů díky eliminaci skladování, které je z dlouhodobého hlediska poměrně nákladné,
  • nižší cena přepravy přímo z logistických zařízení,
  • volitelně může podnikatel využít přepravu zboží prostřednictvím zprostředkovatelů třetích stran,
  • lepší koordinace dodavatelského řetězce.

Kdy se vyplatí zavést logistický model v podobě cross-dockingu?

Cross-docking je skvělým řešením problému nedostatku skladovacích prostor. Skladování je nákladné, ať už se rozhodnete pro pronájem objektu, nebo pro jeho vybudování a následnou údržbu. Vynecháním této fáze snížíte rozsah prací, což bude mít pozitivní dopad na kvalitu služeb, které vaše společnost poskytuje - čím menší rozsah operací, tím vyšší kvalita. Cross-docking bude dobře fungovat u rychle se pohybujícího zboží, což znamená, že se jedná o oblíbené položky, které se prodávají jako teplé housky.

Sečteno a podtrženo: Rozhodněte se správně - zvolte cross-docking!

Využitím cross-dockingu jistě zjistíte, že s určitými partnery vaše podnikání rychle poroste. Stačí jen minimalizovat faktory, které mohou negativně ovlivnit váš provoz, na naprosté minimum a cross-docking vám pomůže snížit náklady a reálně snížit pracovní zátěž. Zvažte, zda je tato forma podnikání pro vás vhodná, a podnikněte patřičné kroky, aby dodávky zboží menším zákazníkům probíhaly hladce a včas.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová specialistka