BPA FREE - je bezpečný?

Created by Monika Sojka |

Množství výrobků ze stoprocentního plastu, které jsou na trhu k dispozici, často znamená, že jsou nekvalitní. Ještě horší však je, když jsou vyrobeny ze škodlivých látek, které ohrožují zdraví lidí a zvířat. Zjistěte, co je to BPA FREE. Zjistěte, co to znamená a proč byste měli používat pouze bezpečné a testované materiály.

Neváhejte s otázkami!

Jsme zde, abychom na ně odpověděli a pomohli vám lépe poznat naši nabídku. Váš zájem o naši firmu bekuplast je pro nás prioritou. Klikněte na tlačítko vedle – těšíme se na vaši zpětnou vazbu!

Zjistěte, proč se vyplatí investovat do nádob na skladování nebo přepravu, které jsou označeny BPA FREE. Zjistěte, zda je takový plast bezpečný.

Co je BPA FREE? Definice.

BPA neboli bisfenol A je chemická látka, která je již všeobecně známá svými destruktivními účinky na zdraví lidí a zvířat. Patří do skupiny fenolů a její plný název zní 2,2-bis(p-hydroxyfenyl)propan. Poprvé byl získán v roce 1891 a od té doby se hojně používá při výrobě plastových obalů, které se často používají k přepravě nebo manipulaci s potravinami, ale i s kosmetickými a hygienickými výrobky. Po mnoha letech rozšířeného používání této chemické sloučeniny zahájili vědci studii, jejímž cílem bylo zjistit, zda se tato látka může dostat do potravinářských výrobků nebo kosmetiky, pokud je součástí obalů. Bohužel se ukázalo, že tomu tak je. Bisfenol A může pronikat do potravin a hygienických výrobků. Dnes již výrobní podniky, které jsou značkami dbajícími na obaly, BPA ve svých výrobcích nepoužívají. Proto se na obalech objevilo označení BPA FREE, které ve volném překladu z angličtiny znamená, že výrobek tuto chemickou látku neobsahuje, což zároveň znamená, že je bezpečný.

Jak BPA ovlivňuje zdraví?

Především, přestože se jedná o malou molekulu, má BPA negativní vliv na endokrinní a nervový systém. Ovlivňuje také reprodukční systém a narušuje činnost štítné žlázy. Odborníci, kteří v odborných publikacích informují o škodlivosti BPA, upozorňují, že tato nenápadná a běžně používaná chemická sloučenina, která se dostává do těla, může způsobit obezitu, neplodnost a také cukrovku. Zvyšuje prý také riziko vzniku rakovinných ložisek.

Označení BPA FREE - jak poznáte výrobky z bezpečného plastu?

Navzdory vysoké škodlivosti BPA byl zatím zákonem zakázán pouze v kojeneckých lahvích. Proto každý uvědomělý spotřebitel věnuje pozornost tomu, v jakých obalech jsou potraviny dodávány a zda jsou bezpečné. Označení BPA FREE je již dobře známé. Nejčastěji se jedná o grafiku v zelené nebo černé barvě. V kruhovém rámečku je napsáno: BPA FREE. Hledejte ho na dně lahví nebo plastových obalů, abyste měli jistotu, že potraviny, které konzumujete, tuto toxickou látku neobsahují.

Závěr: Jsou výrobky BPA FREE skutečně bezpečné?

Ano, vědomí, že bisfenol A má velmi negativní vliv na zdraví, by mělo každého uvědomělého spotřebitele přimět k ostražitosti. Pokud se všichni společně vzdáme výrobků, které jej obsahují a poškozují naše zdraví, budou výrobci nuceni změnit složení svých plastových výrobků tak, aby byly bezpečné. Na trhu, mezi předními výrobci přepravních boxů a obalů na výrobky, jsou již značky, které jej používají. V praxi je to tedy naprosto možné. Pokud chcete používat bezpečné obaly, zjistěte více o společnosti Bekuplast - záleží nám na zdraví našich spotřebitelů a v našich plastových výrobcích bisfenol A nepoužíváme.

 

Autor příspěvku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová specialistka